PMR vysílačka

Dobrý den!

Potřeboval bych vysvětlit, k čemu se v geocachingu používá PMR vysílačka.

Díky, Ondřej Strnad.

Nejjednoduzsi je pro komunikaci v ramci teamu, pokud Vas je vic a mas ssebou maminu s kocarkem tak nemusi lezt uplne vsude a ty neztratis prehled co se deje, zaroven uzes zanavigovat co a jak, kam se maji presunout atd. proste jen takove zjednoduzseni komunikace, nemusis rvat na cely les :smiley: Mno a v ramci zavodu, pripadne eventu a podobnych akci je to zas jen na poradatelich co a jak vyuziji :smiley: Nejake prime vyuziti necekej :smiley: Spis jen v okoli Plzne kde snad ponik drzi hlidku a je neustale na prijmu :)))

Když jsme lezli do obří jeskyně pro keš, tak se nám vysílačka celkem hodila pro komunikaci mezi týmem v díře a týmem na povrchu.

Ahoj Ondřeji, tvůj dotaz me celkem zaskočil ;). resp. zaujal. Je to asi jako kdyby se me někdo zeptal, k čemu je mi při geocachingu mobil. Také bych hned nevěděl, co na to odpovědět.
No, asi je třeba hned říci, že PMR radiostanice… a vůbec jakékoliv vysílačka obecně není k geocachingu potřeba vůbec. No a k čemu to tedy je? Obecně k hlasové komunikaci, která pro svou nedůležitost, četnost nebo technickou podstatu, nemůže, nebo není vhodná k přenosu např. pomocí mobilního telefonu.

Nejčastější použití PMR vysílaček je pro sportovní a hobby účely.
Co se týče přímo k využití při geocachingu v rychlosti mě napadá toto:

• při komunikaci při eventech… obzvláště při CITO a jiných, kde se větší skupina lidí pohybuje někde v terénu.
  • při pořádání eventů
  • při teamových odlovech a výletech (ať už pěšky, autem, na kole…)
  • k "pokecu" s kamarády (nejen geocachery) v okolí
  • jako zdroj doplňkových informací (nedávno se mám hodila při zjišťování info ve které vesnici se je možno najíst a kde)
  • jako společník na samostatných lovech (z vysílačkou není člověk nikdy sám, ale může si cestou povídat s kamarády a poznávat nové)

Tolik asi v rychlosti k tvému dotazu.

Děkuji za Vaše odpovědi. Už tomu rozumím. Není to potřeba, ale je vhodné jí mít s sebou.

Je to taky ideální věc při jízdě např. více aut do stejného cíle, Mnohokrát se vyplatilo ji mít s sebou. Ale těch možností použití je hodně :wink:

A je to tady. Do nedávna jsem si myslel, že je vysílačka při lovu keší zbytečná věc a po přečtení tohoto vlákna vidím, že nezbytně dva kousky potřebuju.
Moje využití by spočívalo především ke kontaktu s dětmi, kterým se nechce z auta, když je keška 400 metrů daleko, proto si odběhnu na odlov sám. Občas se odlov protáhne a přez malou vzdálenost člověk ztratí s dětmi kontakt. Ideálním řešením by byly právě vysílačky.
Nevyznám se v tom, poraďte něco osvědčeného s dobrým dosahem.
Jak tofunguje třeba pokud bych byl na opačné straně kopce, ale přesto blízko (500m) . Jak to funguje v jeskyních?
Jaké tomá baterie a jak dlouho vydrží ?
Co třeba http://www.shop.gcsproduction.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=68_78_85&products_id=441

PMR vysilacky jsem uspesne otestoval take pri zakladani kesky.
Sel jsem asi 10 minut pred betatesterem a ukladal jednotlive stage a on je po mne hned vyhledaval. (Pozice uz jsem mel zamereny)
V pripade jedne stage kdyz nemohl najit, tak jsem mu napovidal a tuto napovedu pak pridal do hintu. Na konci jsem na nej pockal kousek od final. Myslim, ze na toto vyuziti je to super B)B)B)

Vyborne jsou i bondovky, protoze clovek porad nemusi mluvit do vysilacky a navic rozhovor nezaslechnou pripadni mudlove.

Jeden mudla co jsem ho potkal se mne ptal zda to mam radio, tak jsem mu rekl ze jo :smiley:

já cca před rokem používal vysílačku mimo gc, při organizaci takové akce pro malý děcka… docela se mi to líbilo, je to vychytávka B)

http://88.86.100.58/img/070511/269a1b7.jpg

Koukni na www.cbradio.cz;)

Taky se hodi pro ovladani Georobotka :smiley:
http://www.poklady.com/zneuzivani-deti-pri-geocachingu