Nevím jestli se mi to jen zdá nebo je to obecný jev, ale poslední dobou se zakládá spousta cachí, které by normálně byly tradicionálky nebo multiny, ale autor v listingu požaduje nějakou dodatečnou úsluhu, takže se cache zobrazuje jako mystery.
Moc mi není jasná motivace ownerů. K čemu jim bude, že vyfotím nějakou hnusnou díru v zemi? Nebo že se vyfotím s jídlem, které mi nechutná? Jistě, je v lidské povaze, že buzerace druhých nám dává pocit moci a uspokojení. Ale myslím si že by se s tím mělo bojovat.
Proč je pro cache s dodatečným úkolem "zneužita" mystérka? Vždyť spočítat nebo rozlušit souřadnice (klasická mystérka), je něco úplně jiného než jít na známé souřadnice, a tam se po zalogování třeba postavit na hlavu, protože si to úchylný owner přeje. Kdyby pro to byla další kategorie (navrhuju třeba "Bully Cache"), bylo by hned jasné o co jde, a komu se dodatečné šaškování nelíbí, mohl by si tento typ cache odfiltrovat.
Opravdu by mne zajímalo, jestli se na to někdo další dívá stejně, nebo jestli to považujete za normální, fajn, a správné a chyba je ve mě. Díky.
Souhlasím, ale hlavu si z toho nedělám. Pokud se mi zadání mystrerky nelíbí, tak ji prostě nedělám. Stejně tak sbírání bonusových čísel se mi ekluje, většinou zapomenu takže téměř všechny bonusovky jsou pro mě pasé.
Souhlasim a priznams e, ze mi to trochu i vadi, jedu treba nekde na vylet, chci odlovit tradicni, cili mam v GSAK a na mape vyfyltrovane tradicni a pak zjistim, ze tam byla "mysterka", ktera byla v podstate tradicni, akorat sem se u ni mel postavit na hlavu a vyfotit…
Mně spíš vadí mysterky v pěkných lokalitách a parcích, kam by člověk mohl s rodinou udělat za keškou výlet, ale nejdřív kvůli tomu by musel doma nějakou dobu rozšifrovávat všelijaké poťouchlé šifry, často s keší nijak nesouvisející. Viz pár nejmenovaných šifrmysterek v okolí Bludova. A na to bohužel nemám už nějakou dobu čas, a tak lovím maximálně ty mysterky s úkolem a ty mi tím pádem vůbec nevadí. Jen by si zasloužily nějakou jinou ikonu - mystery a unknown cache spadají bohužel do jedné kategorie a mají stejný symbol, možná v tom asi bude ten problém.
No hlavně druh kešky mysterka je podle mě ne úplně dobrý překlad do češtiny. V originále je to pokud se nepletu "Unknown" což by mělo být spíše "neznámá". A dá se to pochopyt jako keška jiná než tradiční nebo multi (prostě ostatní) nebo neznámá, že se musí luštit. Myslím ale, že původní záměr byla právě ta první verze.
No a důvody k tomu můžou být různé. Právě řeším také jednu "neznámou" kešku, kde bude nutní přiložit fotku, jinak by to byla jednoduchá multina. Ael důvod je prostý, pokud bych fotku nepožadoval, degradoval by se velice rychle obsah kešky samotné, který bude řekněme "speciální". Důvody můžou být různé, ale pokud se mi to nelíbí, nemusím tam přece chodit. O body tu přece nejde
Máš pravdu, že by jim slušela samostatná kategorie resp. samostatná ikonka. V zásadě mi nevadí, ale některé úkoly bývají hodně nesmyslné a tak je prostě ignoruji. Já si tyhle falešné Tradicionálky dávám do GSAKu jako vyluštěné mysterky s úpravou final souřadnic s tím, že jsou stejné jako původní, ale pak si je filtruji ven jako Tradicionalky a vyluštěné mysterky/multiny…
Je pravda, jak píše Lalu, že všechny ostatní typy keší než Tradicionálky odrazují různé lamičky a ničitele, takže keška má větší naději zůstat v dobré kondici déle…
To čemu zde někdo říká šaškování, považuji já za pozornost věnovanou keši. Zážitek a poznání z keše se podmínkou prohlubuje. Souhlasím, že jsou i mnohé nesmyslné a ulítlé podmínky. K výkladu UNKNOWN mi to sedí, k MYSTERY moc ne. Odpuzujeme tak "chvátače" a "luxovače", lákáme cyklo a pěší turisty a rodiny s dětmi, které si chtí zablbnout.
