Počítání bodíků za keše

Nechci tady vypadat trapně, že neumím počítat nebo číst, nicméně až dosud jsem žil v dojmu, že každý nález keše je za jeden bodík, ale navíc každý nález TB nebo GC taky?  Před nedávnem mi to začalo být divné, proč za TB a GC co mám momentálně u sebe body nemám, tak jsem myslel, že mi je připíšou až je dám zase do oběhu ale nestalo se tak ani poté. Tak prosím jen o krátkou radu. Je to tak správně nebo je to jinak? Nebo je někde chyba a mám se ozvat do ameriky ať se naučí počítat? Nebo to byla jen  má neznalost? Proč by se jinak  dělalo discovery  TB a GC, když je nechci vyzvednout z keše ale jen zalogovat?  Já žil v domnění že to tak je (možná špatně). A jak je to s vlastními TB a GC, ty se taky nepočítají? Nevím, jestli se nepočítají taky až když jsou v oběhu?

Díky za chytré odpovědi na mé hloupé dotazy.

Standa 

body za GC a TB jsou zvlast - do statistiky nalezenych cache se nepocitaji

Ok, díky, beru na vědomí. Jen fakt tedy nechápu, proč se vede ta statistika GC a TB zvlášť? Jenom aby se vědělo že a co kdo po cestě viděl, resp. pustil do světa? Myslel jsem že se to ve statistice keší vede taky, pak to má (dle mne hlubší smysl), jinak to pro mne trochu smysl ztrácí. Tedy kromě estetických zážitků, pochopitelně.

[quote] stanleypaulGC: Ok, díky, beru na vědomí. Jen fakt tedy nechápu, proč se vede ta statistika GC a TB zvlášť? [/quote]

Ježišimarjááá...[:(]

No protože už i školák v první třídě základní školy ví, že 5 jablek plus 3 hrušky  není dohromady  8 jablek,  ale prostě jen 5 jablek a 3 hrušky!!!!

Proč chceš sčítat něco, co prostě sčítat nejde?

Protože nesčítá nálezy, ale body. Nalezení kešky - bod,  nalezení TB - bod a chce vědět, kolik má bodů celkem. Mně to nepochopitelné nepřipadá.

"...Díky náčelníku, že jsi se mne zastal........ Varel je prostě vůl " Neberte to osobně, to je jen citace, ale i mně připadalo normální sčítat body  a ne jablka s hruškama[;)] 

Ale ta statistika na GC není bodové hodnocení! V tom je ten hlubokosáhlý omyl některých geocacherů, co pak nedovedou pochopit, proč se tyto dvě hodnoty nikde nesčítají.

Jsou to  součty odlovených keší a součty přesunutých (teď už i shlédnutých) TB.

Bodový součet těchto dvou hodnot je IMHO k ničemu, protože díky součtu dvou naprosto rozdílných činností ztrácí jakoukoli reálnou vypovídací hodnotu. Když někdo najde 100 keší a v nich přesune a nebo shlédne 500 TB/GC, jak ho chcete bodově porovnávat s někým, kdo našel 590 keší a 10 TB/GC? Takové bodové hodnocení je prostě o ničem. Je to nic neříkající číslo - protože může znamenat mnoho naprosto rozdílných přístupů.

Někdy mám pocit, že jako body to chápe polovina kešerstva, jen je ještě nenapadlo sčítat "body" za TB a "body" za kešky. Třeba prémiové found logy za fotku a podobné nesmysly. Pak ta statistika nemá smysl i když je oddělené počítání kešek a TB/GC.

Jo, jo. Zasadte hodne kesi na tuctovych mistech vsude kolem nas at mame vsichni dost bodu, discovernete co nejvice TB a coinu na eventech, to jsou taky body. Sice jiny, ale taky dobry. A az budete mit od vseho 10000, tak budete moct klidne spat...

No nacelnici, o tom ta hra prece neni, nebo vam o tohle jde ? Nebo mi neco uniklo? Neco zasadniho se zmenilo, neco, co hru transponovalo do zcela odlisne roviny?

"Hoši, hoši, hoši, já se vám divím." (to byl taky citát [;)])

Zásadní omyl je, že statistiky na GC.COM považujete za nějaké body. Statistika je o počtu nalezených keší, vyzvednutých, shlédnutých GC či TB. Opakuji! O počtu! 

Jó, kdyby to bylo o bodech, pak by se muselo zavést nějaké "kanadské bodování" třeba bod za kešku, dva za FTF, půl za TB/GC.

Ale ptám se: "Je takové bodování účelné?" A hned si odpovídám: "Není." 

