Nové produkty ČD

Od neděle platí nové jízdenky ČD, víme, že spousta cacheru jezdí výhradne vlakem a kolmo, takže ti o tom již vědí, ale i pro "nás" ostatní tam lze nalézt nové produkty, které mohou zpříjemnit nákup složitých zpátečních a dalších jízdenek a hlavně cesty zlevnit. V neděli jsme vyzkoušeli REGIONet, síťovou jízdenku pro 2. třídu do 5-ti osob v rámci kraje. Máme na Strakonickém nádraží FTB (Firts to Buy) což potvrdila paní za přepážkou, možná i v republice (ale o tom pochybuji - zakoupeno v 7:10). Takže, nechte auta v garaži, vemte batoh lahváčů a vzhuru na geotraincaching. Dobrý lov.

Ještě tedy odkaz na REGIONet a další novinky

Ani omylem.

Zajimave, ale pro jednu osobu drahe. Pokud jedu s kolem v ramci kraje, tak vetsinou platim za kolo vic nez za sebe. Bohuzel tez neplati pro R, Ex, EC, IC, SC o obdobne. Ja osobne preferuji spojeni Pendolina s kolem a je to idealni kombinace na prepravu na velke vzdalenosti, doporucuji vyzkouset.

To Šolim: Jasně pro jednoho to vychází dobře jen na delší vzdálenost, kdy už ale normalní člověk nepojede osobákem. My to vyzkoušeli ve 4 lidech na trase Strakonice-Kubova Hut, Zaton-Strakonice. A to se vyplatí :-)

To Miták: Chápu, já mam taky radši točený :-))))

Ano ano, ze by na podporu vzdelanosti v teto oblasti byla nektera s dalsich zeleznicnich venovana prave slevovym produktum CD? No ale to bych byl asi osocen z komercionalizace, cili radsi nee...

To Mitak: odloz nekdy auto a vyzkousej si to - na mnoha cacich je auto velkou prekazkou, zvlast na tech liniovych delsich turistickych non-drive-in multi, kdyz se pak da takto odjet po dodelani multi odjinud a odpada tak dlouhe vraceni stejnym smerem...  A i to s tim tocenym, co zminuje Klokan, ma neco do sebe [:)]

Kdyz jsme u tech cd.... Jel jsem s kolem z prahy do tabora. V patek rano, 9:14 z hlavaku. Plan se zdal byt skvely, ale pak to zacalo....

Dejstvi prvni, pokladna. Prosim jednou do tabora. Pokladni neco busi do compu, pak prohlasuje 160Kc. ????????? Si dela prdel? Co jasem vycetl z IDOSU, ma to stat 124. Je, prominte, ja jsem omylem zmackla do Sobeslavi...hihihi. Vyborne. At ziji inteligentni pokladni. Vyse ceny uz mne nemuze rozhazet, to mam za to, ze jedu sam a cd nemaji trojdeni zpatecni jizdenku.

|Dejstvi druhe, jizdenka pro kolo. Pokladni: Coze to chcete? Ve vsech R je pry povina trezervace mista na kolo. Coze? to jsem v zivote neslysela, zkuste to u okynka s rezervacema. Dalsi fronta, dasli slecna, dalsi udiv.. Coze? Co to je? Ale PC mi hlasi, ze to nejde.... po ctvrt hodine odchazim, ze se domluvim primo s pruvodcim.

Dejstvi treti, pruvodci: Jojo, to jo zname, date mi 76Kc z kolo. ????? Si dela prdel? Normalne ve vlaku chtej 26... No jo, ale ta rezervace stoji tech 50. Ale kdyt jsem v tom hitalku sam, ja si to nechci rezervovat, ja si to kolo chci prepravit v ramci uschovy behem prepravy.... Ale to nejde, musite zaplatit rezervaci..... maje jedine kolo ve vlaku tedy zaplatilo rezervaci, asi aby jsme se naprali o misto s temi ostatnimi neviditelnymi okolo...

Dejstvi ctvrte, pojkladna Tabor. Chci rezervaci na kolo na nedeli vecer, do prahy, rikam te pani... v nedeli asi tech kol pojede vic, tak si to koupim hned, at mam klid... Ale to nejde, pise mi to, ze je vse obsazene.... Vsechny vlaky? Ja na to... Ano, vsechny.... Tak to jsem bud v riti, nebo ta zenska nevi, o cem mluvi. V nedeli navecer dochazim k tomu predem plnemu vlaku a odjizdim do rpahy v hitlaku naplnenem 3 koly, z nichs vsechny platily rezervaci pruvodcimu, protoze vsichni dostali stejnou informaci, ze je plno...

