Tohle není inzerát, nic neprodávám; jde jen o komentář k českým cenám turitických navigátorů. Podíval jsem se na eBay a jen tak pro legraci zadal, za kolik se tam prodává Garmin GPSMAP 60CSx - tedy ta nejlepší turistická GPS pod dnešním sluncem.
A na první kliknutí jsem našel tohle. Není to dražba, zboží se dá hned koupit. Takové nabídky jsou jinak dražší, než kdybyste se stejný produkt snažili vydražit. Takže máme úplně nový Garmin GPSMAP 60CSx za 380 dolarů. Poštovné do ČR stojí 20 dolarů, do týdne je balíček doma.
Když budeme hodní a necháme zboží proclít, doplatíme DPH 19 % a výsledná cena bude 10 899 Kč. Pokud Garmin projde celnicí bez záznamu a někdo nedejbože nesplní svoji zákonnou povinnost, bude mít Garmina za 9 159 Kč. Kdo si dá práci a projde všechny dražené produkty, má šanci dostat se ještě na nižší cenu. Zboží je úplně nové, v originálním obalu, s americkou zárukou.
Oficiální cena v levném českém obchodě: 16 968 Kč. Řekl bych, že šest tisíc navíc je celkem dost na to, aby člověk uvažoval raději o nákupu v USA. (Nevím, jestli se teď k 60CSx nedodává rovnou i Topo Czech. To by rozdíl trochu snížilo.)
To je běžná cena v US e-shopech, za stejnou cenu jsem ji koupil. A ještě získal zpět $50. Jen se jedná o US verzi bez ničeho (no, možná tam "bonusově" přidají USB kabel a správce waypointů, jako jsem to měl já u Amazonu).
V ceně české verze je TOPO Czech v1 (1990Kč), držák na sklo do auta (cca. $22 ~ 450Kč) a držák na kolo (cca $22 ~ 450Kč). Takže i když se zaplatí clo, dokoupí TOPO mapa a oba držáky, stále zůstává příjemný rozdíl mezi US a "ČR" verzí, za který se dá bezpečně koupit nejnovější City Navigator verze 9 :-)
Stejne je to vyhodny… A nemusi se az do USA, v nemecku jsem koupil Mobil SEk800i novej v prodejnim baleni (+usb, nabij, auto kabely) za 6800 i s postovnym, pricemz nejlevnejsi u nas je 8500… Proste nas odiraj, co to jde.
V Evropě ty rozdíly nejsou až tak velké, ale mezi US a Evropou obrovské. Já jsem koupil v US dva iPody nano (8Gb a 4Gb) za cenu, za kterou se tu v ČR prodává 8Gb iPod nano.
Problém je v tom, že v US mají takřka nulové daně, mají jen 7.5% tax, což je všechno. Zkuste se kouknout, kolik stojí BMW v Evropě a kolik v US. Být ty ceny takové, tak všichni jezdí Mercedesem nebo BMW a Škodovky nikdo nechce...
Na eBayi jsem už koupil také dost věcí: iPod, Nikon N70, nějaké příslušenství. Rozdíly ale nebyly nikdy tak výrazné jako u tohoto Garminu. Přitom třeba GPS do auta jsou paradoxně levnější v Evropě než v USA.
To je teda trefa. Máme ji sice výrazně levněji než je obvyklá cena + sd512. Po tomhle oznámení abych si už začal rvát vlasy. Asi bych do ní hned šel, ale momentálně jsou potřebnější věci.
No jo, ale tohle je ta nejlepší, co se dnes dá koupit :) Hroznej pocit, že? [:D] Mně by ale teď tohle doma neprošlo, počkám ještě pár měsíců.
Se zárukou nevím. Čeští distributoři ji obvykle neuznávají. Garmin je na druhou stranu firma známá svým až extrémně uživatelským přístupem, tak se to možná nedá vyloučit. Ale i s případnou reklamací přímo v USA to je výhodné.
Další možností je koupit GPS přímo tam. Tím se ušetří za poštovné, ale je zase potřeba zaplatit místní daň. To vyjde plus minus nastejno. Ale zase tam je někdy mail rebate, který se dá využít...
Ona je tady teda jedna důležitá věc: Jestě jsem neslyšel o tom, že by někdo kvůli poruše reklamoval 60CSx. Ano znám jeden případ, kdy si vychytralý pan Freťák nechal fikaně vyměnit 60C za 60Cx, kvůli tomu že se mu zdálo že se to kdysi chovalo nějak "divně" - nejspíš ještě v době, kdy neuměl GPSku používat [;)] Ale všeobecně vzato toto není přístroj u kterého by člověk hned musel zvažovat možnosti reklamace. Spíš je důležité pojištění balíku, protože se krade [:)]
Take jsem zvazoval koupi ze statu, ale nakonec jsem koupil u nas. Za tohle svoje rozhodnuti jsem byl vdecen po 3 mesicich provozu. Pokud jsem u sve 60CSx najel na stranku vyskomeru a soucasne jsem mel zapnuty zaznam prosle trasy, tak se obraz na displeji zacal ztracet az se GPS vypla. A to pravidelne. V Picodasu mi zdelili ze je patrne vadny barometr a ihned mi ji vymenili.
Tim nechci strasit, treba jsem byl jediny. Chci jen rict, ze stat se muze vsechno.
Jestli dotyčný bude nějakou dobu na stejném místě, nejlepší by i tady bylo využít eBay. Poštovné po USA je zdarma, a pokud tvůj známý nejede zrovna do Michiganu, kde má sídlo ten obchod, tak by to bylo i bez místní daně. Ale to je už možná zbytečná komplikace.
Jestli dotyčný bude nějakou dobu na stejném místě, nejlepší by i tady bylo využít eBay. Poštovné po USA je zdarma, a pokud tvůj známý nejede zrovna do Michiganu, kde má sídlo ten obchod, tak by to bylo i bez místní daně. Ale to je už možná zbytečná komplikace.
[/quote]
Jo, předpokládám využítí eBay i tam. Bude v NY. Koukal jsem se, že i na eBay se to dá sehnat ještě o něco levněji než těch 380 USD
[quote]
marekl:
Je ti jasné, že ti potom budeme závidět? :))
[/quote]
No nepořizuju nic, co by tady nikdo jiný neměl, k závisti není důvod [:)] Ba naopak se až divím, kolik kačerů užívá tento přístroj.