Osobní PDA a kešování

Zdravim chtěl bych se zeptat zda se da bez problemu hledat i bez ruční navigace ale z PDA ( HTC Touch Pro 2 ) či je ruční navigace lepší a přesnější. Nemám stím skušenost tak se ptám…

Je to úplně jedno. Šipka tě k cíli dovede tak jako tak. Záleží spíše na tom, zda se chystáš třeba s přístrojem potopit a nebo naopak být třeba online na icq.

No co se týče potápění tak to nechan jiným :slight_smile: ja spiše budu na tom ICQ a kdyz mě šipka dovede take tam tak proc ne no. Maš pravdu je to jedno co budud mít ale s PDA toho udelam vic i mimo Kešovaní. Dik za radu

Ahoj, měl jsem stejný problém jako ty. Hledal jsem vhodný soft na geocaching na HTC Touch Pro, abych vzápětí zjistil, že toto PDA obsahuje chip qualcomm, který neumí dynamickou navigaci (tedy je vhodný pro autonavigaci, ale na geocaching moc ne - řešilo se i na XDA developers).
Experimentoval jsem s VITO NAVIGÁTOREM II. a BEE LINE GPS, ale s nevalnými výsledky (šipka často zamrzala nebo poskakovala, takže hledání bylo o to obtížnější).

Nyní jsem narazil na velmi zajímavý softík, který zrovna testuji a asi u něj zůstanu (opouštím BEE line i další softy). Softík se jmenuje GCzII, je to freeware a autor je pravděpodobně z Japonska (neustále ho vylepšuje - NICQUE).

Nevím, jak to autor dělá, ale navigace se chytá prakticky okamžitě. Můžeš realtime vyhledat všechny kešky ve svém okolí, najít si k nim listing, hinty, zobrazit si je na google maps v PDA (víš poměrně přesně, kde schránka je) a současně tam vidíš svoji polohu, takže víš kudy jít.

Nejspíš je nutné kvůli listingům mít přístup na net a být premium member, ale prostě to stojí za to…

Pokud tě výše uvedené zaujalo mrkni se sem:

http://blog.3tecky.cz/44-gczii-jednicka-pro-geocaching
http://www.nicque.com/PQz/GCz.htm

Hodně nalezených krabiček přeje

Čochtan

Přístup na net potřeba je, i když je tam i možnost postahovat kešky doma třeba na wifi a pak fungovat offline. Premium Member potřeba není.

Ono nejde ani o potápění jako spíše o dost zásadní nesnášenlivost takovýchto zařízení s vodou :wink: Stačí když někdy pořádně promokneš… Nebo Ti někde v terénu upadne do kaluže, bahna, náhoda je blbec, nikdy si nemůžeš být jistý, že zrovna Tobě se to nestane… A řešit tohle voděodolným pouzdrem a neustále PDA do něj dávat a zase vyndávat, tak to by mne brzo přestalo bavit… Ale to je jen můj názor, nechci nikoho přemlouvat.
S výdrží PDA se zapnutou GPS tu už také bylo napsáno dost, celý den zapnuté to nevydrží. Mno, někdy ani půl dne…

Osobně používám obojí, Oregona na kolo a kešování, PDA především na telefonování a další věci, kvůli kterým taková věc existuje…

Dobre se da pouzit, po domaci priprave, i Kesovadlo (odkaz mas vlevo v projektech) - takto mam sebou celou GeoGet databazi…a umi i navigovat - ma sipku.
Jinak, moje PDA ma SirfStar - predchozi melo chip od GlobalLocate…takze se stat. navigaci, ktera nesla nijak vypbnout. Pouzivat se to dalo, ale chtelo to trochu cviku… :wink:

Ale jak psal Parkis vyse - v momente, kdy mi zaktivuji datovy tarif u meho operatora, jdu do GczII …

