Nový GARMIN Dakota je tady (nástupce starých eTrexů)

http://navigovat.mobilmania.cz/Bleskovky/AR.asp?ARI=114288&CAI=2097

Podle kratičkého nastínění v článku to vypadá mooooc slibně, levnější GPSka pro ty, kterým už nestačí např. Legend, ale zase ještě nemají dostatek zlaťáčků na Colorado, nebo Oregon :slight_smile:

No tak na https://buy.garmin.com/shop/compare.do?cID=145&compareProduct=30925&compareProduct=30926
uz naky ten patek je, ovsem me zarazi absence Wheriga, co se mi libi je trojrozmerny el. mag. kompas.
Ale cena neni zas tak rozdilna a v porovnani cena/vykon bych volil stejne opet Oregona 300 -> vetsi displej, rozliseni, Wherigo…

No hurá. V Garminu konečně přišli na to, že kompasu jde přidat také třetí osa. V to snad už ani nikdo nedoufal a přece. :slight_smile:

Vypadá to docela zajímavě ale nechám se překvapit :slight_smile:

Lenže tá veľkosť. To je tak pre detské ručičky.

Skúste si ho predstaviť v reále:
Veľkosť displeja Nokie E66 je 3,7×5,0 cm u Dakoty to je 3.6 x 5.5 cm
A rozlíšenie displeja Nokia E66 má 320x240 a Dakota 160 x 240 pixels.

Neviem či vôbec bude mať úspech :wink: Ja by som to teda nekúpil.

Ja bych i jo, ale skoda toho wheriga

Pokud se cena vyšplhá za Dakotu 20 i s mapou nad 7000,- , tak si taky myslím, že nemá tahle navigace moc šancí na úspěch oproti např. Oregonu 200, ale pokud cenou v ČR překvapí, kdo ví :slight_smile:

Já si naopak myslím, že radši Dakotu 20, než Oregon 200. Elektromagnetický kompas je jedna z nejdůležitějších vlastností u těhle přístrojů. Chodím na cache s klasickým PDA a to věčné "být v pohybu", aby šipka ukazovala je docela otravné. A pro nás geocacheri, co mají přeci jenom trochu hloub do kapsy, a Oregon 300 je příliš drahý, je to výborná alternativa. A když půjdu jednou za uherský rok na WhereIGo, tak si vezmu PDA. Rozhodující bude cena včetně Topo Czech 2

Dokazete si nekdo tipnout, zda bude Dakota podporovat listingy stejne jako to dela Colorado?

Ono jde taky o to, jak často se bude 3D kompas "sekat". Mně na Oregonu300 se seká celkem až příliš často. Pak je potřeba kalibrovat a za chvíli zase a nakonec na to už kašlu.

Oregon 300 nemá 3D. Pokud se inženýři u Garminu nenechají zahanbit Magellanem, tak by s třetí osou konečně mohla zmizet protivná hláška "Hold Level" a nekonečné kalibrovaní.

Nemá, myšleno to bylo tak, že pokud by to mělo fungovat jako na O300, tak to zas taková výhra není, a není potřeba jen kvůli kompasu kupovat O300. (samozřejmě O300 ma proti O200 i jine vyhody, zejmena barometr a vetsi pamet )

Uvidíme nechme se překvapit…

Nasel jsem shop kde uz Dakotu prodavaji, jen ta cena se mi nezamlouva.. .:frowning:
Je tam ale fotka s topoczech a nevypada to zle..
www.gpsklub.cz

Dosud lovíme s BT GPS a mobilem (Handy Geocachinf AE). Uvažuji o nové navigaci a je to otázka, zda jít do Oregona 300 (cena by mohla spadnout) nebo Dakoty 20. Oregon 550 se mi zdá už zbytečně drahý s minimálním rozdílem proti 300. Stále ale slyším nářek nad displayem… může sem někdo hodit info, jak to vypadá u Dakoty? První vzorky jsou už v republice…

Problem kompasu v Oregonu je hlavne v tom, ze se neda, narozdil od obycejne Visty, nijak rozumne nastavit. Proto je spise k vzteku nez k uzitku. :wink:

Ale tohle 3D kompas nijak nespravi…

A kdyz si vezmu kolik lidi spokojene lovi kese bez jakehokoliv kompasu v GPSce, tak si rikam, ze 3D kompas tezko muze byt tim vyznamnym lakadlem pro Dakotu, zvlast kdyz ji takhle predrazili.

To budes mit tezke, protoze tu uslysis jen nadsene vykriky tech, kteri si Dakotu poridili, protoze ti si ji preci nepomluvi. :wink:

Kdyz se objevil Oregon a ja tu na forech napsal, ze displej nic moc, ze je moc tmavy (pochopitelne, pri techto rozmerech a rozliseni…), tak mne tu cerstvi majitele Oregonu malem uslapali, ze co to kecam, ze displej je uplne v pohode. jaka je skutecnost, vis sam.

Ciste selskym rozumem bych odhadl, ze displej na tom bude s citelnosti lepe nez v Oregonu, protoze ma mensi rozliseni, tudiz i vetsi bunky.

Zeptám se hloupě, ale k čemu je dobrý kompas? Teda pokud neberu věc, že mám zadání jdi v azimutu 265st. 300m Osobně jsem ho ještě při hledání keší nepotřeboval.

Kompas je fajn, když dohledáváš keš ve vzdálenosti jednotek až desítek metrů. Pak nemusíš běhat okolo, ale položíš GPSku a šipka ti ukáže kam. To je ideální případ, na Vistě Cx ten kompas dost často trotluje a OR550 jsem měl venku jenom v sobotu, takže mám málo zkušeností.

No to pro mně není kompas, ale klasická navigační šipka. Nechám se navigovat na keš, šipka ukazuje směr a plynule ho mění, odečítá se mi vzdálenost…
… žiju stále v domnění, že u velkých turistických navigací je to samozřejmost. A ne, že musím zastavit, počkat na nějaký kompas a pak zase jít dál.