Jedu brzy do Maďarska, tak jsem chtěl při té příležitosti provětrat i místní geocaching. Nahlédnutí do gc.hu mě překvapilo několika zvláštnostmi. Mohl jsem to jenom špatně pochopit z neznalosti maďarštiny. Tak se ptám vás některých, kteří o tom už třeba ví něco víc, zda je to tak:
na gc.hu je spousta cache neregistrovaných na gc.com
jsou cache mimo Maďarsko, např. na Slovensku, které jsou registrovány na gc.sk i gc.com, ale i na gc.hu
logy na gc.hu jsou často nezávislé s logy na gc.com
žádný z bodů 1-3 nepřichází v úvahu analogicky na našem gc.cz ?
Moznost zalozeni kese jen na GC.cz nastesti neexistuje. Gc.cz prebira data z GC.com, takze co je tam je s malym zpozdenim i tady. Zda se, ze duvodem k oddelenemu zakladani kesi mimo GC.com je hlavne jazykova bariera, a castecne i nacionalisticky sovinismus. Ja osobne bych to svoji ucasti nepodporoval. Spravny “Lovec bodu” reflektuje jen kese na GC.com, protoze jine se do zdejsich statistik nepocitaji :-).
Preco? Hladaj cache ktore maju Madari zaregistrovane na gc.com, nie je toho vela ale daju sa najst. Chce to ale poriadnu pripravu. Lebo su cache ktore maju Madari na .come disabled ale na .hu ich veselo hladaju a nachadzaju a naopak.
Nemyslím jen, že správný lovec bodů. Tento způsob diskvalifikuje mezinárodní hledače a osobně (stejně jako v případě Polských, Slovenských a Urofinských) tento nacionální druh nepovažuji za hodný hledání.
Bohužel je tato praktika oblíbená taky na Slovensku, které by nám mohlo být nejblíže. Vždyť už Masaryk tvrdil, že není Slovenského národa, ale pouze méně vzdělaných Čechů (za což mohli podle Masaryka Maďaři).
No nic, to byl jen fór. Masaryka nemusím… Jak by nám dnes bylo v c.k. monarchii
Já bych samozřejmě hledal jen to, co je na .com. Co je jen na .hu už je jiná hra a podle mě tím Maďaři diskvalifikují sami sebe, protože v Maďarsku bude asi nejvíc hledačů maďarských a celému světu ubyde jenom jedna malinká lokalitka.
az 4. je spravne. gc.hu je asi nejstarsi, nejvetsi a nejpropracovanejsi lokalni site v nasem regionu, madarske cache se objevuji na gc.com az tehdy, kdyz je nekdo prelozi, coz muze trvat mesice az roky. Vlastnik listingu na gc.com byva vetsinou prekladatel.
Da se rict, ze gc.hu je pro mistni a na gc.com je export pro cizince. Tezko rict, je-li tento pristup lepsi nebo horsi nez cesky/nemecky/holandsky, kdy je vetsina cachi jen v mistnim jazyce. U cachi na gc.hu byva link na listing na gc.com (A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is) a nekdy i obracene (jako Related Web page).
Nekolik uzitecnych terminu:
Geoláda típusa = Geocache type
Hagyományos geoláda = Traditional cache
Virtuális geoláda = Virtual cache
Multi geoláda = Multicache
Állapot = Status
kereshető = Active
megszűnt = Inactive (nerozlisuje se temorarily a permanently disabled)
Dík za pomoc. Nejdůležitější je asi link na listing na gc.com (A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is), odejít tam a je to. Podle průzkumu to ovšem už bohužel vypadá tak, že z toho nic nebude, protože kam jedu v blízkosti nic není.
Slovenskych cache, ktere nejsou registrovane na gc.com je naproste minimum. Takze se nediskvalifikuj a prijed. V lete jsem byl na odlovu v H (11ks), hledal jsem ty, co jsou na come a nemel jsem ani problem s passwordem u virtualnich, vsichni se ozvali. Rozhodne vyzkousej.