My osobne pouzivame od zacatku MDA II. Chteli jsme neco multifunkcniho. Zatim nas vsude bezpecne dovedlo do cile (chce to ale pravda trochu cviku). Jako nevyhodu bych videla malou vydrz baterie (budeme muset na dovolenou koupit jeste nahradni a nouzovou nabijecku na AA, kdybychom se nejaky cas nedostali do civilizace kvuli nabiti) a taky tu neodolnost vuci povetrnostnim vlivum (v horsim terenu se clovek obcas boji, ze s tim flakne o kamen a ma po pristroji). Kdyz jsme ale zacinali a jeste nevedeli, zda nas geocaching chytne, nechteli jsme zbytecne kupovat drahou GPS, ktera nam pak bude k nicemu.

Poslední verze GCzII umí import GPX souborů. Takže v terénu nepotřebuješ nic tahat :slight_smile:

Pouzivam PDA a Geoscout. Jsem s nim maximalne spokojeny.

Používám PDA + BeeLine + OziExplorer. Výdrž baterky neřeším, prototže to nemívám zapnuté celý den, ale jen těch pár minut (nebo pár desítek minut) na dohledání cache, nebo když zabloudím v lese, což až tak často nebývá. Odolnost proti vodě, no, pokud ti to nespadne rovnou do potoka nebo do kaluže, tak taky v pohodě. A v hustém dešti mě stejně rychle přejde chuť na hledání :slight_smile:
Shrnutí: já s tím nemám nejmenší problém (akorát jsem včera někde v lese pod Helfštýnem ztratil stylus :frowning: :frowning: :frowning: )

Určitě kešovat s PDA jde, už přes dva roky úspěšně používám FSC PocketLOOX N560+výborný NoniGPSplot a bez problémů. Jen je potřeba počítat s jistými omezeními (baterka, odolnost, absence elektromagnetického kompasu), ale v pohodě se dá!!! Ale stejně šetřím na OREGON

Všechny kešky odloveny bez sebemenšího problému s PDA MIO A701 + OZI explorer, o outdoorové GPS zatím neuvažuji, nemám důvod. Baterka se dá vyřešit, odolnost proti vodě horší, ale chce to jen cvik.

Tak já používal PDA,ale ustoupil jsem od něj kvůli odolnosti a hlavně nepřesné navigaci v lesních prostorách.Takže nyní mám Garmin Colorado na kešky a PDA Asus na autonavigaci a další věci.O Colorado se nemusím tolik bát,když někam spadne nebo zmokne tak to tolik nevadí :wink:

Z nasi zkusenosti musim rict, ze problem s nepresnou navigaci nemivame o nic vetsi, nez majitele klasickych GPS (nekde je ten signal proste horsi - at mas jakykoli pristroj). Taky zalezi na tom, jak podrobne mapy v PDA mas.

I já patřím mezi spokojené PDA loviče. Výdrž jsem vyřešil acupakem, odolnost proti dešti vodotěsným pytlíkem. O přechodu na garmina neuvažuji. (Snad jen ten nový s foťákem, resp. s přiřazováním souřadnic ke snímkům mě trochu nahlodává :slight_smile:
Za prvé (a to hlavně) bych nechtěl přijít o skvělý OziExplorer. A nechtělo by se mi tahat další krám na víc, protože PDA používám na spoustu dalších věcí.
Co se přesnosti týče, tak jsem absolutně spokojený. V naprosté většině se pohybuje kolem jednoho metru.

