Tak mě včera ve schránce místo balíčku čekal lístek ČP, že si mám vyzvednout zásilku na poště a zároveň zaplatit clo.
Jaké máte zkušenosti s placením cla u internetových nákupů GC a jiných předmětů? Na stránkách MFCR o celní správě jsem to moc nepochopil a zajímalo by mě jak to s tím clem je.
Nikdy jsem zatím clo nebyl nucen platit (většinou zásilky geocoinů do 2000,-). Nyní jsem platil 2340,- a chtěj po mně clo 411,-.
Minulý týden jsem udělal hromadnou objednávku za 5000,- a jenom čekám, jaké clo mi bude vyměřeno v tomto případě.
domluvit se s prodejcem o podhodnocení celkové částky - průvodka k balíku nesmí obsahovat v souhrnu částku vyšší, než 21USD - v 99% případů Ti vyjdou prodejci typu geoswag.com, advance-cache.com a další vstříc - obvykle jsou to malinké firmičky a není pro ně problém takto zásilku "zakuklit" - objednávám za zahraničí skoro každý týden a narazil jsem akorát u Amazonu…
ideálně posílat formou soukromá osoba - soukromé osobě - pak to projde vyclívací poštou bez povšimnutí
Standardně, pokud překročíš oněch 21USD, po Tobě celnice bude chtít nejenom clo, ale i DPH!!!
Pokud by platilo to co říkáš, musel bych platit clo vždy, ale já jsem ho neplatil zatím NIKDY až tentokrát.
Na stránkách celní správy je uvedeno osvobození od cla u zásilek do 22EUR. Nikdy jsem se s žádným prodejcem nedomlouval na deklarované ceně zásilky.
ted jsem na toto tema cetl nekde clanek, ale kde? (snad si vzpomenu)
v zasade se plati clo (a DPH) od tech 22€, pokud jde zasilka od fyzické osoby fyzické osobě, je ta hranice asi dvojnásobná. Ze zemí EU bys clo platit nemel a jako fyzická osoba zaplatis DPH v zemi kde nakupujes.
Skutecne vymereni cla je nejspis na urednikovi, jak se vyspal a jak se mu chce delat. Rekl bych ze ted tam sedel aktivni blbec
Dost to záleží na ton, jak se vyspí celník a jak zásilka vypadá. Můžeš si poslat balík s kusem hadru za 1$ a celník ti to stejně otevře (ale neproclí) a naopak ti projdou zásilky třeba za těch 5000 bez povšimnutí. Je to o "štěstí" ale obecně platí ten celní předpis, že clo + DPH platíš nad uvedenou celní hodnotu zásilky 22 EUR a ekvivalent v USD…
Dík za článek. Ale o clu jsem v něm zatím nic nenašel.
Ze stejného obchodu jsem již jednu zásilku obdržel a clo jsem tenkrát neplatil. Jaká je celní sazba v procentech?
Podle všeho ta částka v mém případě dělá minimálně 17%.
2 all - sorry, přemýšlel jsem v USD, ale měl jsem na mysli €… částka ale platí - 21+€ (v celých € - nepočítám eurocenty) a MŮŽEŠ mít problém (ty kapitálky proto, že asi doopravdy platí to o kvalitním spánku celníků…
Ještě jedna poznámka - pokud mi někdo něco posílá jako soukromá osoba soukromé osobě, vždy se mi vyplatilo domluvit se s prodejcem o zaškrtnutí kolonky "gift" na průvodním slipu a pod typ zboží dopsat "samples - for non-commercial use" nebo jen "not for commercial use" resp. "for personal use". Tyhle tři formulky platily i v případě, že mi třeba šel z Číny balík oblečení za 20tisíc (skutečně pro osobní potřebu - ale celé mé rozvětvené rodiny
Jo na stránkách celní správy je tento text:
"Do základu pro vyměření daně z přidané hodnoty při dovozu zboží se kromě celní hodnoty a připadajícího cla a spotřební daně vždy zahrnují i náklady na přepravu, tedy i poštovné."
Doufám, že mi na poště dají nějaký doklad na základě kterého zjistím z čeho byla stanovena zaplacená částka.
Mimochodem, to že "dobře vyspaný" celník nechal zásilku proklouznout, tě nezbavuje povinosti clo a dph ze zásilky dražší než těch 22 eruo zaplatit. Ale to jen tak na okraj