Co si o nich myslíte? Je cena odpovídající parametrům? A budou se podle vás prodávat? Vyplatí se v porovnání s modely 550 & 550t? Uvažuji o zakoupení některého modelu Oregon - mám si na ně počkat?
Tak když jsem to porovnal s cenou na oficiálních stránkách Garminu v USA, tak tam je stejná cena za Oregon 300 i 450. Takže jsem čekal něco podobného i tady a těšil jsem se, že si ho hned pořídím…ale připlácet 2000 Kč jenom kvůli lepšímu kompasu a možná o trošku lepšímu displeji…no nevím
Děkuji za info Je pravda, že těch samotných 400 dolarů je zajímavá částka. Ale nedošla mi ta absence Topo CZECH map. Je to asi výhodné pro ty, co dokáží mapy "upirátit".
z usa jsem toho nakoupil už docela dost (fototechnika pro mě a kolegy). tady je kopie "univerzálního vysvětlovacího mailu"
dnes je dph 20% a celní sazba se bude pohybovat podobně jako u foto, ostatní sedí
[i]bezcelní limit je nyní 150euro (~200usd), nepočítá se do něj poštovné, pokud je řádně vyznačeno (to samé při clení)
VAT, CLO a DPH
cena na netu je bez americké daně 8% VAT
pokud koupíš v kamenném krámě (BH, Adorama), tak ti tuto daň připočtou.
pokud objednáš a věc jde za hranice (platí i pro NY -> Texas, Utah, … ČR), tak se VAT neplatí. (Tak jako dříve němci a rakušané vraceli merwerstadt = dph)
příklad zboží při objednávce BH -> ČR
objektiv . . . . 1000 usd
filtr . . . . . . . 100 usd
poštovné . . . . 75 usd (stačí obyč. USPS)
celkem . . . . . . 1170 usd * 18,70 (devizový kurz, viz. seznam.cz) = 21970kč -> toto ti stáhnou z karty, je to bez poplatků
proclení . . . 1100 usd (bez pošty) * 18,70 = 20570kč = základ daně * 6,7%CLO +19%HPH (i ze cla) = 5548,50kč, které zaplatíš pošťákům dobírkou u balíku
obecně, z ameriky se to vyplatí, pokud je toho víc a nebo je to dražší zboží (~ od 1500 usd). ale to chtělo tal loni v létě, nyní je kurz v háji a ve státech zdražili
samozřejmost je embosovaná VISA / MC karta s dostatečným limitem, která je registrovaná k platbě na netu.[/i]
pokud to koupíš v EU, tak se clo a daň samozřejmě už neplatí
co jsem koukal, tak ve státech jsou ceny oregonů následovné:
o200 . . . 235$
o300 . . . 325$
o450 . . . 350$ . . . zhruba 8000kč i s daní a clem + poštovné
o550 . . . 400$
mapy by sis musel pořešit, ale to je už na jiné vlákno
Hmm…těch 350 $ s "pořešenými" mapami už je zajímavá částka. A pokud by se třeba podařilo sehnat více lidí a rozdělily se přepravní náklady, tak by to nemuselo být špatné.
poštovné není problém. problém je, že ti to zdaní a proclí a zdaní
nebo si to nech přivést ze států (takto se sem tahá 80% elektroniky a foto/optiky), budeš mít oregona za 350$ + 8%vat, akorát ať dotyčný zahodí krabici, jinak ho zkásnou
Pokud jsem to pochopil správně, tak VAT je něco jako DPH u nás? Také jsem se dočetl, že když se zboží posílá z jedné země do druhé v rámci USA, tak je to PRÝ dokonce 0. A VAT se započítává navíc k ceně zboží, i když by bylo koupeno v USA v kamenném obchodě?
všechny ceny v USA (e)shopech jsou bez VAT - každý stát unie má jinou sazbu, NY má 8%
pokud koupíš v kamenném obchodě nebo necháš poslat z eshopu v rámci státu unie, tak platíš VAT
VAT neplatíš, pokud zboží objednáš do ciziny nebo jiného státu unie (viz popis v univarzálním mailu dole)
"profíci" objednají z NY např. na floridu a poté to svým kanálem provezou do ČR bez cla a dph. ale k tomu ty se nejspíš nedostaneš a otevřeně ti nikdo nedá kontakt
ty si musíš spočítat, jestli se ti to vyplatí i po zaplacení celníkům, což prodraží oregona o 25-30% dle celní sazby (u foto to je 28%)
každopádně nákup na západ od rozvadova se vyplatí. poohlídni se ještě po německu / anglii, tam neplatíš clo a dph
a nebo objednej v SAE, thajsko, n.zeland,… tam se dá ještě levněji než v USA, samozřejmě záleží na komoditě a dostupnosti na trhu.
Clo se v EU neplati, ale DPH samozrejme ano (teda pokud nejsi platcem DPH). A to bud mistni sazbu (u mensich obchodu) nebo ceskou (u vetsich, ktere se nad urcity limit obratu musi povinne registrovat v dane zemi a odvadet DPH tam). To jen pro upresneni…
však já to myslel tak, že když to koupím v německu, tak zaplatím cenu včetně německého DPH (oni mají na webu z 99% ceny s DPH) a když mě to příjde do ČR, tak už mě celníci nedopočítají české DPH a clo
mnou popisovaná situace je pro individuální dovoz, nikoliv pro obchodníky či uplatňovatele odpočtu DPH
Jj, co sami neumíme v Evropě vyrobit, tak na to napaříme pořádné clo, ať si to zákazníci vyžerou až do dna, nemám slov :@ Ale tak to je bohužel se vším…
Čili jako nejideálnější možnost je objednávka do USA za cenu zaplacení VAT a následný "nepoctivý" převoz do ČR bez CLO a DPH, je to tak? Takhle by se to, myslím, ještě vyplatilo. Pokud bych si to objednal normálně sem do ČR, tak těch 350 $ ve spojení s CLO a DPH už potom asi tak výhodných není (to by musel být zase $ za 14,- Kč, což by těch 350 $ vyšlo pod 5 tisíc a to se, ymslím, CLO a DPH neplatí, ne?). Anglie nebo Německo asi moc nepřipadají v úvahu, protože tam ty ceny nějak moc levnější v porovnání s ČR nejsou.