Mimochodem, "Osobní PDA" je něco jako "Ruční handgranat"? :wink:

Používám PDA bez GPS s BeeLine (nejlíp mi vyhovují navigační funkce a má db listingů), Smartmaps (padesátkové turistické mapy v malém objemu, čím dál více to vylepšují), OziExplorer (turistické mapy v zahraničí kam Smartmaps nedosáhnou, v Česku ortofotomapy zejména pro lov ve městech), TomTom (myslím, že stále nejlepší autonavigace), EXCEL (!!! bez něj bych nešel na multiny), fotky pro fotohinty, … Všechny aplikace snadno nakrmím soubory z GG. Jediný problém mám s výdrží baterie, ale umím dobíjet i v terénu, ale běžně jezdím autem a trvale dobíjím. Pro vlhko mám plastový obal.
Míval jsem PDA s integrovanou GPS, ta žere baterky a nejvíc mne vždy iritovalo, jak řadu minut nabíhala GPS. Později jsem používal externí BT-339, teď Qstarz BT-Q1000x. Q1000x je téměř ideální GPS. Pověsím ji na bágl, trvale zapnutá, vydrží 42 hodin, trasuje kudy chodím (pro geotagy fotek), najede do 15 sec. po zapnutí a přesnost lepší než vynikající (66 kanálů, nevím sice k čmu, ale funguje to).
Pošilhával jsem v jisté době po Garminech 60CSx (skvělá přesnost) případně po Oregonu. Ale co mám novou Q1000x, jsem to zavrhnul, protože perfektní displej (640x480), EXCEL, TomTom a další pozitiva PDA mi to nenahradí a s těmi baterkami si poradím.

Ze starého Garmina jsem přešel na PDA, respektive jsem koupil GPS modul k PDA které jsem už měl. Zpočátku jsem používal Trekbuddyho, teď jsem přešel na propracovanější a především stabilnější Smartmaps. Jediná nepříjemná věc je navazování spojení s BT modulem které není příliš spolehlivé, někdy se chytne tak na 3.-4. pokus, čas od času mi to řekne že se to s BT bavit nebude vůbec a nezbývá než restartovat. Jinak je to velice komfortní, v PDA mám i offline listingy z GeoGetu a občas i připravenou excelovskou tabulku pro multiny (s displejem 320x240 bodů ale nic moc). Výdrž baterek cca 3-4 hodiny (s vypínáním podsvícení), lehký déšť nevadí, pád do sněhu PDA přežilo, pád na zem už ne - otřesem baterka odskočila od kontaktů a PDA bylo čisté jako těsně po výrobě.

taky použivam PDA konkretne SE Xperia a jelikoz mam neomezenej dat. tarif GczII je opravdu idealni zkousel jsem i geoscouta ale GCzII funguje lip a je zadarmo, o nahradni baterce uvazuju uz dlouho jeste predtim nez jsem zacal s geocachingem takze tu si urcite casem poridim i kdyz s tim momentalne nemam moc problemy protoze HODNE prejizdim mezi kesemi autem(1-2 kese na jednom miste a sup jinam :D) tak nabijim v aute

odolnost mi hodne leze krkek a furt hledam nejake to pouzdro, ani ne tak kvuli vlhkosti nejsem zas takovej blazen aby hledal ve slejvaku :smiley: (i jen tak mimochodem ona ta voda pokud to vylozene neutopis neni az zas tak kriticka) ale hlavne se bojím o pad na kamen a rozbití displeje :confused:

ale musim priznat ze asi casem uvidim je mozne jelikoz cachuju teprve par tydnu ze me to prestane bavit ale casem bych si chtel poridit Garmin 60CSx nevim jak tam jsou prakticky reseny listing atd. takze bych asi stale pouzival pda jako doplnující zarizeni

koneckocu to ze mam PDA s GPS me dovedlo ke geocachingu :smiley:

EDIT:

ba naopak GCzII umi vetsinu veci ktere na GC.com muzes jen jako premium member trideni cachy vytvoreni favorites, a dokonce pokud dobre chapu co jsou PQ(list kesi v gpx ano?) taky i ty umi udelat jediny co neumi je notification novejch kesi

S kešováním jsem začínal na Sony Ericssonu T650i + GPS modul Evolve goTraxx + Java aplikace Handy Geocaching. Nyní používám PDA E-ten M750 + ppc aplikace GCzII a naprostá spokojenost :wink: Jen ta výdrž je občas na obtíž :frowning: