Pocket Queries a zklamání z eBooků

Jedním z hlavních důvodů proč jsem si zaplatil pakatel za Premium Membership bylo to, že Pocket Queries umožňují převést popis cache do formy eBooku (formát s koncovku *.prc) a toto pak číst v Pocket PC bez nutnosti tisknout např. dlouhé popisy multicacheí. Bohužel jsem silně zklamaný, protože geocaching.com nedokáže správně přeložit českou diakritiku do *.prc formátu (používám Mobipocket Reader Pro v4.6, české fonty nainstalované mám a české knihy - např. z www.palmknihy.cz mi fungují v pohodě). Takto špatně zformátovaný text pak vypadá takto:

“Dominantu nÄimestÄ- tvorÄ- katedrÄila sv. Väiclava”

Tato věta je ještě vcelku čitelná, ale pokud slovo obsahuje více českých znaků tak už se v tom pomalu ztrácím. V takovém případě už je pohodlnější číst popis cache jen v angličtině - ale právě české multicache dost často anglickou verzi překladu neobsahují.

Bojujete s tím taky někdo? Nevíte jak zformátovat soubory *.prc tak, aby se všechny ty “Äi”, “Ä-”, “Ä@”, “Al’” apod. převedly na české znaky “á”, “í”, “é”, “ž” ???

X-krát jsem ve fóru prosil autory keší o nepoužívání diakritiky mimo neproblémové znaky (é,á,í,ý) v listingu z mnoha důvodů spojených s nekorektním dekódováním znakových sad HTML kódu gc.com, ale v podstatě je to fšem putna… a to vůbec nemluvím o diakritice v názvech, to je jako hrách na stenu házet.

Ano, to je známý problém, nejen pro seznamy v PQ. Bohužel si s tím neporadí i mnohé RSS čtečky.

Ještě jsem si všiml, že v PDF souborech z GC.COM se nedokáží správně naformátovat např. ani uvozovky a lomítka, stupně (a samořejmě diakritika), použité v názvech keší i jinde, protože v HTML jsou používány pro zobrazení těchto (a dalších) znaků speciální “tagy”.

Po té, co jsem si chtěl takový PDF soubor vytisknout, jsem ho raději smazal a vytisknul normální náhled stránky

z GC.COM. Ale u znaků mimo diakritiku je chyba hlavně ve způsobu převodu z HTML na PDF, implementovaný na GC.COM.

Vyzkousej misto ebook formatu GPX a GPX Sonar.

Nevim jak ten si poradi s Unicode (obdobny program pro Palm OS, Cachemate, to zvlada bez problemu), ale GPX soubory jsou obycejne XML, v nejhorsim pripade se daji orezat pred importem.

Se zobrazenim Pocket queries v Mobipocketu mam uplne stejny problem, nakonec mi nezbylo, nez tuto skvelou placenou vychytavku gc.com prestat pouzivat. V BeeLine je to totez v bledemodrem, ale osvedcil se mi tento mirne komplikovany postup: pred natazenim *.gpx souboru do PDA jej na PC otevru v PSPadu, v kterem je funkce “Odstranit diakritiku”. Pak uz se mi v BeeLine zadne paznaky nevyskytuji. Bohuzel, PSPad pri otevirani souboru kontroluje jeho syntaxi, takze 3MB xml dokument nacita kolem 3 minut. A omlouvam se, ze jsem doted v logach tvrdosijne pouzival diakritiku.

Haggaeusi, nemohl bys z moci sve funkce zaapelovat na gc.com, aby se pri publikovani kese jeste pred jejim zverejnenim odstranila z veskereho textu ta nase problemova diakritika?

Jo, uz zase slysim volani po nezavislosti a ty kecy jak hloupy a zly American przni nasi krasnou ceskou rec :-). Tohle uz tady bylo vickrat, proste takhle to je a da se jen upozornovat jednotlive kolegy ze to prinasi problemy a pozadat je, aby to upravili, pokud ovsem souhlasi.

Což o to - kdyby šlo jen o tyto výzvy, tak bych z těch svých tří cacheí klidně veškerou diakritiku odstranil, jenže:

1. s diakritikou se to líp čte (a bez diakritiky se občas změní význam slova)

2. formátování do eBooku nezvládá ŽÁDNOU diakritiku (ani á,é,í,ý)

3. připravili bysme se o diakritiku v *.gpx pro GPXsonar (tam mi funguje v pohodě á,í,é,ý,š,ž - nepodřebuju diakritku odstraňovat)

4. a proboha co těch zbývajících 1100 cacheí, to jako budeme na každého vlastníka osobně naléhat, ať už to konečně udělá taky ??? - to je případ nejklasičtějšího boje s větrnými mlýny - utopie.

