Oregon 300 - pomalé chytání satelitů

Chtěl jsem se zeptat přítomných vlastníků Oregonu 300, jak rychle vám po zapnutí najde satelity?

Je to první turistická GPS, se kterou jsem se potkal (dosud jsem měl v ruce jenom několik automobilových a jednu integrovanou v BlackBerry) a zdá se mi, že Oregon má nejpomalejší náběh ze všech.

Konkrétně se bavíme třeba o 5-10 minutách od zapnutí. GPS režim je nastavený na normální (ne WAAS). Přístroj byl zapnut víceméně na stejných souřadnicích, na kterých byl vypnut, takže by nemělo jít o takové to prvotní hledání, kdy zjišťuje, že už není v Číně.

Po chycení signálu už drží a nepustí (samozřejmě se průběžně mění přesnost), ale ten pomalý náběh je mi podezřelý. Je to normální?

Me jak 300ka tak i ted 550ka nabiha prakticky ihned… Pokud se se z Plzne presunu treba do Prahy s vypnutou GPS, tak to chvili trva.

Mě se chytá i v podkrovním bytě na druhé straně místnosti než sou okna. Venku se chytá okamžitě. Pomalé načítání jen když se přesunu někam daleko a zapnu ho.
co firmware?

Pokud se hodně nepřesunu, tak skoro hned … max cca do 15 s. Pokud se hodně posunou družice nebo já, řekl bych že to bude tak půl minuta? Nikdy to ale nebyla taková tragédie, že bych to musel měřit …

Jaký máš firmware? Nechal jsi Oregona na jednom místě třeba 10 - 15 minut "nachytat" almanach družic? S tímhle je třeba počítat i po změně firmwaru …

ahoj,
tohle se mi posledni dobou taky stava.
Posledni obcas trva zafixovani satelitu a ziskani souradnic radove minuty, i kdyz je krasny vyhled na nebe a nic nestini.
Ale tedy vetsinou bylo vzdy zatazeno.
Pak, kdyz se to chyti, tak uz je to v pohode.
Zatim jsme tedy nevypozoroval co to dela.
Nekdy se to chova, jak jsme psal a nekdy mam signal hned.

Firmware mám zatím původní 3.20 / 3.70.
Družice jsem speciálně nechytal, ale v této oblasti jsem ho měl puštěný cca 20 minut koncem října, pak jsem ho vypnul, včera na stejném místě zapnul, (tj. po 12 dnech spánku) a nastalo čekání (které mně nebavilo, takže jsem prostě šel zamýšleným směrem a on pak cestou naskočil).

Dokonce mi to zobrazilo hlášku, že není možné nalézt satelity a jestli to má zkoušet znovu - po potvrzení se za chvíli chytil.

Tady (http://www.ce4you.cz/articles/detail.asp?a=244) píší následující:
Kosmický segment GPS představují družice umístěné na šesti kruhových drahách se sklonem 55° k rovině rovníku, vzdálené 20 190 km od povrchu Země a pohybující se rychlostí 11 300 km/h. Za jeden den uskuteční každá družice dva oběhy kolem Země (jeden oběh trvá 11 h 58 min), proto je další den na stejném místě oběžné dráhy vždy o 4 minuty dříve. Každá ze šesti drah má pět pozic pro umístění družic, z čehož plyne, že za současné konfigurace je maximální možný počet družic GPS na oběžné dráze roven počtu třiceti kusů. Pozice č. 5 je u každé dráhy záložní, k dosažení FOC (Full Operational Capability - plné operační způsobilosti) postačuje 24 funkčních družic.

Takže se domnívám, že po 14 dnech nečinnosti jsou družice úplně jinde, než je GPS očekává a tak musí znovu vyhledávat jak při fyzickém přemístění na větší vzdálenost.
Tohle je ale jenom můj dojem a možná i úplně chybný. Mě se tak ale 60-ka při delším vypnutí chová stejně.

No tak to bude ono. Družice nabíhají pomalu po zapnutí po delším přemístění v prostoru a/nebo čase.

Závěr je vlastně dobře, ale s těmi čtyřmi minutami a citovaným textem tolik neosuvisí. Přijímač s nimi počítá. (Oběžná doba je půlka siderického dne, ne solárního, na tom není nic složitého.)
Problém je jiný.
Pokud je přijímač delší dobu vypnutý, nemá aktuální data o družicích. Efemeridy (přesné parametry oběžných drah pro finální výpočet polohy) platí za normálního provozu systému 4 hodiny, almanach (méně přesné parametry pro přibližné určení polohy satelitů + další údaje) platí několik dní.

Podle almanachu, své poslední známé polohy a času přijímač většinou určuje po signálech jakých satelitů se má vůbec dívat. (neprohledává všech 32 kódů pro všechny čas. posuny a doplerovy frekvence, ale jen ty, které teoreticky můžou nastat.)
Když něco z toho není aktuální nebo správné, trvá vyhledání signálů déle (musí se prohledat všechno). + se pak ještě musí načíst efemeridy a aktuální almanach (přenos celé navigační zprávy trvá 12,5 minuty), almanach se ale asi dá už provádět za pochodu, záleží, jak je přijímač naprogramován. Některé to umí i naopak, že pokud mají almanach a nemají efemeridy začnou navigovat s horší přesností jenom podle něj a za pochodu si dotáhnou efemeridy.

Další věc je rozjetí časové základny. Přijímače narozdíl od satelitů používají jenom obyčejné, popřípadě aspoň teplotně kompenzované krystalové oscilátory. Takže bez synchronizace přes satelity (při vypnutí) se přesnost času zhoršuje (čím déle je vypnutý, tím hůře). Přesnou velikost vlivu na vyhledávání signálů neumím úplně odhadnout, ale roli to také asi hraje.

Těžko ale říct, co přesně je problémem u chickyho. Záleží, jak dlouho byl přijímač vyplý a jak přesně se chová, takhle na dálku těžko soudit. Klidně může jít i o vadu přijímače. (Stačí například vadná interní baterie, která udržuje hodiny přijímače i po vypnutí. Možností je více.) Doporučuji za stejných podmínek porovnat s jiným Oregonem.