Otvory ve stromech od zvířat

Hojte,

zaujaly mě při lovení jedné kešule díry ve stromu, které provedlo nějaké zvířato. Nevíte někdo kdo to způsobil? Tipovali jsme nějakého šplhavého ptáka. Ale u těch velkých děr při kořenech stromu si musel dát teda práci :slight_smile:

Datel či strakapoud dokáže "vydlabat " dost velké otvory- pravděpodobně jeho práce .

Letos v Krkonoších jsem viděl podobné díry - a hemžily se mravenci, kteří z hloubi stromu vynášeli piliny jak od lupenkové pilky. Pod stromem z těch pilin byly úplný hromady. Ale tady to podle těch třísek kolem vážně vypadá na nějakýho ptáka.

Jojo, viděl bych to podobně. Všechny knížky od školky do dětí cpou "datel tříská do stromu, aby ho vyléčil". Pravdou je, že do něj tříská proto, aby se najedl larev a hmyzu v něm žijících. Pokud je tam malé naleziště, udělá malou díru, pokud je naleziště velké, udělá velkou díru. Ta fotka nahoře je příkladem hodování datla, nic víc v tom nehledej.
BTW: slyšel jsem kdysi pěknou poučku na datla: Víte, proč má datel zobák? Aby si nerozmlátil hubu o strom. :slight_smile:

V sobotu na šipce jsem si toho také všimnul. Že by dlouhá zima? Každopádně tady to datlík skoro přehnal…

Všichni jste vedle, to je přece jasná práce nějakého šíleného ownera, při zakládání kešky ne?:smiley:
Úkryt už má hotový jen schovat krabku a publikovat;)

Owner DATEL_CZ?

Téměř stoprocentně je to datlovitý pták, a s největší pravděpodobností Strakapoud Velký. Bohužel knížku "Stopy zvířat" nemám teď u sebe, až o víkendu, tam je to, pokud mě paměť nešálí, jasně popsáno.

Díky všem za info :slight_smile:

to je vyborny :smiley:

kazdopadne - souhlas s tim, co cpou vsechny knizky do deti ohledne datlu, ale jeste horsi mi prijde, co cpou do deti ohledne jezku - v podstate ve vsech detskych knizkach, kde se vyskytuje jezek, ma na zadech jablko nebo hrusku. ja tehdy, kdyz jsme poridili prvni leporelo, zrovna jsem nekde narazila na detske samolepky s housenkama. Tak jsem je koupila a prelepovala :smiley:

Kdyz uz jsme u tech polopravd a podobne, ona i pohadka o repe je asi trochu jinak:

Akryx - přesně TAK!!! :-))))) jak si múžete být jisti, že jsou to otvory od zvířat :-))))))

…nějak mně tam nenaběhla fotka, už se to sice zvrhlo jiným směrem, ale děravé stromy jsou děravé stromy.

Takových děr máme na Odersku celkem dost. jsou od strakapouda. Výborná místa pro kesky.:):smiley: