Omlouvám se za mírné OT…
Je to možná dva roky, co se tu začalo poprvé hovořit o PMR (více info např. zde nebo zde nebo zde). Protože jsem se tehdy taky díky PMR vrátil k vysílání, chci se zeptat, zda-li je tu ještě někdo, kdo PMR používá.
Omlouvám se za mírné OT…
Je to možná dva roky, co se tu začalo poprvé hovořit o PMR (více info např. zde nebo zde nebo zde). Protože jsem se tehdy taky díky PMR vrátil k vysílání, chci se zeptat, zda-li je tu ještě někdo, kdo PMR používá.
Mam 2 topcom-y, obcas sa s nimi trochu hram, ale seriozne vyuzitie pre ne momentalne nemam. Aj ked mozno sa to trochu zmeni ;] Celkom sme sa s nimi s Igim vyblbli ‘Na Samote u lesa’ a mal som ich aj na GeoJesenikoch, len zostali nevyuzite.
My nepouzivame PMR, ale klasicke rucky na generalnim povoleni. V geobaglu jsou vzdy dve duoband radia, ktera se daji v aute pripojit do pridavne anteny a tim zvetsit dosah. To je napriklad dobre, pokud jedeme ve vice autech a neni to vyuzite jen pro geocaching. Vyplyva to samozrejme z faktu, ze jsem jeste navic prastenej radiem. http://home.tiscali.cz/ok1knv/kdojekdo/au/ok1au.htm
pro mne tam v prvni ankete chybi volba “PMR znam, ale nezajima mne” ![]()
lepe receno, nevyuzil bych ho (zatim)
Mame je vsichni, a dokonce jsme vyuzili letos o prazdninach pri GC. A to kdyz se nebylo mozno dostat s koly az ke kesi, tak hlidac kol byl ve spojeni, aby z toho take neco mel. Jinak je vyuzivame napr. na lyzich.
V polovine prazdnin jsme si je taky koupili. Snazime se je pouzivat, protoze se nas tym vzdy pri priblizeni roztrhne na 2 skupinky. Jenze se skoro vzdy stane, ze obe vysilacky se nachazeji vzdy pouze v jedne skupine
takze nam byvaji k nicemu. Ale to asi spis patri do Murphyho zakonu. :-)))
S tím musím naprosto souhlasit, mám stejném zkušenosti.
Jinak používám PMR opravdu vyjímečně a to na dovolených, ať už při lyžování nebo při chození po horách. V klasické denní pracovní rutině nebo při GC nevím, jak bych je využil.
Používáme je často při fotografování, ale i na geolovu s kolegou Bentleyem… zvláště když se každý rozhodneme jít ke skrýši, ale častěji od skrýše tou svojí lepší zkratkou…
Používám pravidelně, není nad to pustit děti kam chtějí a mít o nich přehled. Taky vysílám a přijímám, používám na letišti při lítání s RC modely, na chalupě místo mob. telefonu (máme 9 PMRek), při cestách spojení auto - auto, … atd…atd Pokud by se někdo chtěl ponořit do PMR radím www.cbradio.cz,
Jen bych dodal, ze hlavne kvuli tomu, ze se mi Cmuchal trvale ztraci ! :))
No, PMR známe a v teamu se sem tam stanička najde, Používáme to hlavně při cestách s koňmi, kde je třeba napřed průzkum neznámého terénu. Pravda, přešli jsme hlavně kvůli dosahu na sdílené kmitočty, ale zase na rovinu řeknu, že to bylo kvůli ceně a svým způsobem i kvůli čitelnosti trhu z “profi” stanicemi.
