Ahoj, plánuji koupi Oregona 450. Vlastně je rozhodnuto. Akorát mi straší v hlavě poslední věc. Pročetl jsem tady na fóru co se dalo, shlédnul spousty videí ale nic (jedno napovědělo, že práce v rukavicích není problém).
Zajímalo by mě, jestli se nějak změní vlastnosti dotykového displeje (přes který bude ještě navíc Invisible Shield zn. Zagg) co se týče ovládání když budeme s přístrojem pracovat na mrazu a v rukavicích.
Mám telefon s dotykovými (senzorickými) tlačítky a v rukavicích se nechytám (ale to jsem viděl, že oregon zvládne), na mrazu pak reagují výrazně hůř.
Má někdo zkušenosti jak jsou oregonové displeje na mráz stavěné?
No v návodu je napsán provozní rozsah -20°C - +70°C, tak snad by neměl být problém. Vlastní zkušenost ale nemam. Nicméně pozor na baterky, ty levné se v zimě rychle vybíjí.
Vlastni zkušenost s Oregon 400t:
Pověšený na baťohu, pád v lese ze svahu sněhem, totalni potopení oregonu v kaluži, mráz cca -10°C, po vytažení z kaluže jsem ho rychle otřel, displej okamžitě namrza - tvoři se na něm vrstvička ledu - bylo třeba víc přitlačit na displej ale stale fungoval bez problemu a funguje dodnes
No…ony baterky na mrazu se ani né rychle vybíjejí, ale na velkém mrazu "zamrzají" takže mít záložní někde v teple (třeba v kapse kalhot :))
Občas nepomůže mít ty záložní a musí se baterky zahřívat v dlani.
Jinak u mě s O300 je na velkém mrazu citlivost dotykové plochy (pocitově) trošku horší, ale žádný problém
Zimní zkušenosti mám s Oregonem 300 a 550, fungovaly i v teplotách kolem -15 °C bez problémů. Hlavní rozdíl je v menší výdrži baterií (je dobré mít ve vyhřáté kapse připravené alkalické baterie do zálohy) a v tom, že v rukavicích se hůř trefuje na správná místo displeje. Dotykový displej na prsty v rukavicích reaguje správně, jen ten prst je o něco větší :).
Samé pozitivní ohlasy, to se mi líbí Toho displeje jsem se trochu bál. Problémy s baterkami řeším každý rok, navigaci už máme dohromady asi 7 let. Na mrazu se nejvíc osvědčilo mít jednu sadu alkalických někde co nejblíž tělesnému teplu a pak OK. Chtělo by to vymyslet nějaké články, u kterých by nezáleželo na teplotě Ale to sem asi nepatří
Nízkou teplotu alkalická baterie příliš nevyřeší, ale my radioamatéři máme na portejblech za nízkých teplot velmi dobrou zkušenost s NiCd články. Je sice třeba se o ně lépe starat než o metalhydrid (před nabíjením řízeně vybíjet), ale slouží bez "ztráty kytičky" až do -15°C.
Obecné výhody NiCd:
Odolnější proti přebíjení a vybití pod mezní hodnotu.
Delší životnost, robustnější, dlouhou dobu "drží" napětí než klesne.
Možnost nabíjet vyššími proudy - rychlonabíjení.
Mohou být skladovány vybité - po odstávce >3 měsíce je dobré dát jim 2-3 cykly než jdou do akce.
No my mame Dakotu 20 a pri -10 stupnju jsme zatim zadny problem s dotikacem na kterem je folie nezaznamenali. A to je v srovnani s Oregonem trosku mensi display. Ale pokud pockas jeste mesic tak bych uz mohl podat treba stav pri -20
Toby bylo supr, my plánujeme koupi až během ledna, rozhodně ne před Vánoci…
Co se týče NiCd článků - právě ta údržba mě odrazuje Jsem lenoch… Ale záložní alkalické to vždycky vyřešily Né nízkou teplotu, ale vybití akumulátorů v GPS
Včera při odlovu keše Tikal v -9°C naprosto bez problémů. Baterie GP 2700 při odjezdu z domu 75% nabití, při návratu domů 25%. Na mrazu jsme byli asi 3 hodiny.
Myslím že celkem dost dobrý včera jsem s ním byl 4h ve sněhu kole, -10 (i pod) několikrát mi zaplul do závěje, takže celej od sněhu a ledové vody. Výsledek, vše v pořádku, vše funkční. Ovládání v rukavicích , hmm ale jen ze základní obrazovky (jako vybrat esli mapu , kompas a tak, zamknout odemknout dotykáč) . Na jemnější práci - uložení bodu - už musely rukavice dolů.
Pridám zkusenosti z lonské zimy. O300 pověšen na krku. Kolem -12°C pohyb v terenu 3-4 hodiny, obcas se vymachal ve snehu. Mel jsem na sobe dvoje rukavice a z jedne ruky jsem si pri praci s GPS musel tu silnejsi sundat, protoze bych se spatne trefoval, ale jinak v te slabsi rukavici to slo a reakce normalni. Takových výletů bylo více a vzdy mi gps vysela na krku.
Ma noveho ore 450.. V sobotu jsme byli cely den v okoli slapske prehrady.. venku kolem -8 - -10… a fungoval naprosto perfektne… vzdy mi po prochladnuti klesl akorat stav baterii, po zahrati baterii v aute stav nabiti stoupl… takze pohodka… vypada to ze mu je jedno ze na nej snezi, prsi, ze lezi ve snehu porad funguje nemam s nim jediny problem…