Po mensim zvazovani aktivuji na opencachingu cache Pendolino. Ve stavu v jakem je, nebyla uznana za vhodnou na GC. Jeste jsem se nerozhodl, jestli udelam variantu multi nebo mystery aby byla povolena. Cas vse ukaze…
Z jakého důvodu ti nebyla uznána?
Hlavni duvod je ten, ze je primo na nastupisti. Podle platnych GC pravidel toto opravdu nelze, nechci to tady nejak rozmazavat. Zalezi jen na tom, jak se komu pravidla uplatnuji. Kdyztak se muzeme pobavit soukromne, nebo treba na opencachingu.
Zajímavé - kupříkladu cache Hauptbahnhof od Toma Klíčníka, zvěřejněná těsně před letošním brněnským GeoDrinkem (tudíž 25.3.2006) byla ve své první verzi, která fungovala až do 10. května taky umístěna přímo na nástupišti. Zkus argumentovat tímto precedentem.
Tudy cesta nepovede:
Pokyny pro Geocaching : First and foremost please be advised there is no precedent for placing caches. This means that the past listing of a similar cache in and of itself is not a valid justification for the listing of a new cache.
Jak uz jsem napsal. Duvodu, proc si myslim ze je misto OK, jsem napsal dost. Kazdy reviewer ma pravo mit svuj vlastni nazor (ze zkusenosti, projistotu…) cache nezverejnit a ja mam pravo s nim nesouhlasit. Pokud neni vule ke zverejneni, nemuzu s tim nic delat, leda se podridit. Zadne precedenty uplatnovat nelze, nejsme u soudu ![]()
Hm, to muselo byt pred novou skvelou verzi mapy.cz s podrobnymi leteckymi snimky. Kdyz ted ctu logy puvodniho Hauptbahnof “hledali jsme mezi kabely” a “houknul na me projizdejici motorak, tak jsem radeji sel pryc”, tak je to o argument vic, proc nadrazni cache nezverejnovat.
Nebylo - tu noc si přesně pamatuju, že jsem mrknul na letecký snímek, říkám si: ááá - na konci perónu - to bude asi druhý a valil jsem, ale úplně jsem si na té fotce ve spěchu spletl rozložení nádraží, takže jsem šel na hlavní peróny a nikoliv na kusou kolej, kde to na konci bylo - píšu to i v logu. Nezpochybňuju nevhodnost umístění - sám jsem si to jako FTF nálezce zkusil.
Na nástupišti nelze mít cache?
PS: původní hauptbahnhof opravdu nebyl umístěný šťastně, i když nebyl v kolejišti jako například 9 3/4… Domluvím se s Haggaeusem a pokud to bude vhodné, zaarchivuji ji.
V pravidlech se cca pise: nelze povolit v tesne blizkosti trati v provozu a povoluje se ve vzdalenosti cca 50m. Nebo tak nejak podobne. Ono se jedna spis o bezpecnost hladacu, aby je neprejela lokomotiva, jelikoz pri presnosti 5m bude hledac prebihat pres koleje, ci hledat primo v kolejisti. Jinak zalezi spis na mistnich podmikach a pripadne presnem popisu cache a pripadne upozorneni na to kde nehledat. Ja sam bych byl hrozne nerad, kdyby se na me cache nekomu neco stalo a musela to vysetrovat policie. Brrr radsi na to nemyslet.
Výklad pravidel je v tomhle ohledu jasný - ale přece jen - (viz příklad Hauptbahnhof vs. Pendolino) nenaštvalo by tě jako tvůrce, kdyby byla skoro stejná cache schválena před velice krátkou dobou (dny, týdny) jinde v ČR a zrovna ta tvoje byla zamítnuta ? Toto byla jasná Haggaeusova chyba (v případě Hauptbahnhoffu) a být Staufem tak by mě to asi štvalo. Znám spoustu jiných schránek v blízkosti trati a sám bych fakt asi nic takového nezakládal, může to být o hubu.
Tak tak, ani ja. Pravidla jsou jasna. Ja ale myslim ze pri hledani je hlavni zodpovednost hledace. Pokud mi sipka ukazuje z vysokeho nastupiste do snizenych koleji, nebo z chodniku doprostred rusne krizovatky, z prudkeho srazu, nebo doprostred reky, a teren je 1, skakat tam rozhodne nebudu. Ale asi teda musim upozornit, ze toto neni geocache a jako geocacheri byste na tuto cahe rozhodne chodit nemeli
S tim verim, ze se nikomu nic nestane.
Nenastvalo. Spis mi to bylo lito. Nechci zakladat cache ktere jsou “o hubu”, ani 5/5, spis nejakou logicky nez fyzicky narocnou. Ale samozrejme i regular, ktera je na miste, ktere chci ukazat ostatnim. Duvody chapu, a jestli budu mit chut a cas, udelam nejakou navazujici ne-tradicni. V kazdem pripade na to misto vas zavede, kdyz ne sipka, tak teda jen popis.
Myslim, ze pokud se maji zakladat cache na nejakem zajimavem miste, kde to pravidla nebo mistni podminky nepripousteji, tak lze udelat multicache, ktera pres toto misto projde. Napriklad: “na souradnicich je 3. nastupiste, zde spocitej na sloupech cedule s pismenem D”. A vlastni cache lze pak umistit na bezpecnem miste v povzdali.
a presne to je tim mysleno! coz je i v prvnim mem prispevku, a rekl bych, ze by to mohlo tuto debatu uzavrit. v kazdem pripade misto je podle mne bezpecne i tak, a je na vas, jestli se chcete, nebo nechcete o tom sami presvedcit .
Zajimave je ze na zapade jsou takoveto kesky naprosto normalni… ![]()