Mě zase vadí jednoduché drive-in mikrovky na nic neříkajících tuctových místech díky za bod.
Je to jak s tlačítkem na televizi - nelíbí, CVAK.
Fotka je udělaná hned, tím moc chvátačů neodradíte. Mě to vadí z principu: owner požaduje něco, co nijak nutně nepotřebuje, a co může kačera obtěžovat. IMHO se to velice blíží definici toho, čemu se normálně říká "šikana".
Ja s tim souhlasim a ikdyz si stokrat rikam, ze je lustit nemusim, tak me proste rozcilujou kdyz sou blizko domovskych souradnic. Jeste tak mozna v zime, ale v lete resit mysterky je vylozene opruz.
Se asi trochu pleteš s tím, kdo u kešky určuje pravidla. Pokud bude chtít majitel, aby jsi se vyfotil s ufonem, tak má na to právo a je jen na tobě, jestli chceš bodík za kešku nebo ne. Nikdo tě nenutí plnit podmínky a sbírat body. To je rozdíl od šikany, kterou jsi asi nezažil. Ona šikana je většinou tehdy, kdy nemáš volbu jestli se chceš nechat šikanovat nebo ne. Jestli ti to vadí, sbírej tradiční kešky a budeš spokojen.
A vůbec největší šikana je, že musím vůbec někam chodit. Proč autor s keškou neobchází kačery a neprosí je o zalogování. Však to děláme kvůli němu, ne?
jj nesmyslné mysterky mi taky trochu vadí…
a ještě víc mi vadí ty smyslné /hlavně ty, na které nemám/
a nejvíc mi vadí ti, kterým furt něco vadí /mysterky, multiny, špatné uložení, nevhodné uložení, terén, kopřivy, voda, mikro keše, tur. známky atd. atd./
Přesně tato otázka ohledně mysterek mi vrtala hlavou, až jsem zjistil, že jedním z mnoha důvodů je limit vzdálenosti (k typům tradic. a multi). Tedy jednoduše, lze nacpat více mysterek na metr čtvereční.
Nemám rád série cachí kde se opisují čísla zpod víček aby se našla prémiová cache, vím jaký jsem sklerotik (ukryju cache, odejdu, po 300m si vzpomenu na číslo, vrátím se, zapíšu si číslo do PDA do souboru s vyluštěným zadáním - byla to mysterka - a soubor doma smažu s tím že už nebude potřeba )
Nemám rád dodatečné podmínky pokud nemají nějakou souvislost s místem ukrytí cache, ještě tak bych byl ochotný dělat blbinky typu [cache]GC12CR5[/cache]. Zkrátka mysterky ano ale ať to má smysl.
Sice s tim nemam takove zkusenosti, protoze ‘tradicky s podminkou’ by se v mem (velmi sirokem) okoli daly spocitat na prstech jedne ruky, ale nechapu, proc se kvuli tomu kazdy tak rozciluje.
Beru to tak, ze kes, ktera je nejak ‘specializovana’ sice mozna nekoho neoslovi, ale ty, kteri se o danou vec zajimaji, z ni budou mit nekolikanasobnou radost. A nekdo se k tomu dostane prave kvuli geocachingu, protoze nic jineho ho dostatecne nemotivovalo. At uz jde o chemii, lezeni po skale, basnicky nebo cokoliv jineho.
A u kesi s podminkou je to stejne - kdyz je ukol vyfotit se ze psem, kacera, ktery ma moc rad sveho psa to potesi. A kdo psa nema, vyfoti se s cizim, a bud prijde na to, ze to jsou mila zvirata, nebo si pripomene, proc je tak nesnasi.
Samozrejme, vseho s mirou - kazda kes mit podminku tak by se clovek zblaznil. A kdyz se mi to nelibi, nelovim (schovam na dobu az budu mit vylovene cele okoli a budu doma lezt po zdi - pak je kazda kes dobra).