pálené CD

Povolují pravidla dát do kesky vypálené CD, když jde o zřetelné porušení autorského práva?

V pravidlech je toto:
Cache Contents
Use your common sense in most cases. Explosives, fireworks, ammo, lighters, knives (including pocket knives and multi-tools), drugs, alcohol or other illicit material shouldn’t be placed in a cache. As always respect the local laws. Geocaching is a family activity and cache contents should be suitable for all ages.
Takže pokud je protizákonné šířit nelegální kopie, tak by to tam asi být nemělo. Je ale pravda, že už jsem taky jednou dal do cache futurama vypálené DVD s futuramou.:expressionless:

To záleží na tom, kde ta keška je, protože na geocaching.com se v tomto ohledu píše (pokud mi něco neuniklo) jen "As always respect the local laws." :slight_smile: V Česku tedy asi NE.

Otázkou je, jak se spolehlivě pozná CD porušující autorská práva. Spousta SW i hudby je volně šiřitelná a já bych to ve většině případů posoudit neuměl.

Pravidla to nepovoluju, ale kto z nas ma schopnosti pri pohlade na vypalene CD v boxiku povedat ze to, co je na nom vypalene porusuje autorske prava… predpokladam ze takmer nikto, snad len zavislaci ktori kesuju s notebookmi :slight_smile:

Vysmahni tam treba nohavicovu "Prazskou palenou" a mas po starostech s kopyrajtem. Jinak co se tyce jejich porusovani, tak jsem proti, aby se tak delo skrz cache. Staci, ze si o nas lidi mysli, ze jsme blazni, jeste aby se k tomu pridalo piratstvi :slight_smile:

Na místě asi bude těžko někdo posuzovat, zda je CD resp. jeho obsah legální či ne. Nejedná se ani o šíření případně nelegálního obsahu za úplatu. Pokud někdo takové CD vyzvedne, je na něm, když zjistí, že je jeho obsah nelegální, zda jej bude dále užívat či ne B) Otázka ale je, proč dávat do krabičky CD s nějakým obsahem…

Jak jsme již psal, nelegální obsah je velmi často nerozpoznatelný ani po přečtení média. Nevlastním například databázi, která by dokázala jasně identifikovat volně šiřitelnou hudbu od té nešiřitelné.

A proč tam CD dávat? Inu myslím že CD se zajímavým obsahem může být velmi pěkný trade item. Nějaká dobrá hudba, kterou jsem dosud neznal, by mě určitě potěšila :slight_smile:

Třeba proto že CD bez obsahu má extrémně malý poměr "cena/výkon"? (CD stojí ca 6 Kč a zabírá v cache relativně dost místa, navíc pochybuji že si někdo vypálí data na CD které se válelo kdoví kde a dostalo ve vlhku nejspíš pěkně zabrat) :):slight_smile:

Poslední CD které jsem našel v cachi, byla tuším zkopírovaná "Česká alternativní hudba, vol. 6", a udělalo mi vážně radost, určitě větší než prázdné médium :).

kdyz si vezmes cedecko s hudbou nebo filmem tak nic neporusujes…to porusuje ten co to tam dal.

Klidne at do kesky davaj vypalovane CD,DVD, hlavne pokud na tom nejsou viry!

Já si právě pouštím http://www.geocaching.com/track/log.aspx?luid=827f1963-cfeb-4521-8cda-eb9563703698&IID=70bf95f4-47ca-4337-9b02-4c61d80cfa58 a myslím si, že je to dobrý nápad ;).

CD,DVD do kesek neva hlavne ty viry ty ne to je blbost nejvetsi :expressionless:

Já vám to říkal, nepoužívejte ty Windows, zblázníte se z toho :slight_smile:

Pouzivam Window uz nekolik let ale v poho ne :slight_smile: ty dvd,cd v keskach to mi fakt neva ale vadi mi viry

Osobně uvažuju o rozšíření některých (mně sympatických) interpretů z http://blue.jamendo.com/cz/

Jsou free…

Tak to bych nerek… :wink:

Zda je to free nebo ne by měl vědět, ten kdo to tam dává.
A pokud to free není, tak ať tam dá raději prázdné nedium. :wink:

Nemusíme být kromě úchylů a sebevrahů ještě piraty. :stuck_out_tongue:

no pokud jde o vysvětlování zákonů tak máme jasno ne ? Pokud si koupíte jakékoli CD nebo tiskárnu / harddisk / flash paměť, platíte takzvané výpalné - dle velikosti HDD atd / příspěvek za šíření - pro autoský svaz = máme zaplaceno proč bycho nevypalovali ! viz http://www.cdr.cz/a/19160 :slight_smile:

Omyl!

To výpalné je jen na úhradu licení, ušlých OSe z důvodu, že si legálně uděláš záložní kopii nechráněného originálu. Může se nám to nelíbit, ale nic s tím neuděláme. … Nebo jo? Co třeba taková stávka spotřebitelů? Kdyby si nikdo nekoupil třeba celý duben a květen ani jedno CD/DVD/kazetu…

ProKesTom

Proč se tu tohle vlastně řeší? Když já budu chtít dát do své keše pálená DVD, tak je tam prostě dám a nebudu se tu nikoho prosit o svolení. Jedině kdyby měl reviewer nějaké námitky, tak bych to řešil s ním. Jak už někdo v jiné diskuzi trefně poznamenal, neberte ty pravidla jako dogmata.

Jinak souhlasím s Petr&Petra. OSA si svévolně zavedla presumpci viny, což je v přímém rozporu s ústavou ČR! Vybírá "výpalné" za veškerá média i zařízení (tzn.CD, DVD, vypalovačky, hard-disk, flash-disk, tiskárny…), která je potenciálně možné zneužít pro porušení autorských práv. Tedy když si koupíte prázdné DVD na vypálení svých fotek z dovolené, zaplatíte automaticky poplatek za porušení autorských práv, tedy v podstatě se stáváte piráty. To, že médium využijete jen pro své fotky z dovolené, nikoli k uložení obsahu porušujícího autorská práva, to nikoho nezajímá. Zaplatíte stejně, ať jste autorský zákon porušili nebo ne. To je naprosto to samé, jako kdyby jste si koupili nůž a okamžitě jste šli do vězení, protože ten nůž jste potenciálně mohli využít pro vraždu! To, že jste si jen chtěli krájet chleba nožem, by nikoho nezajímalo. Za další, nikdo neví, kam to vybrané "výpalné" vlastně jde… "Systém" vybírání tohoto výpalného je totiž značně netransparentní a protestují proti němu dokonce i někteří umělci.

Jelikož za to, že si na médium vypálíte nějaký ten stažený film, program, hru… stejně každý předem zaplatí, ať chce nebo ne, tak opravdu nevidím jediný důvod, proč by spotřebitelé neměli této možnosti využít, když za ní tak jako tak zaplatí… proč by někdo měl dodržovat autorský zákon, když jednání samotné společnosti, která se o jejich dodržování stará, je protiprávní nebo miminálně značně rozporuplné a nemravní?

Názory se různí, někdo vyzváná přísloví "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá", někdo si raději hraje na fackovacího panáka a vyznává "dostaneš-li facku, nastav i druhou tvář"… Toť každého jeho věc. Ti, kdož vyzvájí druhé přísloví, místo nadávek děkujte těm, kdož dříve vyzvávali to první, jelikož nebýt jich, žili bychom ještě (minimálně) v hluboké totalitě a počítače, natožpak geocaching, bychom ani neznali… Pakliže si někdo z druhé skupiny myslí, že tohle není žádný "boj" proti OSA, ale jen výmluva "pirátů", určitě všichni velice rádi uslyší váš přelomový (a hlavně zrealizovatelný!) návrh, který nás všechny spasí :wink:

Prosím, neslovíčkařujte tady. Je úplně jedno, jak se to "výpalné" nazve, důležitý je princip věci. Tímto jsem jen vyjádřil svůj názor k této problematice a dál se k tomu nechci a nebudu vyjadřovat.

EDIT: opraveno chybně zapsané slovo