P.S.: Vůbec mi není proti srsti, když někdo "seká" jednu kešku za druhou, honí se za FTF. Sám se toho také, v rámci svého omezeného času, zúčastňuji. Ale taky si jiné kešky vychutnám. A nyslím, že podobně to dělá naprostá většina kačerů.

A já zas odpovídám "Je." Některé z nás to honění za bodama baví, i když mi paradoxně třeba je ukradené, jestli jsem já nebo někdo z mých kamarádů překonal nějakou kulatou metu. Nedovedu si představit, že by žádné počítání nebylo. Žene (kromě jiných věcí typu návštěva nenavštíveného) mě to dál - teď chci splnit tuhle metu, ale jakmile ji splním, tak ji okamžitě považuju za bezvýznamnou a chci zdolat o něco vyšší metu a tak dál a tak dál.

To jsi asi špatně četl, co jsem napsal. 

Ke zdolávání osobních met přece stačí počet nalezených keší, nebo snad ne? A nikde netvrdím, že se nemá počítat vůbec nic. Mě opravdu přijde zbytečné vymýšlet více či méně sofistikované bodování.

Ale posuďte sami, které vyjádření je stručnější a přehlednější:

1. Na souřadnicích 50° 1.995', 14° 22.385' jsem našel 590. keš a 10. TB.
  2. Na souřadnici 64° 24.380' jsem získal 600. bod.
[:)]

Vážení diskutující,

mám pocit, že Vám uniká spousta další vhodných parametrů k nestatistickému zpracování, např:

ztrávený čas
počet nezdárných řešení mystery
útraty v restaurací (samozřejmě v souvislosti s GC)
ujeté kilometry
atd.

až po počet písmen listingu navštívené, eventuelně nenavštívené, cache

a k dokonalosti to lze ještě dovést přičítáním všech nenalezených cachí.

Toto vše limituje k nekonečnu, takže již dále není třeba nic počítat a sledovat…

tak to vidím já, Moharela

ps. Když dám do sudu jablka a hrušky, tak do dá docela pitelnou kořalku, ale ta z čísílek nevznikne.

[quote] Moharela: Vážení diskutující,

mám pocit, že Vám uniká spousta další vhodných parametrů k nestatistickému zpracování, např:

ztrávený čas
počet nezdárných řešení mystery
útraty v restaurací (samozřejmě v souvislosti s GC)
ujeté kilometry
atd.

až po počet písmen listingu navštívené, eventuelně nenavštívené, cache

a k dokonalosti to lze ještě dovést přičítáním všech nenalezených cachí.

Toto vše limituje k nekonečnu, takže již dále není třeba nic počítat a sledovat...

tak to vidím já, Moharela

ps. Když dám do sudu jablka a hrušky, tak do dá docela pitelnou kořalku, ale ta z čísílek nevznikne.
[/quote]

Ale z kořalky vznikne geoevent a z geoeventu vznikne jeden příjemný bodík do statistik [;)][:P]

Nezdá se vám tohle dohadování zbytečné? Každý je originál a jako takový má jiné priority. Konkrétně u mě kdyby tam ta soutěživost nebyla, nebylo FTF, nebyla evidence nalezených keší, tak by mě to tak nebavilo. Proto ale nebudu nikomu vyčítat, že to pro body nedělá, ale bere to jako turistický zážitek s dětma k stanovenému cíli. Tohle mě sice taky baví, spoustu se toho  dozvím, ale hlavní motivací jsou úspěšné nálezy.A proč ne ?

ze začátku jsme se taky hnali za body, ale tahle hra je opravdu o něčem jiném.

na druhou stranu by bylo zajímavé srovnávat kešaře mezi sebou. výpočet bodů by ale musel být mnohem složitější.

musel bys tam zahrnout náročnost kešek (je rozdíl sebrat drive-in a
obejít půlku města nebo lesa), terén, místo odkud jsi (např. pražáci
mají v okolí víc keší než jiní), náročnost přípravy u unknown kešek,
dál by se pak počítaly body za uložené keše (kdo zakládal multi, tak ví
o čem mluvím), bonusy za ftf a tak dále. takže jak vidíš, kritérií je spousta a nikdy by jsme se neshodli jak která posuzovat.

ovšem tb a gc se s
tímhle opravdu nedají sčítat, protože to už je na štěstí (taky se nám
stalo, že za den jsme měli 3 gc a jindy zase za měsíc nic)

jirka

Kdyz se zamyslim nad tvym uvodnim prispevkem, tak me napada, proc si ty dve cisla proste nesectes? H.

ze začátku jsme se taky hnali za body, ale tahle hra je opravdu o něčem jiném

To Suhajici: 

Trochu odvážné tvrzení. Ne?  Každý to dělá ze svých důvodů.