Hned to vysvětlím ono je PMRko a PMRko, kdo si někdy zkusil zavysílat na PMR stanici z hypermegagiga marketu za 600 nebo 800kč a pak na PMR stanici od Motoroly, či Alinca za 2500 nebo 3500 korun tak asi ví o čem mluvím… rozdíl, který sice hned na první pohled nevidíte, ale slyšíte, bývá dost podstatný… no a teď, kde je ta hranice mezi značkou (které mě nezajímá a nechci za ní platit) a kvalitou. Obzvláště přijímače, bývají největší slabina levných PMR staniček. Vysílače celkem jdou a dosah to má, ale v místech, kde druhý ještě slyší tak, se nechytáte. Vzhedem k tomu, že je trh z PMRkama dost velikej dá fakt práci vybrat dobře. A když už vyberete
tak pak raději neporovnávat, vyhnete se zklamání…
Takže na to, aby byl dosah opravdu dosahem a miliwatíky opravdu miliwatíky, je stejnak třeba trochu sáhnout hlouběji do peněženky… a to už se cenově dostáváme na pole bazarových profi stanic, které jsou na tom po všech stránkách lépe a prakticky nemůžete vybrat špatně. To lépe je hlavně dosah, který při našich cestách krajinou hlavně užijem.
Pro zajímavost kmitočty(MHz), kde se dá dnes vysílat bezlicenčně, třeba se vám doma válí nějaká profi stanička, která na kmitočtech umí pracovat:
“34” : 34.050, 34.075, 34.150, 34.175
“45” : 45.050, 45.075, 45.100, 45.125, 45.150, 45.175
“80” : 77.025, 77.050, 77.075, 77.100, 77.725, 78.000, 81.725, 81.750
“170” : 172.650, 172.725, 172.950, 172.975, 173.050
“PMR” : 446.00625, 446.01875, 446.03125, 446.04375, 446.05625, 446.06875, 446.08125, 446.09375
“400”: 448.490, 448.570, 448.610, 449.770, 449.810
Pásmo 45mhz bohužel letos končí… je to škoda obzvlášť na vojenských radiostanicích, které v tom pásmu pracují, byla sranda vysílat. A některým akcím to dodalo tu správnou “military” příchuť
Počítám, že stejný osud postihne i pásmo 34Mhz a bude to vše opět pod kontrolou armády. 170 si myslím, že zůstane. Má to spousty soukromých suběktů, ostrah atd… mívají většinou spodní kmitočty a tak se tam nejčastěji “neslužebně” povídá na 5 kanále. To samé platí i o 400 ve městech tam můžete narazit na firmy, ale v přírodě a na cestách za keškami, vás nikdo a vy nikoho rušit nebudete.
No, pro PMRko mluví velikost a energetické nenáročnost (většinou jen dvě nebo tři AA či AAA baterky) Pro profi stanice mluví většinou výkon, dosah, odolnost a možnost ext. antény. Kdo měl někdy 300 Motoroly ví, že vydrží sakra hodně, včetně utopení ve vodě. Proti je větší hmotnost a většinou větší energ. náročnost. (speciální acu, nebo 6 AA atd. )
Jinak bylo by fajn mít třeba na PMRku nějakej celostátní geo kanál
Co vy na to?
Dneska bych měl dostat Alinco DJ-S45 CQL, tak uvidíme ![]()
Sdíláky jsou jasný, hlavně kvůli povolenému vyššímu výkonu a absenci dětí, do volné krajiny je pak asi lepší dvoumetr.
Kdysi se tu psalo o druhém kanále, že by byl svolávací pro geocachery. Ono je to celkem jedno, ale pokud už jde o takovou velkou akci, jako je Geoburčák, bylo by možná dobré to mít sebou puštěné.
No a co 27Mhz?.. CB pásmo …vzpomínám, že na minulém CITO se pár CBček sešlo… PMRko jsem tam měl jedinej… používáte taky CBčka?
Z CB mi zůstala akorát volačka… Tam je to hodně závislé na sluneční aktivitě, výhoda UHF je určitě v odolnosti vůči takovému rušení.
Paralelna tema: http://www.geocaching.sk/diskusia.php?mtheme=2&theme=639
Taky je máme a občas je použijeme právě ve spojitosti s udělením volnosti pohybu dětí. Záleží však hodně na terénu. Na lyžích v Alpách se nám osvědčily a vysílání na 2 km nebyl problém. Ve městě a v lese jsme tak na 500 m. Když jdeme celá rodina do přírody tak je pro jistotu berem do batohu.