Kupoval jste někdo na ebay.com (i jinde)? Byly prolbémy s proclením a DPH? Posím podělte se o zkušenosti. Dík
zalezi od toho, co (aku cenu) Ti napisu na obalku v USA pri posielani. Myslim ze uz nad 2000 Kc sa plati clo.
Asi záleží na tom, jestli máte štěstí. Kupoval jsem přes eBay iPod v ceně kolem osmi tisíc a žádné clo jsem neplatil.
V rámci EU nic platit nebudeš, koneckonců o tom ta unie je. Můj kolega by se mohl díky e-bay živit, takže to zná dokonale. Navíc dle jeho rady je nejlepší platit věci tak, že dáš peníze do obálky a prostě je pošleš. Nikdy se mu nestalo, že by to někdo stopil nebo to nedošlo. Navíc je to neskonale levnější. U mimo EU zemí je bezcelní limit v současnosti 7500 CZK, pak neplatíš nic. Ale pozor, platí to jen pro fyzické osoby. Jakmile si to pošleš na firmu (jakoukoli) musíš to proclít. Pokud ti to přijde poštou, tak to zůstane na poště v Praze 5 pro Čechy a v Brně pro zbytek země. Cla jako taková se platí dnes minimálně, spíš se jedná o vybrané věci a komodity (ropa, zlato atp.). DPH zaplatíš k pořizovací ceně přepočítané na Kč dle nějakého dokladu, který obyvkle u zboží z ciziny bývá. Celá věc je samozřejmě složitější, na to by byl odpověď moc dlouhá. Konečná rada tedy zní: nech si to poslat na svoje jméno a nejlépe z EU a nemusíš nic řešit.
Mám zkušenost s Amerikou,Kanadou a Tasmánií. Co já vím tak ještě před rokem byl bezcelní limit ze zemí mimo EU do 1500kč do čehož se nedalo vejít prakticky s ničím,ale to platí pokud kupuješ zboží od obchodníka.Pokud kupuješ jetou věc od soukromé osoby třeba z eBay tak je to beze cla a to samé platí pro zásilku označenou jako “dar”,samozřejmě uvnitř nesmí být faktura :o) Když jsem kupoval novou věc v hodnotě cca 20000,- tak jsem ji nechal poslat na adresu známého v USA a ten mi to pak přeposlal jak dar. Většina celníků je rozumnejch a takový prkotiny soukromejch osob je nezajímají. S jetou věcí z eBay za 25000,- nebyl problém vůbec žádnej,je to prostě bazar mezi soukromými osobami a žádnýho celníka to nezajímá. Z ameriky se nákup GPS určitě vyplatí,ale problém je pak třeba s instalací TopoCZ,normální verzi do ní nedostaneš a musíš koupit “spešlvychcanou” verzi pro US přístroje která je razantně dražší a což ti pak vyrovná cenu GPS jako by jsi ji pořídil u nás :o)
Není to pravda. Nemusíš.
Už tu diskriminaci zrušili,nebo to jde obejít ? Minulý rok to ještě takhle fungovalo.
Už 2 a půl roku to není pravda. To, že měli “americkou” verzi mapy neznamená, že česká nešla oficiálně zaregistrovat. Nebyl v tom a není žádný problém.
Ahoj Birne. Donedavna bol bezcolny limit $50, toto sa da dohladat na webe prislusnych statnych institucii, kolko to je teraz. Urcite svoje cislo 7500Kc dolozis nejakou linkou.
Dalsia vec je, ze kupa v EU je hroza, co sa tyka postovneho. Tipujem, ze postovne z napr. DEje viac, ako postovne z US + clo + dan, zalezi samozrejme na cene. Americkou postou myslim USPS.
A nove veci su uz v EU o tolko drahsie, ze ak to niekto ponuka nove na e-bay lacno, tak to proste doviezol na cierno a predava to a to sa mozeme zacat bavit o vylupeni predajne garmina.
Nechci se dohadovat,ale loni na jaře jsem volal do Picodasu a bylo mi řečeno že Topo50 do GPS s americkým firmware nedostanu a že si musím koupit verzi Topo mapy pro americké přístroje,která byla nechutně drahá.
Je jedině dobře že už taková volovina není v platnosti!
Kdyby ses neptal a topo50 si koupil, nemusel ses s Picodasem dohadovat a rovnou by sis ji zaregistroval :-). Já ji měl v US verzi už před rokem a půl.
Bezcelní limit ze zemí mimo EU rozhodně není 7500,-. Zásilky mezi fyzickými osobami jsou osvobozeny do 45 EUR za podmínky, že příjemce odesílateli nic neplatí. Více na stránkách celní správy.
Z Ameriky je to dražší,balíček cca 40x20x15 stál 1000kč (doprava + pojištění bez kterého žádný balíček neodešlou) Kdežto 8 krabic 50x30x15 z Německa stálo celkem 1200kč
Prepac, ale mam strasne pomaly web, tak sa nemozem ist pozriet na cenu standardneho balika do Europy na www.usps.com, ale podla mna tie rozmery tak 10-15 USD - toto pisem z hlavy.
Zasada akehokolvek kseftu na e-bay je pre mna zasielka cez USPS, je to lacne a chodi to ako hodinky - 5 dni a mam to doma.
vobec nemas pravdu! Je to 16.35 (1kg balicek letecky:) Viac tu
Este pre porovnanie, <a href=“http://www.deutschepost.de/dpag/multiapps?xmlFile=1004909&skin=hi&check=yes"target="_blank”>z Nemecka je to o cosi drahsie. (ale zalezi aky typ zasielky zvolite)
16.35 * 22 = 360 korun, nie 1000. nikdy som nic extra nepoistoval.
Navyse, co je dobre vediet,
cez USPS prejdu pomerne velke veci (napr. GPS, PDA, knihy) ako obalky, co stoji ovela menej.
Nevím jak ostatní diskutující,ale já vycházím z vlastních zkušeností. Balík z německa který jsem uváděl byl poslán DHL. Když posíláte ze zámoří,tak si pravda můžete předběžně spočítat kolik to bude stát,ale realita je pak trochu jiná a vždy byl balíček dražší než jsem předpokládal :o) Záleží na rozměrech a váze balíku,na pojištění a hlavně pak jakou přepravu zvolíte,pravdou je že můžete mít dopravu za pár šupek,ale potom si na balík počkáte měsíc a taky se běžně stává že se v té záplavě balíků a mnohonásobném překládání zásilek ta vaše prostě ztratí,kamarád co žije v Kanadě by vám mohl vyprávět :o) Takže mnohem výhodnější i když o něco dražší je letecká přeprava,ale zase je několik způsobů jak rychle bude váš balíček přepraven a od toho se zase odvíjí cena. Teoretikům doporučuji si vše ověřit v praxi.
Nehledě k tomu že za $16.35 USD by ti balíček(neuvedl jsem váhu) zmiňované velikosti poslali tak maximálně parníkem tak kurz vůči dolaru rozhodně není 22kč.
Fakt to nemá cenu dál rozvádět,tomu koho to zajímá tak mohu nákup ze zámoří vřele doporučit,ale má to smysl pouze u dražších věcí. Poštovné počítejte 1000,- a když bude levnější tak jenom dobře. Rozhodně bych však nedoporučoval nechat si poslat zboží přímo od obchodníka,protože pak máte malou šanci vyhnout se platbě cla a daně a tím pádem by se vám to už vůbec nemuselo rentovat. The end :o)