Ahoj,
dnes jsem poprvé jel delší trasu a zkoušel jsem s Oregonem 450 navigoval po silnicích. Protože se mi nechtělo kvůli jednomu dnu kupovat dálniční známku, nastavil jsem si "metodu vedení po silnici" a v "nastavení zákazů" jsem zvolil "dálnice - vyhnutí se".
Ostatní položky jsem nechal na volbě "nevyhýbat se" a očekával jsem, že mne mašinka povede nejlepšími dostupnými cestami mimo dálnice.Výsledek byl naprosto šokující. Byl jsem veden těmi nejhoršími silnicemi, jaké snad u nás existují a těmi nejnemožnějšími trasami.
Příklad: Stál jsem na výjezdu ze Slavkova u Brna na silnici č.430 a jako cílový bod jsem zadal Kroměříž. Očekával jsem, že mne to povede po klasické staré cestě z Brna přes Ivanovice na Hané, Nezamyslice atd. do Kroměříže, což je i dnes cesta v dobrém stavu a dá se po ní perfektně jet.
Na místo toho mne mašinka nutila hned zkraje odbočit vlevo na Křižanovice u Vyškova a když jsem se tomu bránil a pokračoval dále na Ivanovice po 430, tak mne na každé křižovatce tvrdošíjně nutila odbočit vlevo.
Druhý pokus jsem učinil v Bystřici pod Hostýnem, kdy jsem jako cíl cesty zadal Valašské Meziříčí, kde bydlím. Normální trasa je po silnici č. 150, tedy: Bystřice p. Host., Loukov, Osíčko, Komárno, Kunovice, Police, Branky, Val. Meziříčí.
Navržená trasa byla: Bystřice pod. Host. Libosváry, Všechovice, Kelč, Police, Branky, Val. Meziříčí. Proč??? Není to ani nejkratší, ani nejrychlejší cesta! Je to nejhorší varianta, jaká existuje!
Když jsem navrženou trasu ignoroval a jel jsem výše uvedenou, v každé vesnici mne to nutilo odbočit doleva, tedy na přístrojem navrženou trasu. Jinými slovy - nedokázal automaticky přepočítat trasu podle té, kterou jsem jel a přizpůsobit se.
Zkoušel jsem to se všemi kombinacemi nastavení v menu "trasování", výsledek byl stále stejný.
Zajímavé je, že když jsem totéž zkoušel před dvěma dny v oblasti Vranova, kde jsou pouze silnice té nejnižší kategorie, trasování fungovalo bezchybně. Připadá mi to, jakoby Oregon (nebo mapa?) neuměl rozlišit mezi silnicemi nižších kategorií než dálnice!
Mapu mám originál (dodanou k přístroji) TopoCzech 3.1. Ten Euro paskvil, co mi dodali jako druhou mapu, jsem měl vypnutý.
Mapu TopoCzech 3.1 mám umístěnou na SD kartě, tak, jak mi ji dodali předinstalovanou.
V minulých dnech jsem taky srovnával schopnost Oregonu + TopoCzech 3.1 routovat po silnicích s přístrojem Garmin GPSMAP 60 Csx s mapou TopoCzech Pro, a každý přístroj vedl stejnou trasu jinak.
Proto prosím majitele Oregonu 450 o sdělení, zda jim na tomto přístroji s mapou TopoCzech 3.1 funguje routování po silnicích a zda reaguje na různé nastavení v menu "trasování" - mám na mysli zákazy různých druh cest.
Nevím totiž, zda je to chyba přístroje samotného nebo dodaných map, každopádně mi to připadá skoro jako důvod k reklamaci, protože mapy TopoCzech jsou sice uváděny jako turistické, ale výrobce v popisu přístroje uvádí doslova: "Mapa Topo Czech umožňuje v přístroji výpočet nejrychlejší nebo nejkratší trasy k cíli po silnicích a ulicích ČR, včetně okamžitého přepočtení trasy v případě chybného odbočení."
Dík za každou radu.
Vlasťa