Osvěta - skládaný logbook v mikro

Ahoj,

možná jste si už někdy všimli skládaných logbooků v mikrokeších. Vypadá to jako harmonika z papíru, potkal jsem je zatím jen velmi zřídka.

Myslím si ale, že to je velmi dobrý nápad a mě to osobně to přijde ve všem lepší, tak jsem se rozhodl spustit takovou osvětu. Pokud budete dávat nový logbook v mikru, zkuste zvážit vytvoření fold-logbooku

Chápu, že když má někdo těch keší 20, tak to asi dá příliš práce, ale třeba někdo tenhle typ nezná a mohlo by ho to zaujmout. Též jsem aktualizoval wiki.

http://www.zby.cz/geocaching/fold-logbook

Zdravím! :slight_smile:

Podobný mám ve své [cache]GC1E3R6[/cache] už od jejího vzniku. Není to sice filmovka, ale nepřišlo mi na tom nic objevného a inovativního.

Myslim si že je to jedno, protože když už těch mikrošek pár ulovíšt, tak získáš v tom motání praxi a už to de samo. Aspoň u mě to tak funguje.:wink:

no už jsem se párkrát s harmonikou setkal a je to fajn..ono někdy dostat logbooky z keše ven aniž by se potrhaly je umění a jěště větší je narvat zpět.A nejhorší jsou ty ruličky v krabičkách od prášků a podobně,které nemají díru v plném profilu krabičky,třeba keš Gymnázium Chotěboř,to se pak nedá ani vyklepat..

Výše zmiňovaný logbook jsem poprvé použil do kešky GC1FCCF Nuselsky most a před tím, jsem ho nikde v Praze neviděl. Od té doby ho používáme třeba v kostelové sérii (Kostely c.1-4) a ostatních našich filmovkových keškách (Památný strom Sváti Pulce, Receptová cache). Dokonce se podařil vyrobit i do PET kešky (kostely č.6) ale po jeho ztrátě a stavebních úpravách u finálky, jsme museli předělat celou keš (nově se objeví v SI jednotky - sekunda). Výroba teď zabere cca 8 minut, ale ty začátky byly horší. Výhoda je, že mám z práce metrový pruhy palíru, který stačí pouze poskládat, není tam sice předtisk, ale tan se mi neosvědčil. Jinak naskenovaný vypadá třeba takto:
http://sites.google.com/site/nasekesky/nuselsky-most/nuselsky-most-logbook-2

Určitě je to lepší než rulička salátu.Ale i ta rulička salátu vzniká tím že že je tam moc dlouho.V jedné keši už jsem harmoniku viděla(teď už nevím kde)a tam byla taky dost dlouho,takže i ta harmonika byla na několik malých harmonik.

Já dávám do Tiktaků klasický mikrologbbook od Czecho Cowboye (děkuji), jenom ho zkrátím o čtyři políčka a složím. A nedávno jsem objevil takovou malou sponky, kterou to celé sepnu. Snad ji nikdo nevytrejduje. Cache s filmovkou jsem zatím nezaložil.

Co se týka životnosti skládaného logbooku, troufnu si říct, že je vyšší, než u rolovaného. Do standartního rolovacího logbooku, který vídám dost často 1 x A4 PDF pro microcache od Czecho Cowboye se vejde 113 logů a při vyndávání a neustém přerulovávání, dost trpí. Skládací logbook jde parádně vytáhnout a i po cca 100 zápisech je nenatržený a jdou přečíst i první logy, viz Nuselský most, logbook č.3. Samostatnou kapitolou by byl rulovací logbook do PET keše…

Mně teda sice harmonika přijde o fous lepší, než klasická smotaná nudle, ale jako optimum mi pořád přijde si udělat vlastní sešítek - čas tak 10 min, když si s tim člověk moc nehraje (jako já) a kačerům to umožňuje pohodlnější a bezpečnější logování.

Výroba je jednoduchá - nastříháme si určitý počet papírů na velikost trochu větší než bude LB, sešijeme je na kratší straně sešívačkou a pak podle pravítka s žiletkou seřízneme strany na žádoucí velikost (obvykle to znamená několikrát každé místo přejet tou žiletkou).

Dá se tak vyrobit LB různých velikostí a je to skoro zadarmo. Jediný limit je sešívačka. Pokud člověk nemá velkou kancelářskou, nejde dělat žádná extra bichle. Mně ale slouží na [cache]GCZ2M8[/cache] k maximální spokojenosti.

A to je taky další možnost, kterou právě zkouším na Nuselském mostě. U ostatních, nefilmovkových keších je máme od začátku. Jen se to bude blbě skenovat…

Díky za vaše vhledy :slight_smile:

(1) Člověk si na motání pravda časem zvykne :slight_smile:

(2) Ty A4, které se překládají vertiákálně i horizontálně mi přijdou o malinko horší než tenhle čistě skládaný, protože ty A4kové člověk musí celý rozložit, aby zjistil kde je konec. Navíc tloušťka přehnutého papíru je poněkud exponenciální :slight_smile:

(3) Udělat si vlastní sešítek je pravda asi nejlepší… do tiktaků i energitek, ale do té menší-než-filmovka krabičky by to asi tolik nešlo. Do regularky používám prostě A7 knížečku, to mi přijde že nejdéle vydrží, dám také nějaké fotky na wiki.

No ten skládaný mi přesto přijde vtipnější, prostě s harmonikou se dají dělat divy :slight_smile: a lze to také všechno rychle zkouknout. Životnost harmoniky ale bude menší než vlastního sešítku.

Skenovat je to opravdu jen pro silné nervy :slight_smile: Já tohle moc neřeším, ale - pravda - jednou jsem logbook fotil, abych ověřil nějakou rozumnou platnost 1000. nálezu a zároveň jsem tak provedl "namátkovou kontrolu", po které šel jeden z logů z webu.

P.S. Ze všeho nejhorší jsou - kromě trpaslíků - opravdu ty skládané A4 ve filmovkách. Stačí, že to někdo blbě složí, pak blbě zavře (což se stane raz dva) a člověk se pak loguje do vlhkýho potrhanýho humusu :frowning: