po letošní nepříliš vydařené zkušenosti s nově pořízenými trekovými Merelly s GTX (seděly skvěle, dobře se v nich chodilo, akorát pravá bota mi do špičky poštěla vodu, goretex nějak negoretexoval, naštěstí jsem přežil reklamační souboj ve Sportissimu :D) se teď rozmýšlím velmi než pořídím náhradu…
Chtěl jsem zkusit Asolo, ale v mojí velikosti, ale v mojí velikosti měli jen Spyre GV (http://www.asolo.cz/katalog/turisticke-boty-Spyre-GV/) a ty mi přišly úzké v chodidle a přes nárt. Pak ještě Power Matic 300 ale to jsou fakt hutný "old fashion look" pohory na kterých se trochu bojím že nemají pryžovou ochranu špičky… Chtěl jsem původně něco z řady Matrix (Prism?) nebo Energy (Fugitive?) ale zatím jsem nenatrefil na svojí velikost…
Docela mi seděly Salomon Quest 4D, ale nemůžu se na žádném outdoor fóru dopátrat zkušeností s touhle značkou… MAjí GTX, opryžovanou špičku, jsou lehounký a na noze mi seděly výborně. Nemají sice Vibram, ale Salomon má nějaký svů systém Contragrip, subjektivně se zdál OK, vyhovující tuhost torze minimální… (http://www.salomonsports.com/cz/#/footwear/footwear/trekking/quest-4d-gtx)
Další zkouška v Hudy a tam mě nejvíc asi seděly Hanwagy, Tatry mi ale nabízeli v nějakém provedení bez pryžové špičky (a opět obava z celokůže), subjektivně lepší pocit z jsme měl z Banksů, opět leké boty na nošení Vibram, GTX a seděly skvěle, srovnatelné s těmi Solomony…
Máte / víte o nějakých zkušenostech se Solomony obecně? Nebyl by to další úlet??
Subjektivně mi asi spíš sedí lehčí boty, nakonec žádnou VHT nepodnikám a na chození po keších po lesích a kopcích by měly odvést slušnou práci.. Jen se nějak nemůžu rozhoupat a zvažuju ještě o víkendu vyrazit do Phy a zkusit ještě ty Asolo ke kterým jsme se zatím nedostal… a pak buď rozhodnout nebo mít v hlavě ještě větší guláš.
Ja uz do Salomonu tedy nikdy nejdu. Na noze sice parada, pohodlny, lehky…ale jak pises Goretex absolutne negoretexoval. Stacilo projit mokrou travou a hned mokre nohy, ze jsem mohl ponozky zdimat. Navic se mi ted uplne odtrhla podrazka… Take resim co si koupim…a zatim vaham.
Nejak jsem z toho nepochopil jestli chces kuzi nebo ne…
Ja jsem jednoznacne pro celokozenou botu, protoze sebelepsi goretex ti do roka odejde a kuze pokud se o ni budes starat vydrzi mnoho let (osobne jsem ted na jare menil kozene trekovky po 12 letech. Jako pracovni budou slouzit jeste hooooodne dlouho…
Ogumovanou spicku potrebujes v pripade, ze se budes pohybovat v suti (Alpy, …) ale tam uz to chce boty z vyssi kategorie.
Ja bych doporucoval LaSportiva Tibet nebo Lagorai nebo Saltic Granit. Podle toho co ti bude lepe sedet
Jinak Salomony mam "kozene skelety" na lezeni ledu a spol a jsou to moc prima boticky (asi me prezijou:-))
Tady si myslim, ze chybou je spatny vyber boty - je tam moc latkovych pruduchu a jsou nizke…
Ona mokra trava je pro boty vetsi zatez nez treba probrozeni melkeho potoka
Pokud jde o Asolo, mam Asolo Flame GTX. Bytelna kotnikova bota do tezsiho terenu, goretex funguje bezvadne. Ma trosku uzsi spicku, takze nesedne na kazdou nohu, je treba dobre vyzkouset.
Jinak jsem mel jeste jakesi nizke Reebok ktere ani ne po dvou letech dopadly jako ty na Sklebove obrazku, takze ted take shanim neco na lehci teren a pripadne do mesta.