At jizi CD dlouho a zdrave, my je proste milujeme. Verni zakaznici.

Jízdenka v rámci kraje? Jak pro koho, za hranice svého kraje se dostanu z Boleslavi na kole a opačným směrem je Praha kam je lepší jezdit autobusem (frekvence mezi MB a Prahou připomíná MHD).

ČD nejsou zrovna user friendly podnik, nezapomenutelný byl vánoční výlet na Ještěd kdy rychlík Pardubice-Liberec nečekal v Turnově na rychlík od Prahy protože byl o celých 15 minut zpožděný, prostě nám beze slova omluvy řekli že za hodinu jede osobák. Sólo motorák řady 810 (pro nezasvěcené ten hlučící drncající samohybný dobytčák s tvrdými lavicemi) naplněný na 120% byl skutečně zážitek. O "vylepšení" v podobě nedávného zvýšení poplatků za přepravu kola (místo 20,- za celou cestu 26,- za každý vlak - je o to zájem tak to zdražíme) a zjevnou sabotáž přepravy kol ze strany zaměstnanců (protože více práce za stejné peníze) nemluvě.

Je fakt že ČD při geolovech občas nějakou tu výhodu mají - třeba že se většinou do cíle nedojede přímo a při přestupu je čas někde poblíž něco ulovit ;-) A pak taky obecná výhoda socky, že se nemusí vracet ze stejného místa a může si v cíli dát pár chlazených točených, teda je-li kde, tuhle v Rokycanech se nezadařilo...

Nicméně obecně se mi nejlépe osvědčilo kolo. Případně kolo v kombinace s metrem ;-)

Kolo + vlak = průvan v peněžence. Takové přiblížení z Dobřichovic do Prahy přijde na 42 korun (16 já protože nemam Z kartu, je-li po ruce PID jízdenka, tak jen 14, plus 26 za kolo - což zdůvodněj tim, že do úpravy vozů pro kola investujou strašný peníze - hmm, do interiéru lochnesky (starý "pantograf" řady 451/2) už pěkně dlouho nikdo nic neinvestoval a kola se vesele vozí).

A když už se jede bez kola a naplánujou keše na přestupu - to jsem zkusil v pátek, prý že 40 minut v Zábřehu - to by šly i 3 cache, nejsou daleko - ale už v Libni mělo IC skoro čtvrt hodiny zpoždění, takže v Zábřehu jen 22min na lov - stěží jsem stih doběhnout na jednu a vrátit se.

Nové "síťovky" ČD mě vůbec nezaujaly. Naopak, chystal jsem se v létě na SONE+ na pár výletu do Německa (Drážďany a tak), což mě s novým ceníkem vyjde asi na trojnásobek :-( A kolo obvykle nevezu víc jak 2 vlaky denně, takže taky nic moc...

souhlas

Na kola spojeny s ČD mam taky pěknej zážitek. Jednou si takhle s boo21 říkám, že pojedem tady kousek ulovit ty 2 keše co mě leží v žaludku a jsou na cyklostezce Týniště-Třebechovice. Tedy já se svou koloběžkou a boo na kole vyrazíme. 1stage Vamberecké nádraží. V poho kola hodíme do orchestrionu, jedeme si a nikdo po nás nic nechce - taky paní u pokladny povídala, že to bude v pohodě. (ještě aby ne dát 26k za 3 km cesty to teda ani náhodou) Jelikož jsme ale v Doudlebách přestupovali na rychlík, tak jsem se radši zeptal výpravčího jak že to je. A on, že to asi v R nepude. Tedy proběho pár telefonátů a kdesi se informoval a že nakonec jo, ať si jdu koupit jaousi jízdenku. Já měl zpáteční za 34 boo má režijku. Tak a teď kola tedy paní řikám že chci do tyníště s koloběžkou a s kolem a že to chci i zpět. To děvče po mě chtělo OMG 120,- , to se přeci zbláznili. Tedy tohle jsem zavrhl a začal vymýšlet jiný plán. Ještě mě pak celem zarazilo špitání nádražáků-on s náma nepojede, prej se mu to zdá bejt drahý... no prostě díky ČD. S vámi se cestovat fakt vyplatí!

Další průběh odlovu zde GCQRH3

No kdyz ctu Vase prispevky, tak se usmivam. Ja jezdim vlakem a s kolem docela casto a tez narazim na drobne nedorozumeni se zamestnanci CD. Ale vzdy vim naprosto presne co budu platit a jaky doklad budu potrebovat a kudy pojedu (pokud mne to zajima) a ten naprosto bez diskuze a direktivne vyzaduji. Kdyz neco tem zamestnancum CD prikazete, tak Vam vyhovi, pripadne jim pomuzete se zadanim potrebnych udaju do pocitace na vydavani jizdenek. Uz se mi dokonce podarilo dostat cely personal stanice do pokladny k pocitaci a vydali mne jizdenku k me plne spokojenosti a k jejich udivu. Takze doporuceni: budte sebejisti, co chcete a to vyzadujte! A pokud mate nejake problemy, tak se nehadejte a piste stiznosti, CD ma na to uredniky a alespon se neflakaji a musi resit problemy. Sice Vam to nepomuze ale alespon trochu rozhybete uredni masinerii z letargie. Jinak jeste doporucuji si precist tarif TR10 a podminky prepravy a pak uz muzete s usmevem rozdavat rady.

A jeste na zaver: svoji kartou Z jsem uz malem zpusobil infark jednomu pruvodcimu, chudak nebyl informovany o novem vzoru karty Z a spletl si mne s revizorem a ja si myslel ze ho budu muset krisit. 

Co se tyce te pokuty, cetl jsem, ze prvni soud vyhral cyklista.

Ze Smichova do Revnic a zpet dva lidi s kolem co si pamatuju jsme ored tremi lety platili okolo 140 Kc, autem to od te doby bylo za polovic a nemuseli jsme na nic cekat. Ekologie sice trpi, ale ekonomie domacnosti vitezi. Uz aby byla konkurence CD i oklolo Prahy.

Kdyz ctu vase zkusenosti s CD, neda mi to, abych taky jednu nepripojil. Stalo se to loni na podzim. Jeli jsme ve dvou s koly do Blanska- cesta tam - pohodicka. Vlak mel nakladni vagon, takze kola jsme bez problemu nalozili a s dobrym pocitem jsme stravili pekny vikend v moravskem krasu. Ze CD nemaji zpatecni jizdenku, ktera by platila od patecniho odpoledne do nedele je vec sice smutna (podle me by o tu jizdenku byl docela zajem (mozna prave proto ji nemaji), ale je to hotova vec, takze v nedeli hura na blanenske nadrazi. Dobry den, dve jizdenky na rychlik do Prahy a mame dve kola. OK- dostali jsme jizdenky a cekame na perone. Vlak prijel a hle- nema nakladni vagon. Pruvodci vystrcil hlavu z okynka a zakricel: Vypadnete s tema kolama-nevidite ze nemame vagon na kola? Tak pardon-to vidime, tak si s nema teda holt ty tri hodiny budeme stat v ulicce, co se da delat. Tak to ani omylem holoubkove, s tema kolama vas do vlaku nepustim. Za tri hodiny jede osobak do Ceske trebove, ten vas MOZNA vezme. V tu chvili jsem mel cerno pred ocima, protoze se prave rozplynula vidina hladkeho navratu primym vlakem. Tak jsme si pockali na ten osobak a dostali se okolo sedme hodiny do ceske trebove. Komedie pokracuje. Rychlim, ktery uz ma vagon na kola a dokonce jede do Prahy ma 90 minut zpozdeni. Klasika. Dalsi dve hodiny cekani. Vlak prijel a jeste ani nezastavil a uz pruvodci silena vzteky jeci- ja se na to vy****, kam mam ty kola davat? To myslite, ze to tu mam nafukovaci? Nezmohl jsem se na jedine slovo odporu a se sklopenou hlavou podavam pruvodci nase zanovni kola. Probuzeni do tvrde reality prichazi asi za 1,5 vteriny. Pruvodci bere kola a stylem olympijského vrhace kouli je mrstila na hromadu kol uvnitr. Spadla mi celist a jednim mocnym tygrim skokem jsem uvnitr, Annie v zavesu za mnou. Kdyz jsem uvidel vnitrek prepravniho vagonu, bylo mi do breku a zacal jsem litovat, ze jsme s sebou kola vubec brali. nekde mam jeste fotku toho, jak uvnitr lezi asi 40 kol, nahazenych jedno na druhem.

V Koline se do vagonu prodral kolega cyklista a zacal skenovat vagon a hledat svoje kolo. Nasel ho- ale vyzvednuti bylo nemozne. Pruvodci na to s ledovym klidem- "Si ho vytahnete, kdyz jste tak chytrej" Chlapik jen mavnul rukou a na miste se rozhodl, ze pojede az do prahy a do kolina to dojede na kole, nez by riskoval dalsi vlak.

