Dnes odlovené první krabičky s Nokií 5230 v mírném terénu a upřímně - trochu zklamání hlavně z přesnosti GPSky +/-20m. žádný problém. Prosím o sdílení zkušeností s tímhle mobilem při geocachingu. Třeba jen potřebuje poladit nastavení …
Mě taky neukazuje lepší přesnost než 20m. A ještě pořád přeskakuje 20>34>22>36m atd. Na GC jsem zatím nezkoušel.
A je to skutečně reálná přesnost, nebo jenom odhad, který se zobrazuje na displeji? Odhad nemusí být úplně věrohodný.
Jak moc dobře nebo špatně tě to navádělo ke keším?
No odhad se mi zobrazuje právě zhruba do těch 20ti m. Potom mobil pípne zobrazí se moje poloha a cílový bod a potom se snažím dorazit k cílovému bodu. I když mobil ukazoval, že stojím na cílovém bodě v max. přiblížení, krabička nalezená podle hintu byla asi 20m. vedle. Používám nastavení navigace pěšky - přímo. A stalo se to asi ve 3 případech ze 4.
Tak dnes jsem mel N5230 podruhe na testovani ( vzdy na horach, skaly, udoli ) a odloveno napoprve 6 kesek ( hrozne pocasi, mlha, viditelnost 2 metry, dest ) a dnes napodruhe (slunce, krasne) opet 6 s handygeocachingem naprosto bez problemu… presnost sice kolisa dle disleje cca ±20m, ale vzdalenost ke kesce po ustaleni max 5 metru od realneho ulozeni. Na to, ze je to "jen mobil za par stovek" myslim, ze za malo penez hodne muziky
Použivám jej primárně jako telefon, pak jako auto-navigaci, občas na zobrazení okolních keší v GeocachingLIVE zda se neobjevila nějaká nová, když nemám pro danou oblast zapnuté notifikace a v neposlední řadě na testy nových wherigo cartridge s OpenWIGem - na tyto všechny úkony je to toto zařízení plně dostačující.
Je to telefon nejnižší třídy za 3.500Kč jehož primární funkcí je telefonování, takže nemůžete očekávat přesnost GSM signálu jako u specializovaného zařízení které má primární funkcí navigaci.
5230ku používám pouze jako záložní navigaci, když nemám k dispozici Garmina, ale primárně jsem ho chtěla vyzkoušet na Wherigo keše. Nainstalovala jsem aplikaciOpenWIG. Nakopírovala do mobilu *.gwc. Nicméně po spuštění aplikace se v mobilu pouze zobrazí chyb. hláška "you need to allow me to access your file", když potvrdím zobrazí se žádná data… V Options má nastaveno Internal GPS, Enable logging a Show Full Command. Kam mám umístit soubor *.gwc, resp. co dělám špatně, že se aplikace nespustí, pls.??
Vcera jsem se zkusil na kes navigovat timto mobilem a aplikaci Handy Geocaching a naprosto v pohode, u kese mi rikala 3m a Oregonek 5m.
Kazdopadne take kesuji primarne s Oregonem a 5230 je pro me telefon. Nicmene online pristup se hodi casto a na WIG se zvukem je nezbytny. ![]()
Zkus si tam nejdříve nainstalovat Java Runtime 2.1 Beta for Symbian
http://betalabs.nokia.com/apps/java-runtime-for-Symbian
Java Runtime 2.1 Beta for Symbian jsem nainstalovala. Po spuštění aplikace OpenWIG se zobrazí dotaz "Povolit aplikaci používat data aplikace Poloha? Potvrdím Ano. Zvolím Start a opět stejný "error"??
Proč to zlobí nevím, ale zkus následující, třeba něco pomůže:
- odinstalovat a znovu nainstalovat OpenWIG
- zkontrolovat nastavení aplikace poloha (menu/nastavení/telefon/nastav.aplikací/poloha) já tam mám nastaveno: Metody určování polohy = Integrované GPS, Server zjišťování polohy = Zakázáno
- zkontrolovat nastavení aplikace OpenWIG - nespouštět Start, ale nejdřív jít do Options a zde zkontrolovat zda je GPS type nastaven na Internal.
Po reinstalaci aplikace OpenWIG je to OK. Už se těším na test v terénu
Díky moc.
mám jen otázku, u přítelkyně jsem do tohodle mobilu nahrál nejnovější HG, nainstaloval všechno jak má být a pak čekal na chycení signálu…signál by byl, ale neukazovalo mi to šipku, za kterou bych měl jít…nějaké připomínky, co by mohlo být špatně?:o
Zkusil jsem nainstalovat starší verzi, ale pak už nebyl na zkoušení v terénu čas…
Jen mě to zajímá a díky za odpovědi;)
jak na 5230 zprovoznit Garmin topo 3pro?? Poraď te prosím
Jde na Symbianu v N5230 rozchodit Topo mapy nějak ?? zkoušel jsem to ale zatím bez úspěchu.
pořídil jsem si tento telefon, nainstaloval HG a ouha- kdyz se chci nechat navigovat ke keši, tak mi tam jde jen šipka ale ne mapy, ta se ukáže jen bílá…jak to propojit s ovi mapami?
v jejich nastavení je i fotomapa atd ale mě to nefunguje…ví někdo proč?díky
Lubos_H: GarminXT, ten mi fungoval, ale nevyhovoval ![]()
CZECH.TIR: Stačí číst! HG není mapovej a s Ovi mapama ho taky jen tak nepropojíš. Navíc Ovi mapy se mi na hledání keší moc neosvědčily. Používal jsem radši jen HG a když jsem se potřboval ujistit v umístění, tak je tam položka Mapy.cz (k tomu je ale třeba internet) .. ![]()
Já jsem také koupil tento tefoun a nainstaloval HG. Vše funguje jak má, ale pro jistotu a větší přesnost jsem jej spároval s BT GPS. A co se týká fotomap a HG vše je to v nastavení. Musíte mít aktivní datový balíček pro přístup na net. Ale jestli chceš mít mapy tak velmi doporučuji Geocaching Live . Já mám C6 a mám jej tam. Jsou tam mapy a jsem s ním spokojen.
Mám ho (nokia5230) měsíc, už jsem koupil i 100MB/měsíc, funguje skvěle, ale jak donutím HG, aby posílal logy na NET? Dělám vše, napíše odesláno, ale asi se to nestalo. Nevíte co s tím?
HG neposílá logy, ale jen Field Notes, ty nalezneš TADY ![]()