PMR vysílačka-dotaz

jj, trošku jsem odbočil z plánů na moji původní PMR za "litr"

Nakonec jsem se rozhodl už rovnou koupit něco lepšího než dávat peníze za hypermarketové vysilačky a pak časem přejít na něco lepšího.

Jako vlastník bych byl asi taky nadšený, jako ham ve spojení s unlisáky už méně. Tohle bylo vždycky potřeba dát lidem na hraní....

Já si pořídil Cobru 725 - 2ks, stály mě dohromady cca 1500. Službu udělaly vynikající. Je to něco jiného, než CB 27MHz, protože tam je větší rušení (ionosférické odrazy atp.). Tohle se slyší na pár km a dál nic, takže kvalita kratšího spojení je vyšší. I přesto jsem ale z Klínovce dokázal udělat DX (dálkové spojení) někam už nevím kam, byla to severní Morava a bylo to asi 300km.

Výhody těhle staniček? Jsou takové kompaktní a skoro nerozbitné, mají klip na pásek za babku, jsou na 4x AAA (zatímco většina ostatních na 3x AAA a jak a kde to potom nabíjet?). Přískuško jsem sehnal u Nedis Kerr: náhradní klip za hubičku, CL za hubičku a 2x HF (bondovku s přepínáním manuální PTT x VOX (autom. spínání hlasem)) asi 100Kč/ks. Takže paráda.

Alinco jsou asi dobré stanice, ale nejsem si jist, zda cena odpovídá účelu - GC. Na spojení “máš něco” -“nic” stačí i levnější kousky.

Promiň tohle jsem trochu nepobral…co si s tím jako chtěl říct? 

Pochopitelně nic osobního [:)]. Sám víš jak to dneska na různých pásmech vypadá a jak si kdo vysílá kde chce. Neříkám, že upravovat to bude každý, ale ta možnost je pro většinu hodně lákavá a nějaká nařízení atd.....pche. Asi je to u mě už prof. deformace [:D][:D], ale za ty roky vysílání a poslechu na různých pásmech jsem zažil ledacos. Tak asi tak, ale to už je OT.

Zakopl jsem v trafice o Konstrukční elektronika 2/2007 (modré amáro) a je v něm popis PMR Alinco DJ-???, radioamaterské stanice a i pár komunikačních přijímačů/scannerů a i ždibec o anténách. Je to takovej přehled. Autor článků je technik f. ELIX.CZ