Od te doby jsem svemu kolu slibil, ze ho do vlaku uz nikdy nedam, protoze tak jako tam mu nikdo nikdy neublizi. Druhou veci je cena jizdenek- jak psal Tom Klicnik- spocitejte si, o kolik je drazsi cesta autem s kolem oproti vlaku a mozna budete prekvapeni. Ono to plati i pro jizdu bez kola uz ve dvou lidech (sice je skupinova jizdenka pro dva hezka vec, ale kdyz stoji zpatecni jizdenka pro dva do podebrad 202 Kc...)

jj…přesně…je to drahý…natož jak maj zpoždění a jsou pomalejší…výhodou je že vlak je více ekologický třeba než autobus

Jeste doporucim jedno hooodne zajimave cteni:

KC1Předpis pro přepravu cestujících

jde sice o sluzebni predpis, ale pri trose stesti se da i na Internetu jeho elektronicka verze najit. A tam se teprve dozvi clovek veci ..pocinaje tim, jak ma spravne pruvodci pozdravit az po veskere vychytavky okolo zpozdeni, apod.  A pokud si budete jisti ze to co vyzaduje je v KC1 tak s tim muzete smele i na prednostu stanice.

A pokud KDOKOLIV do zamestnnacu co maji do cineni s osobni prepravou na vas bude hodne neslusny je dobre mu pohrozit stiznosti. Pokud na takoveho zamestnance se objevi vic stiznosti - bez ohledu jsou-li opravnene! - musi povinne na prezkouseni ze vsech techto predpisu ... a jak to pracovnici CD miluji asi nemusim zduraznovat.  A jen detail ... stiznosti samozrejme lze posilat i po Internetu. Odakz je na strankach CD. V okoli Brnaq u osobaku tez funguje poslat stiznostna Kordis. Obe uz odzkouseno, a opravdu sealespon minimalne tim zabyvali a obtezovali se odpovedet.

Vlak poslední dva roky nevyužívám skoro vůbec... ale zkušeností mám až dost a pochybuju, že za ty dva roky se něco změnilo k lepšímu .-/

- zpoždění

- špína

- vesměs protivní zaměstnanci

- v létě vedro a v zimě kosa ve vagonech 

- složitý systém slev a tarifů, krátká platnost zpáteční jízdenky

+ možnost dát si na cestách nějaké to pivko

+ vlak je o trochu ekologičtější než auto 

Takže až budou ČD fungovat tak jak mají... vlakem klidně rád začnu zase jezdit a prodám auto ;)

Na nevydání místenky na kola na trati do Budějovic doporučuji sepsat stížnost. U vlaku je to totiž o 20 Kč dražší (u pokladny je místenka na kolo za 30). Evidentně se jednalo o selhání systému a tedy chybu ČD, když místa ve vagoně byla.

Sám jsem tam nedávno jel a pokladní také nejdříve řekla, že je plno, tak zkusila jiný vlak, také byl plný a to už jí bylo divné. Tak si zavolala kolegu a společně se jim asi po čtvrt hodině podařilo místenku vydat. Takže na povinné rezervaci do Budějic je cosi shnilého a čím víc si nás bude stěžovat, tím dříve s tím něco udělají.

Jinak pro ostatní - jestli rychlík bere nebo nebere kola a jestli je povinná rezervace je napsáno v jízdním řádu / idosu, takže stěžovat si na  to že Vám nevzali kolo je asi jako kdybyste si u benzinky stěžovali, že vám váš benzíňák nejel na naftu :-)

Ale není to uvedeno ve wapové verzi IDOSu, takže taky posílejte přání, že byste to tam chtěli mít. Zase tu platí čím víc lidí si bude stěžovat, tím dříve to vyřeší, protože ČD mají povinnost na všechny podněty odpovídat a úředník se pohne teprve až mu to začne výrazněji znepříjemňovat život.

Jízdě vlakem s kolem zdar, ČD zmar ! :-) 

Výbornej zákazník, jen co je pravda. :slight_smile: Já bych si takhle chtěl jako zákazník nastudovat naše (O2) všeobecné podmínky, komplet ceník a podmínky a jít si pro paušál a mobil. A kdyby se mi to nezdálo, tak nastudovat všeobecné
podmínky, ceník a normální podmínky a jít k Vodafone a do třetice to samé u T-mobile. Jako zákazník bych nedělal nic jiného, než bifloval to, co mají umět prodavači. Fakt raději zůstanu u neekologického auta..