OREGON 300 - načítaní satelitů ve vozidle, kde je již jiná GPS

Dnes jsem zjistil, že můj OREGON 300 ve služebním vozidle, do kterého si zaměstnavatel namontoval GPS na vedení knihy jízd a pod., nenačte satelity a to ani když stojím vedle vozidla. Musel jsem poodstoupit párt metrů, nebo vypnout motor a chvíli počkat. Teď řeším problém jestli to je standardní situace nebo mám OREGONA nechat servisovat. Poradíte mi někdo, má někdo obdobnou zkušenost? Díky za rady. :wink:

To jako myslíš, že ta firemní GPSka sežrala signál tvému Oregonu? :slight_smile:
Jinak obecně se v autě chytá signál hůř než venku a ještě horší je to za jízdy.

Že by přetížená síť? To by si na eventu asi moc lidí neškrtlo, tím to nebude. Spíš nějak stíněné auto? Vím o sklech s folií co signál nepouští. Takže tam je GPS bez anteny vystrčené ven k ničemu. Ale týkalo se to Audi A8 s vestavěnou navigací i satelitem.

Vypnout motor a počkat, ale dohledové systemy běží stále i při vypnutém motoru, i při vyndané baterii (určitý čas mají vlastní udržovací zdroj). To nebude souviset s vestavěnou navigací, ale odrušením motoru. Co na to elektrotechnici? :wink:

Techniky od té GPS jsem ještě neřešil, to zkusím zejtra. Dříve v tom autě navigace chodila, měl jsem ji položenou dole na tom panelu a v pohodě viděla stelity i navigovala, ale teď nic. I když jsem dnes venku načet satelity, dal GPS do auta, tak během pár minut jako když utne, satelity pryč. Potom jsem jel autobudeme MHD a v pohodě, teď zkusím ještě svoje auto, kde jiná navigace není a uvidím. Zejtra zkusím ty techniky a uvidíme.

Kito: treba tam mas rusicku signalu GPS. Nekteri zamestnanci je pouzivaji, aby je zamestnavatele nemohli sledovat :slight_smile:

Pretizena sit asi tezko, kdyz je to jednosmerna komunikace.

S474N: tak to se mi nechce věřit. Zítra zavolám těm, co tam namontovali tu služební GPS a dám potom vědět.
Divný je to, že ta moje GPS v tom samým autě doteď fungovala. No uvidíme.

Co tak vyzkoušet ještě jinou GPSku? Přetížená síť jak tu někdo psal mě hodně pobavila, to je kravina. Pokud to dělá skutečně přesně to co píšeš i s jinou GPS, tak jediná možnost je nějaké rušení z vozidla, nikoli závada v GPS.

Jaká síť ?

Termín síť GPS je běžně používaný. A že přetížení bylo zmíněno s nadsázkou jako nesmysl se také dalo pochopit.

To co má namontováno v autě není jednosměrné, to je právě ta kombinace lokalizátoru pomocí GPS a satelitu který přijme odezvu o lokalizaci, kterou předá centrále. Odtud si data stahuje oprávněný správce, třeba dispečer. Ve vozidle je tedy vysílací zařízení, které sděluje obvykle přes satelit aktuální polohu vozidla. To by mohlo poněkud záškodničit.

Mám takový pocit, že "satelit" je převážně spíš gsm síť. A že to posílá přes gprs. A že to nemůže nic rušit.

K původní otázce - měl sem 60CSx, Oregona a nüvi v jednom malým autě a nic. :slight_smile:

Obávám se, že všechno je to nesmysl. Buď je v autě rušička GPS, což je určitě zařízení co tam majitel vozu memontoval, nebo je chyba v Oregonu. Většina monitorovacích zařízení odesílá pozici přes mobil a ne satelit…

Pokud přístroj normálně funguje mimo auto, v něm problém nebude, leda alergie…

Presne tak, neslysel jsem nikdy o tom, ze by nejake auto vysilalo pres satelit - to by se pan majitel asi nedoplatil. Bezne to funguje ve dvou variantach:

1. Lokalizace na urovni GSM - veskera lokalizace probiha na zaklade GSM bunek s pomoci tzv. TA (timing advance) - ve meste rozumna presnost, mimo mesta s mensi hustotou site nic moc.

2. Lokalizace na urovni GPS s odesilanim dat pres GPRS (ci on-demand SMS) - velmi presna zalezitost, financne "narocnejsi" vzhledem k nutnosti
    platit datovy pausal - obvykle postacuje nejnizsi pausal s FUP.

Ani u jedne z techto variant si nedovedu vysvetlit, proc by to melo jakkoliv rusit ci ovlivnovat tvou GPS. Co je to vubec za auto? Nema napriklad vyhrivane celni sklo (pokud se podivas z blizka, jsou videt tenke dratky)?

Jedná se o Fábii combi, v které ta navigace donedávna fungovala. Jinak jsem včera tu mou navigaci vyzkoušel ve svém autě Citroen Picasso a normálně fungovala i na podlaze mezi sedačkami.

Já měl Mondeo s čelním vyhřívaným sklem, ale že by GPSka vůbec nechytila signál? To ne.
Stávalo se, ale to je asi obecný problém, že když jsem měl GPSku delší dobu vypnutou a pak ji zapnul v autě měla problém chytit signál, ale nakonec ho vždy chytila. Nejhorší bylo, když jsem nečekal a vyrazil, tak se mi stalo, že chytila signál dokonce až po cca 20km.

To je diuné.. no já mám oktávku a můj oregon 300 se tam chytá jen velmi těžko. To ovšem platí za jízdy, pokud někde zastavím a nachytám satelity, tak už je nepustí a přesnost je taky dobrá..

Tak jsem se optal kolegy co má na starosti služební auto a ten mi potvrdil, že to může dělat ta navigace toho vozidla Že o tom problému již slyšel s jiným autem a že se s tím bohužel nedá nic dělat. Prý se to týká pouze turistických navigací, těch napevno umístěných by se to nemělo týkat. Tak to jsem z toho jelen. Škoda.

PLAJ family: vsak jsem nikde nepsal, ze pokud nekdo ma vyhrivane celni sklo, ze automaticky GPS nefunguje - nicmene muze to pomerne vyznamne ovlivnovat.

Bisaci: pokud nemas FIX, tak je naprosto bezne, ze pri pohybu (zvlast pri jizde autem) muze fixnuti trvat i nekolik desitek km.

Kito: to mi prijde jako nesmysl.

Taky mám ve voze (Roomster) sledovací navigaci s online sledováním. Nevím ovšem jakým způsobem jsou data předávána a ani kde je ona GPS umístěna, ale Oregon 300 mi chodí jak na palubce, tak v kastliku u šaltrpáky a dokonce i na zemi u spolujezdce - zkoušeno dnes ráno cestou do práce.

Ze by jiny GPS prijimac ovlivnoval prijem, to mi zni jako pekna blbost.

U aut je problem zrejmy - zalezi na tom, kde presne ta GPSka je polozena. pres ten plech na strese opravdu nic nechytne! Takze chyta signal jen okenky… A jak jsou dneska oblibena ruzna vyhrivani nebo i jen tonovana skla, tak to vsechno prijmu brani.

Proto, hlavne u luxusnejsich aut, kde se tyhle veci bezne pouzivaji, se vyrabi ruzne externi anteny, nejcasteji prave kombinovana pro GSM a GPS. Stejnym problemem totiz trpi i mobily.

Coz by vysvetlovalo, proc zabudovana GPS funguje - pouziva totiz externi antenu.