Noční keška - odrazky - připevnění

Hola kaceri!

Chystame viz %subj%, a tak jsme se dostali k problemu jak prilepovat odraznou textilni/samolepkovou folii. Koukali jsme tady po forech jak to delaji ostatni, ale proti kazdemu zpusobu mame nejake vyhrady, tak se chceme, jeste nez vyrazime do lesa, trosku poradit …
Existuji asi tak tri hlavni methody:

1. napinacek - nebo jina vicemene mechanicka metoda, kdy se ale neco picha primo do stromu. Myslite ze to tomu stromu nevadi? Kdyz je to dejme tomu vzrostly buk, a ja do nej narvu pul centimetru zeleza. Teoreticky je to fakt malej kousinek na takovej velkej strom, ale …
  2. lepidlo primo mezi odrazku a strom. To je technika sice neinvazivni, zato docela chemicka - vite o nejakem lepidle ktery je v pohode pri napatlani na zivou kuru?
  3. krouzky kolem vetvi - ovsem tohle je metoda naprosto v pohode. Ale zase docela narocna na podminky - pokud si pamatuju, tak stromy v mistech kde chceme tuhle metodu pouzit jsou docela vysoke a vetve maji tak v peti metrech … Navic takova odrazka je pak videt z vice smeru nez z toho co chceme.

Co vy na to? Co je podle vas nejlepsi - neboli nejmin zatizi ten strom ktery bude odrazku hostit?

Napíchej to napínáčkama do stromu, datlové taky rubou do stromu a stromu je to jedno-roste dál. IMHO je to ale dobrá otázka a také jsem nad tím uvažoval při výrobě naší nightkeše

Ja myslim ze to tady a ve vedlejsim foru s tou ochranou prirody trochu prehanite. Jen tak mimochodem nase sprava CHKO tady v okoli bezne pripevnuje svoje zakazy pripinackama na zive stromy a to ne jenom jednim a ne tema nejmensima…

Možná přímo reflexní barva ve spreji.:slight_smile:

To je taky chemie. Nejlepsi bude udelat nejakou virtualni nocni prochazku hezky absolvovanou u PC a finalovku umistit nekam aby se dala odlovit hezky z asfaltu :smiley:
Omlouvam se ale uz mam tehlech snah byt papeztejsi nez papez plny zuby. Me to prijde jako vylozene reseni blbosti.

To jo, já bych doporučoval něco jako pc hra OBLIVION, tam se taky chodí v lese, skalalách, potápí v jezerech, nejsou tam klíšťata a když se zabiješ, tak se znovu loudneš, akorát tam chybí ta námaha a vůně nebo zápach.:slight_smile:

… nechci byt prehnane ekologicky, protoze i ja si myslim ze se to obcas prehani (taky si ale myslim, ze i mezy kacery je spousta lidi kteri nemaji spetku soudnosti pri hledani i pri zakladani kesek). Ale zaroven bych nerad ublizil, byt stromu, kdyz by treba jina cesta byla setrnejsi.
Nicmene rozhodli jsme se pro napinacky, dneska jsme to byli otestovat, a jde to docela napichat do mrtveho dreva, a dokonce to dobre splnuje to co jsme chteli docilit. Co, to nebudu rikat, treba nekdo z vas tu kesku pujde - az bude pripravena :))
Takze odpovim si sam - Dobry zpusob jsou napinacky, a koukat se kam je picham.

Toz asi tak.

přidám tip: dobré je píchnout napínáček s reflexkou výše, okolo úrovně hlavy, protože kdo kouká přes den po stromech, tak kouká proti obloze a je to stejné jako s foťákem-zatáhneme clonu a strom je najednou tmavý a odrazka nejde vidět-jen v noci.

Připínáčky s nalepenou reflexní páskou (1x1cm) z reflexních vest. Čtverečky jsem lepil lepidlem Pattex - Repair Extreme. Na mé keši Noc přežily již dvě zimy - všechny.
BTW: je to asi 2 dny tady byla diskuze vyvolaná Poníkem a tam byl odborný posudek od člověka, který pracuje se stromy, že hřebík stromu nevadí. Natož připínák.

Dny se nám zkrátily a tak nastalo období vhodné pro noční keše.

Trochu jsem experimentoval s odrazkami z reflexních vest.
Kousky reflexní pásky přilepené vteřinovým lepidlem na připínáčích se z 50% odlepily. Nekteré připínáčky uplně vypadly ze stromů.

Zvolil jsem tedy náhradní řešení. Reflexní pásku jsem zalaminoval, aby byla pevnější, ale pozor jen z jedné strany, když je přez reflexní vrstvu folie, tak moc neodráží. Řeším to tak, že vložím dvě reflexní pásky reflexní vrstvou k sobě, zalaminuju a pak rozstříhám. Po rozstříhání na kolečka (kolečka jsou méně nápadné než čtverečky) je přitluču malým hřebíčkem. Stromům hřebíčky neškoděj, mám to ověřený od přírodovědců a taky se to tu jednou řešilo na foru.

Taky začínám řešit jednu noční kešku a tak jsem si rád přečetl toto vlákno… zatím mám pár kousků připínáčků z geoshopu, ale další si budu muset udělat sám, neb nena je neúměrná kvalitě a na udělání jedné kešky jsem to spočítal něco přes 250 bodíků… nejprve si ale chci testnout sám nějakou osvědčenou noční kešku… co doporučíte, napadla mne zatím s baterkou za šárkou…

Jak jsem už psal, zbytečně se namáháš, moje připínaky teď čeká třetí zima a mimo jednoho jsou všechny OK … použij Pattex - Repair Extreme a nelaboruj.

Přidám i svoji zkušenost: V Za Šárkou s baterkou jsou použity textilně-plastové reflexní odrazky (koupeno v kutilovi u metra Florenc přímo u tram.zastávky, mají to v metráži a metr stojí cca 30,- a já použil na keši asi 20cm). Jsou to takové "nabobtnalé" obdélníčky v plastu. Nastříhali jsme je a pomocí nastřelovací sešívačky (za 99,- v Hornbachu) jsme je připevnili na stromy. Každý kousek odrazky cca 2 sponkami. Připevnění bylo rychlé a zatím drží. Ovšem ověřenou několikaroční výdrží nemůžu "nočním Galdrovkám" konkurovat :smiley:

Asi mám špatný připínáčky, mě prostě padaj ze stromů.

na keši "Neboj sa" je reflexní mateiál nalepen na nějakých válečcích (asi 2cm v průměru a vysoké tak 4cm) a jsou silonem přivázány na větve ve výšce asi 3m. Za světla pro náhodného chodce opravdu neviditelné a za tmy super viditelnost. Myslím že to přivázání je ke stromům nejšetrnější, samozřejmě musí být uvázány dostatečně volně.

Tak to je divný, opravdu jsem použil normální připínáky, lepidlo Patex a cca 1cm čtver. reflexky z výstražné vesty a všechno drží (mimo toho jednoho). Připínáčky jse píchnul do stromu mimo hrubou kůru, ale to by snad mohlo být jedno. Jsou (u keše NOC [cache]GCZQCK[/cache] - nakonec jsi tam byl) tam hlavně buky, jsou hladší, ale myslím, že jsem to dával i na jiné stromy. Tak nevím proč ti to nedrží, jestli je to v lepidle nebo v připínákách.

Asi blbý stromy. :smiley: