Jake mapy jsou podle vas nejlepsi? Klasicke turisticke a nebo shocart?
Podle me jsou nejlepsi KCT.
Koupil jsem si ted na zkousku mapy od kartografie, ale maji meritko 1:100000, nejsou tam zadne podrobne veci, jako lesni cesty (to uz musi byt lesni dalnice, aby tam byla). Jedina vyhoda je, ze GPS souradnice jsou ve WGS-84 (i kdyz taky nevim nevim - presnost nic moc).
Pockal bych si na novou radu KCT (v.3 s cerveny pruhem), ale:
- Nenasel jsem na nich informaci v jakem systemu GPS jsou (verze 2 se zlutym pruhem je GPS ready, ale v souradnicich S-1942, takze pro geocaching nepouzitelne)
- Nelibi se mi graficke zpracovani - pouzivaji data ZABAGED a vypadaji takove ploche.
Uplne nejlepsi mapa je diplomova prace ‘Jizerky a okoli’ http://mapak.xhosting.cz/mapy.htm , ale takovou nikdo nevyrabi
Proč nepoužitelné? Prostě si přepnu GPS do User grid a User datum.
Ja mam take radeji KCT. Je tam mnohem vice informaci nez na Shocartu - lesni a polni cesty, vedeni VN, osamocene budovy a stromy, terenni utvary jako skaly a strze. Znam spoustu lidi co jim mapy KCT vadi, protoze je v nich spousta informaci a oni se v nich nevyznaji. Takze ja radeji KCT. Jinak jeste lepsi jsou mapy od Geodezie On Line, jsou to 1:25k a jsou opravdu vyborny, hlavne pro orientaci ve slozitejsim terenu. Bohuzel ale zatim nepokryvaji celou CR. Ty jsem si dokonce naskenoval a pouzivam je v TTQV.
No pokud mas takove GPS, tak jo
Ale zase porad prepinat GPS, to taky neni to prave vorechove. Zajimalo by me, jestli nekdo ty ceske GPS (jak nazev pravi - pro krovaky
pouziva.
Pokud to GPS neumi, tak je na dve veci. Take pouzivam papirove mapy a jeste hodne dlouho budu. Z GPS si zjistim, kde na te mape jsem. A to jen v pripade, ze se nelze orientovat podle okoli.
Mám Geko 201
Zpátky do WGS84 potřebuju přepnout jenom když při multi zadávám spočítané souřadnice. A to přepnutí stejně není složitější než třeba zapínání a vypínání tracku.
no jelikoz veskery mapy CR byly dlouhou dobu kalibrovane prave v S42 jeste nez najakej system GPS existoval a prevodem se vetsinou ziskavaji mensi ci vetsi nepresnosti tak S42 pouziva vetsina vyrobcu map naseho uzemi
Tohle je tema. ke kteremu se musim vyjadrit!!
Osobne preferuji KCT 1:50 000, hned na druhem nebo stejnem miste jsou Geodezie OnLine 1:25 000, ty vsak nepokryvaji celou CR, na 3. miste jsou mapy ShoCart 1:50 000. A nejlepsi mapa na svete, kterou jsem kdy potkal, je opravdu: http://mapak.xhosting.cz/Mapy/l.jpg skoda, ze jen Jizerky.
Jinak mam trochu problem s kalibraci do OZI, potreboval bych velkoformatovy skener, aby se tam vesla cela mapa KCT 1:50 000. Zkousel jsem to na A4 a nic moc. To lepeni je proste vorpuz. ![]()
Kdyby nahodou mel nekdo k takovemu skeneru pristup… par map mam ![]()
no velkej skener by byl asi nejlepsi ale jinak pokud mas jen obyc skener, tak je lepsi skenovat ty mapy podle prehybu jak se skladaji, tedy zadny prekryvy(mapy musi byt ale nova) a pak slozeni je uz hracka, pokud chces mam na to jednoduchy skriptik v PHP.
Kdyz jsme u map, nemate nahodou nekdo naskenovanou mapu Salzburku ??? Kdyby bylo neco pro Oziho tak bych to privital. Nebo radu, kde bych to mohl zkusit najit. Diky
Jo, to bych urcite zkusil, dik. Muzes to poslat na mail z profilu?
No nevím, tomuhle bych nevěřil, sestavit mapu tak, aby nic nechybělo a aby jednotlivé skeny nebyly navzájem posunuté, tak to nemůže podle mne php zvládnout.
Není nic jednoduššího než to naskenovat normálně na třeba 3x5 A4, pak to sestavit v Photoshopu ručně nebo poloautomaticky v Panavue Image Assembler (je třeba správně nastavit options) http://www.panavue.com/index.htm a mapa je sestavena naprosto dokonale. Jedna mapa skeny 300 dpi + sestavení a kalibrace trvá tak něco přes hodinu.
Ja nejradsi pouzivam mapy “Kacat”. Shocart me prijde jako omalovanka a chybi v nich nekolik veci jak uz bylo receno.
no kdyby jsi pozorne cetl co jsem psal o postupu skenovani tak by bylo jasne ze se to naskenuje jako jednotlive dlazdice ktery staci pak poslkadat vedle sebe jako se sestavuje hraci plocha pexesa, tudiz se to pak muze hazet vedle sebe jen v tom photoshopu nebo se spusti tenhle malinkej skriptik. Samozdrejme kdyby se melo resit navazovani map s prekryvy a nesoumerne skeny tak na to je PHP kratke, nebo by to mozna zvladlo ale diky slozitosti, ja ne. Jinak ten soft vypada zajimave a asi to bude i jednodussi nez mnou zmineny postup ![]()
Myslím, že jsem četl dobře, ale aby to fungovalo, musely by ty skeny být naprosto přesně kolmé a na desetiny milimetru přesně navazující aby z toho nevznikl paskvil. Rád bych viděl toho, kdo to na běžném skeneru A4 dokáže. Já určitě ne. Jinak to co ten skript umí třeba i IrphanView, poskládat snímky za sebe, ale právě ze mnou zmíněných důvodů je to v praxi nepoužitelné.
Myslim, ze tema digitalizace je sice zajimava, ale ja mam v pocitaci peknou mapu, ale notes nemam a dost dlouho prodluzovacku taky ne. Potrebuju si zacit kupovat mapy a kdyz uz tak jedny, tak me zajima ktere. A co se tyce skladani map, tak se mi osvedcil programek na tvorbu panoramat. Muzu to mit klidne prekryty. On mi to srovna a udela mi nadhernou celistvou mapu.
Zběžně jsem si prohlížel ten turistický atlas a nezdál se mi zas o tak moc horší než mapy KČT. Za tu cenu se mi to zdá dobrý, asi to koupím.
V tom ti stejne nikdo moc neporadi. Edice ktere pokryvaji cele uzemi a jsou bezne dostupne uz byly zmineny, kazdemu vyhovuje jina - ShoCart je pro spoustu lidi prehlednejsi, zvlaste jej maji radi ti, kteri se v mape obecne moc dobre neorientuji. Tahle jednoduchost, prirozene casto dosahovana na ukor detailu, obcas zda se i umyslnym vynechavanim podrobnosti atp, zase spouste dalsich nevyhovuje a davaji (stejne jako ja) prednost mapam KCT - jsou mene omalovankove, topograficky asi na vyssi urovni, pro cloveka ktery se map neboji a chce od nich maximum jsou asi lepsi volbou. Ale urcite by se nekdo se mnou i o tomhle rad pohadal.
Jak rikam, tezko se da rict, ktera mapa je nejlepsi, jestli jsi chtel tohle slyset, asi budes zklaman. Rozumna rada podle me je nasledujici : Zajdi do nejakeho vetsiho obchodu kde maji vice druhu map, pujc si tam nekolik map stejne oblasti - nejlepe nejake, kterou osobne dobre znas - a porovnej - jak ktera mapa zobrazuje skutecnost, nakolik verne, jake veci povazuje za vhodne zakreslit a jake vynechat (jestli radeji vsechny hospody nebo radeji vsechny lesacke cesticky atd), atd atd atd, to vse podle svych preferenci.
Me se nejvice osvedcuje (at uz pesky nebo na kole) kombinace SHOCart v Ozim v PDA (vice detailu v mapach KCT na male plose displeje snizuje prehlednost) a v batohu pro pripad potreby podrobnejsiho studia okoli papirova KCT…