Odmenu pro toho, kdo si z odlovem kesky opravdu vyhraje?

Trochu přemýšlím nad jednou věcí… pravda, nějak s to ve mě mele a zvláště teď, když pročítám logy cache GCWG8E. Nález cache je za bod, to je dané, ale přijde mě líto, že někteří si dají práci a “jdou” v myšlence cache. Tzn. zapadnou do příběhu, smyslu, cíle, myšlenky… a ostatní to redukujou jen na chvíli googlení… jsou i multiny, kde stačí trochu posedět u netu a je po starostech z procházením trasy a tak… abych se vyžvejkul na co myslím :slight_smile:

Jste třeba pro to, aby ti co skutečně splní zadání cache, tak jak si přeje autor (neobejdou, nevygooglí, nevezmou brute force), prostě si s tím hrajou a je to na logu vidět, třeba mohli nález logovat dvakrát (za dva body) ?

Zajímá mě váš názor, protože přesto, že je jasné, že ti, co to obejdou se ochudí např. o krajinu, srandu, napětí, nebo nepochopí proč cache vznikla… prostě si sebelepší nápad, zadání, degradujou jen na pixlu někde. A vlastně by to měl být jejich problém, přesto mám jako spoluautor našich cache radost, z těch nálezců co si opravdu vyhrajou a chtěl bych i další nějak motivovat, aby si hráli a né jen sbírali body…

Co vy na to?

Já myslím, že nejde o body (teda alespoň mně). Kešky loguju především kvůli jejich vlastníkům a taky proto, abych třeba na jednu nešel omylem dvakrát. Navíc si myslím, že dobře vygooglit odpovědi je taky kumšt hodný ocenění. Fakt bych to neřešil.

Hm nevim tady mi prijde ze je troska tezke nekde dat hranici kdo si muze davat 2 body a kdo ne. Podle ceho soudit jestli jde v pribehu nebo je to jen rychlej sberac. Navic davat 2 body je akorat dalsi podnet pro lovce bodu, kteri si sice o tom neco mozna prectou nebo neco tak ale finalne do pribehu se stejne nevciti, jen v logu napisou par blabolu aby to vypadalo ze jo.
Ja si myslim ze tohle je kazdeho vec jestli si loveni kese uziva a nebo ciste sbira body.

Já bych to neřešil. Ti, co si během odlovu s myšlenkou cache “vyhrajou”, nejsou o nic ochuzeni a bod na této cache má pro ně díky tomu daleko vyšší cenu, než ten, kdo jej víceméně vygooglil. To bohatě stačí. Ale i vygoogleni není proti pravidlům a patří mezi regulerní získání finálních souřadnic. Navíc někdy může dát víc zabrat, než vlastní příjemná pohodová procházka. Pokud chce owner zabránit zjištění souřadnic “od stolu”, musí podle toho koncipovat výpočty a zastavení. není to zase tak těžké, jak jsem si ověřil na některých vlastních multi keškách.

Dva body na jedné cache je IMO nesmysl, ať už z jakéhokoliv důvodu. Původně jsem si to nemyslel a hodlal takovou cache také založit, ale po dlouhodobějších konzultacích s nestory českého GC jim nakonec musím dát plně za pravdu.

Mně osobně přijdou ty "prémiové" found logy dost divné. ten log se přece jmenuje "found it" a ne "přidej bod". To už mi připadá logičtější druhé zalogování nálezu přemístěné keše než tohle. Ten typ logu snad má vyjadřovat, co chce autor zapsat a ne jestli tím nabere nebo nenabere bod.

Myslím si že více bodů jak jeden za jeden nález se tu již několikráte rozebíral a stanovisko většiny bylo jasně prezentováno. Je věcí autora, jestli postaví multi, která se dá vygooglit, nebo nedá. V případě, že autor postaví multi, při které se dají indicie získat jinak, než obejitím trasy, musí počítat s tím, že někteří tu trasu prostě neprojdou. Osobně si ani dost dobře nedovedu představit, jak rozlišit ty, kteří prošli a mají 2 body a ti kteří pouze sebrali a mají bod jeden.

A co ti, co část vygooglí a část projdou? :smiley:

Jak uz bylo receno, vic bodu urcite ne. Kdyz autor nechce, aby se souradnice ziskavaly jinak, ma to udelat tak, aby to neslo. (ja jednou ziskal jinak a moc me to nebavilo, teda lusteni jo, je to takovy rebus, ale keska pak uz tolik ne). Myslim, ze za body se honi mensina, zbytek je limitovany casem, atd, atd. Ja ve volnem dni radsi jednu delsi prirodni, nez 20 mestskych nicmoc, a dostatecnou odmenou mi je zazitek, body by na tom nic nezmenily. Stejne tak bysme mohli chtit davat vic bodu za zalozeni takove, kterou autor dlouho pripravuje, atd. Loguju take pro radost zakladatelu a muj prehled.

Jak uz bylo receno, vic bodu urcite ne. Kdyz autor nechce, aby se souradnice ziskavaly jinak, ma to udelat tak, aby to neslo. (ja jednou ziskal jinak a moc me to nebavilo, teda lusteni jo, je to takovy rebus, ale keska pak uz tolik ne). Myslim, ze za body se honi mensina, zbytek je limitovany casem, atd, atd. Ja ve volnem dni radsi jednu delsi prirodni, nez 20 mestskych nicmoc, a dostatecnou odmenou mi je zazitek, body by na tom nic nezmenily. Stejne tak bysme mohli chtit davat vic bodu za zalozeni takove, kterou autor dlouho pripravuje, atd. Loguju take pro radost zakladatelu a muj prehled.

No ja bych to taky nechal na vlastnich geocacherech, nekoho bavi chodit, hledat a hrat si, jineho zas co nejrychleji ziskat FTF a je pekne ze oba se mohou zucastnit stejne hry ale kazdy se svym pristupem. Ja osobne radsi chodim a kdyz neco vygugluju, tak se tam jdu stejne podivat aby mne neco zajimaveho neuteklo a vetsinou nelituji. Ti co jdou urvat jen ten bod se vetsinou ochudi prave o ten zazitek. Ja osobne jsem prozil jednu cache az brutalnim zpusobem a to Nanutanduv “Pruvodce o nicem” a nemuzu na ni dodnes zapomenout a jsem rad ze jsem na ni za 3 nedele ziskal prave jeden bod a ne vice.

Přátelé děkuji moc za vaše názory :slight_smile: Přiznám se, že si Poník & team nebude při zakládaní cache platit hackery :slight_smile: abychom věděli, zda zadání jde obejít nebo ne, je to opravdu věc každého jak si to užije. Dáme příběh, nápad, směr a cíl. Pokud to někdo nevyužije, tak jak má, je to jeho věc. Každá cache se dá užít jen jednou :slight_smile: Ostatně, dá s to brát vlastně i jako takové poděkování zakladateli kešky…

Jinak nápad z dalším bodem jsem odsunul už při tom, když jsem ten příspěvek na fórum psal… Trochu jsem se nad tím zamyslel a máme už to, jak těm co si na našich keškách vyhrajou poděkovat, vyřešené :slight_smile: :slight_smile: