Sice se to GC vubec netyka, ale protoze tu je dost lidi, co se IT i zivi, treba mi poradi. Jsem uz totiz dost zoufaly.
Pokazde, kdyz pripojim k NTB svuj ext.HDD (WD Passport 250GB,2,5"), tak mi notebook zamrzne.Aplikace nejdou zavrit ani otevrit, je ho treba natvrdo vypnout.
Par faktu:
-Win XP aktualizovany,Eset Smart Sec. 5 - ntb by mel byt cisty, delal jsem format a instalaci systemu cca pred tydnem. S viry jsem nemel nikdy problem
-HDD jsem jeste ve CT v pohode pouzival
-s HDD lze normalne pracovat na jinych NTB (Win XP,Win 7)
-pocitac HDD identifikuje, zobrazi se ikonka "Bezpecne odebrat HW", i v seznamu HW se zobrazuje, neni ale zobrazen v Tento Pocitac/Tot.Commandru
-pocitac nainstaloval v pohode nove pripojenou flashku
-zkousel jsem odinstalovat ovladace USB - bez efektu
Budu rad za jakoukoliv radu, krom "Vyhod to z okna". Nechce se mi znova instalovat system, bo nemam momentalne kam odlozit nekolik desitek GB…
*M
EDIT: K tomu zamrznuti - ja vim, ze je to v prosinci normalni!
Ahoj,
moje zkušenost říká, že pravděpodobně USB port nedává dostatečné napětí. Sice to stačí na inicializaci elektroniky (disk se ve Win detekuje), ale nejspíš se neroztočí. Zkusil bych připojovat disk přes externí USB hub (externě napájený).
Muj rozbocovac je asi nejakej smejd. Sice je ext. napajeny, ale pc disk na nej napojeny neidentifikuje (ani ntb,na kterem normalne slape). Stejne tak co si pamatuju mela s nim problem i tiskarna.
Lze to napeti nejak merit? Melo by byt 5V,ne?
Jinak kdyz jsem si ho poslechnul, jak se roztaci na druhem ntb a na svem, tak to hucelo uplne stejne.
Jestli problém souvisí v výměnou komponent by se dalo ověřit tak, že by se do ntb vrátil původní disk a RAM. Není-li to už možné, dal by se interní disk odpojit a nabootovat z nějaké linuxové Live-CD distribuce a zkusit, jestli externí HDD bude pracovat. Pokud ano, pak je to asi skutečně zvýšeným odběrem a na externí disk se už "nedostane".
Stálo by za to vědět, co je to za ntb, popř. jestli je v záruce, tak bych s tím nelaboroval a poslal ho do servisu.
Asi mate pravdu, je mozny, ze to ma vyssi zatizeni diky tomu rychlejsimu disku. Bohuzel, dat to to puvodni konfigurace lze jen castecne - puvodni HDD je mrtvy.
Je ale zajimave, ze to cca 10 dni zvladal s tim externakem.
Zkusim nejlevnejsi variantu - dvojite usb. Pak jeste prubnu jiny ext. HDD, jestli to utahne (pokud ho sezenu) a popripade mne napadlo jeste to testnout takovou tou lampickou do usb (svitivost v porovnani s jinym compem)
Stroj je to prastary, ale drzak a vykon postacuje - F. Siemens Amilo Pro 2040, Pentium 1.6Ghz
Porty ma 4. Jeden je teda mrtvy - vylomeny plast. voditko. V ani jednom se nechyta. O rozbocovaci jsem psal vyse - sice se nekousne, ale disk nenajde (ani jiny pocitac ten disk pres tento rozbocovac nenajde=smejd)
A pokud bys uplne ciste nahodou byl treba z okoli MB, tak nejake zelezo na testy porovnavaci metodou, zpusobem pokus-omyl ci metodou slepych ulicek bych mohl mit treba zase ja… Kdyztak se ozvi pres profil…
Edit: a mrzne to jen v noci nebo i pres den? Sice je prosinec, ale pres den je nad nulou, cili mrznuti behem dne by napovidalo spatne nastavenemu bodu tuhnuti v registrech…
S odberem jses tak akorat nahrane. Proto to jednou jde a jednou ne. Zkusill bych opravdu odpojit na zkousku ten vnitrni HDD (prip. odebrat jednu RAM), nabootovat z LiveCD (napr. BartPE CD) bez pripojeneho ext. HDD a pak ho po najeti systemu pripojit. Ext. HDD moc zatezuji ntbk, obzvlast ty novejsi, ktery maji napetove obvody nastavene tak akorat pro sebe z vyroby.
Funkčnost disku pro jistotu vyzkoušej u jiného PC, ale dle toho co píšeš je disk OK, tak že jak již uvedli jiní, jediný problém je s příkonem. Tomu odpovídá i výsledek Tvého zjištění, že pokud se disk rozběhne dříve (je připojený před zapnutím a naběhnutím NB), pak to "nějak" funguje.
Provedeno nekolik pokusu. Nejdrive jsem to pripojil na ten dvojity USB kabel. Nic se nestalo. Pak jsem tedy vypnul wifinu, vymnenil RAMku za starou a take nic. Interni HDD bohuzel vymenit nemuzu…