La Sportivy mně už nesmí do domu. Měl jsem kotníkové bezešvé goráče, ty byly OK. Před cca 2 lety jsem hledal náhradu za nízké Asola a pořídil jsem si vychvalované LaSportivy Sandstone GTX XCR. Což o to, chodí se v nich báječně. Ale je to šunt a po necelém roce se mně začaly rozpadávat (bohužel způsobem, který není reklamovatelný). Rychle jsem si zase pořídil Asola. Teď přemýšlím o Prism GTX, půjdu si je někam vyzkoušet a asi je pořídím.
Ono to je tezke. Asi rok dva pote co ja jsem si koupil LaSportiva Tibet a byl s nima naprosto spokojeny (a jsem stale i po tech 12 letech) se vsude zacalo tvrdit jaky je to sunta te to jsou nejreklamovanejsi trekovky u nas na trhu. Dokonce se objevil nejaky hruzostrasny clanek o tom jak nekomu prodreli patu az na kost pri nejakem dlouhem treku mimo civilizaci. Tenkrat se ale nezminovalo, ze je to bota do lehciho terenu a ne do vysokych hor ala Himalaje (nebo co to tenkrat bylo) a ze ten clovek si je koupil par dni pred objezdem navic ve velikosti kterou mel normalne (tj v podstate o cislo mensi nez je u trekovek vhodne)
Obrazku jako je zde ukazovany zralok jsem videl spoustu a to temer u kazde znacky. Proste jako v kazdem oboru se nejake kusy/serie/typy nepovedou. To ale neni duvod odsuzovat celou znacku…
A ano Pinky ujasni si co od tech bot chces (kde s nima budes chodit) a do te Prahy zajed. Projdi vsechny kramy - zacni na Narodni tride v Hudaku, RockPointu a nezapomen na Treking sport. Pak to vezmi na Namesti miru do Hannibala, Hudaku a dolu do AlpSportu. Pak prejed na Palmovku do Namche a skonci v Bartsportu. Vsude se ptej a hlavne zkousej. Doma si to nech ulezet a pripadne se znova ptej (tady nebo na outdoorforu) a pak teprve kup ty co ti pro tvoje vyuziti NEJLIP sedeli…
Osobne mam botky Asolo Voyager a naprosta spokojenost. Krest dostaly na eventu 6x700 (cca 30km pochod). Na Vibram si musi clovek zvyknout a Goretex plni funkci i temer po roce. K te promokavosti bych dodal, ze i v navodu je uvedena pravidelna impregnace bot. Ze Goretex funguje poznam na potivosti nohy, ktera je o hodne nizsi nez u obycejnych bot…
Mám vyndavací kotníky, takže jsem potřeboval vysoké pevné boty i na běžnou chůzi v lese. Nakonec jsem před cca 5-ti lety vybral celokožené Alpiny Tibet s cenou těsně pod 4.000,- Do dnešního dne jsou perfektně vodotěsné, je v nich jako v pokojíčku… speciální ponožka je k pohodlí nutností. jakmile obuji normální ponožku není to ono, ale to asi nemusím zdůrazňovat. Používám je i při delším chození na rovném terénu (město…) a opravdu paráda. Oproti trekovkám bude asi o něco větší váha.
Já mám dobrou zkušenost s kotníkovými Meindly - kombinace kůže,textil+gore-tex. Vydžely 6 let s funkční membránou (nosím je poměrně často a ještě celou zimu), akorát mi pak praskla kůže v ohybu na špičce - navíc mi bez problémů dali po 4 letech novej vibram zcela zadarmo.
Salomony obecně nedoporučuju, pořídila jsem si nízký Columbie a taky to neí úplně ono (goretex přestal fungovat asi po roce).
Tak hlavně dobře vyber.
Díky všem, je vidět že to je opravdu pestré…
Prozatím Salomony z kola ven, budu zvžovat dále Hanwagy a zkusím ještě pár modelů Asolo. Na Asolo a Meindl jsme našel dost pozitivních hodnocení, musím je tedy jen potkat v obchodech ve správné velikosti, na Meindla jsem zatím nenarazil.. Ještě zkusím Hervis v Ústí, Asolo jsme tam myslím před pár měsíci viděl, a jinak holt návštěva do matky měst., Kdyyž já to tak nesnáším, jezdit do Prahe na nákupy!!
Nic není na věky a u obuvi to platí dvojnásob. Mám Meindl Island asi 13 let, ale nosím je jen v zimě a jednou za rok týden v Alpách. Po 11 letech se úplně rozpadla pružná vrstva pod podrážkou. Prý chyba Vibramu, který pro Meindl vyrábí celou podešev. Za 1600,- to v Meindlu opravili. Asolo Fugitive po téměř každodenním nošení po dvou letech tekly jako řešeto a po dva a půl roce se začínají rozpadat. Práve jsem je nahradil obuví Meindl Vakuum GTX. Zatím jsou na cestě. Až dorazí napíšu první zkušenosti. Obecně dle mého názoru jsou kvalitní Hanwag, Meindl, Lowa a Asolo. Ale zničit se dá všechno. Hodně je to o údržbě, četnosti a způsobu použití. Určitě napiš jaké bačkory jsi nakonec vybral.
Hodne zalezi na tom, v jakem terenu clovek chodi. Boty s textilnimi prvky je mozne chuzi v suti znicit za jediny den. Ostry kamen je prosekne jak malinu.
Ja preferuji a to i do lehciho terenu celokozene a s minimem svu. Nejlepe jednim.
Mel jsem asi 10 let Hanwagy. Stale drzi, jen vzorek na podrazce uz je hodne seslapany, takze trohu klouzou. A trochu do nich tece, kdyz se clovek cely den brouzda v trave. :-(( Jako pracovni boty vydrzi jeste leta. Usel jsem v nich odhadem 2.000 km.
Pred dvema lety jsem koupil opet Hanwagy. Zatim drzi. :-))
Pokud cloveku sednou a chce celokozene GTX boty, tak mohu doporucit.
Uz to bylo zmineno, ale pripominam. Trekove boty se kupuji o 1 az 1.5 cisla vetsi nez bezne. Jinak palcem proseknete GTX behem par tydnu.
Po rozpadu prvních goráčů jsem našetřil na Hanwagy Alaska, nosím je nejraději ze všech bačkůrek, žádná výtka, ale je to asi i tím, že se mi prostě roky líbí.
Shodou okolností mám nějaký gore (ten je dneska skoro ve všem) Salomony, ale jako tzv. rychlý boty na volný čas a náhodný kešování. Říkám jim kecky, jistě mi vydrží roky.
Tak přidam taky svoji zkušenost.
6 let se toulam v celokoženych Asolech TPS520GTX. několikrat do roka v nich travim cele vikendy s baglem na zadech, absolvuji v nich vylety do těžkeho terenu, přežily tyden lijaku ve fagaraši či švedsku, sníh voda, sucho, prach. Boty jsou od toho aby sloužily a ne abych ja sloužil jim - snad jste pochopili že nadměrnou starost si o boty nedělam.
I po těch 6 letech stale funguji, je ale fakt že 3dny v mokru už nepřežijou. Letos prodělaly implantaci podražek a přilepeni vnitřní vystelky a slouži zas dál a doufam že dlouho budou.
Do lehkeho terenu pak použivam nizoučke salomony a nedam na ně dopustit.
Pridam i svou osobni zkusenost. Z vysokych kotnikovych bot se mi osvedcily goretexy znacek Raichle a Lowa, goretex perfektni, nosene velice casto pri kesovani v mokru atd, pri feratach v dolomitech, brodeni mensich toku,vse OK. Lowy jsem mel jednou na oprave kvuli drobnemu poskozeni svrsku z italske suti, zastoupeni pro CR zvladlo opravu rychle a navic zdarma. Z nizkych nosim znacky Raichle a Salomon, pricemz od Salomonu necekam takove vykony, ale na bezne noseni v lehkem terenu OK. Konkretni typy si bohuzel nejsem schopen vybavit. Spatnou zkusenost jsem bohuzel udelal s goretexy, nizkymi, znacky LaSportiva a TheNorthFace. Lehky,pohodlny,ale nevydrzely ani dve sezony. Obecne si myslim, ze jako ve vsem zbozi, i tady bohuzel muzes natrefit na spatny kus jinak perfektni znacky, nebo konkretniho modelu. Takze za mne Raichle a Lowa, ale ruku do ohne nedam