Rozhodně není řešením pesimismus, jak ho prezentuje Jarry. Dobrým systémovým řešením by asi fakt bylo, kdy se Haggaeusovi podařilo prosadit to, že by se diakritika odstraňovala při exportu do eBooku - vždyť tzv. problémová diakritika se už automaticky odstraňuje normálně (při vytváření listingu nebo logování), tak proč by se to nemohlo rozšířit tak, že by se “neproblémová” diakritika nechala pro logy, listing a *.gpx a veškerá diakritika by se odstraňovala při exportu do eBooku a *.pdf ??? Američani by to ani nepoznali a všem ostatním by to přineslo užitek.

Každopádně, než odstranit veškerou diakritiku z listingů a logů (samozřejmě nemluvím o názvech cacheí), tak to radši žádnou změnu a prostě přestanu *.prc ebook formát používat.

Nevim co je na tom pesimistickyho, ty sam s automatickym odstranovanim diakritiky taky nesouhlasis, nebo snad jo? Reagoval jsem na navrh odstranovat diakritiku vsude a bez souhlasu autora kese, ktery na ni tak jako ty muze trvat . Jestli ti nekdo nekde bude upravovat draze zaplaceny prc na miru je mi srdecne jedno, text kese na strance GC.COM ale ma zustat tak jak ho autor napsal.

“draze zaplacený prc” :-))))) krásné slovní spojení. Mimochodem těch třicet dolarů za rok se ti FAKT zdá drahé ??? - pokud si spočítáš cenu papíru a inkoustu (místo *.gpx nebo *.prc) tak to vyjde na stejno, ušetříš na svém pohodlí. Kromě toho, i kdybych za těch třicet dolarů dostal jen základní členství na gc.com, tak se mi to bude zdát jako stejně směšná částka vzhledem k tomu, co mi ten server poskytuje.

Me se to drahe nezda, ale kdyz to nemuzes pouzit jak potrebujes tak to drahe je i zadarmo :-). Jinak stezovat si na potize s diakritikou a pritom trvat na jejim pouzivani mi prijde jako dobra schiza :-). Ja bych se vratil ke sprzezskam, a omyl by byl vyloucen :-).

30 dolaru za rok by mozna slo kdyby nebyla jedina moznost platit “nejakym blbym” PAYPALem kde se musi posilat cislo kreditni karty pres internet a to bych nikdy neudelala a nebo by nebyla jina moznost geocachingu. Proc platit za neco co delaji lidi sami pro sebe a zadarmo a navic jsou vsude reklamy.Proto mi i prijde dost divny delat kesky jenom pro premium membery. Takova mensi diskriminace ostatnich.

som presvedceny. ze by Ti preslo, keby si poziadal o vratenie penazi na zaklade toho, ze premium feature nefunguje spravne. a ak nie, mozes stale urobit chargeback.

a o premium member only caches sa uz dlho diskutuje na .com forach, mam dojem ze zaver je, ze si kazdy moze robit kese ake chce, ale rozumny clovek chce, aby jeho cache navstivilo co najviac ludi a preto ju nespravi member only.

ja by som tych $30 nezaplatil, pokial by som nechcel tie member-only features, ale chapem aj ludi co si to zaplatia.

Tak za prvé, pokud něco kupuješ na internetu, tak v 99% případů to platíš kreditní kartou a tudíž někam posíláš číslo karty, je jedno přes jaký platební systém. Pokud se bojíš, máš právo to nedělat, ale dokazuješ tím, že jsi sto let za opicema, protože: Bohudík žijeme v civilozované době a můžeš si zřídit virtuální kreditní kartu s malým limitem, tudíž ti nikdo nemůže vybílit účet do mrtě.

Za druhé - “nějakým blbým PayPalem” - whatthf*ck ??? Tento systém je jedním z nejrozšířenějších a je velice jednoduchý, přehledný, transparentní, bezpečný a blbuvzdorný

No a za třetí: Já od Groundspeaku nekupuju nějakou idea Národního divadla “od nás pro nás” - kupuju features, které maximálně využiju a přijdou mi jako ušetření času a nervů - *.gpx a Pocket Queries pro plánování cesty.

P.S.: Reklamy na Groundspeaku ? No to snad nemyslíš vážně, jediné reklamy které tam jsou - jsou reklamy na Premium Membership a geocachingové trička, ten server je v porovnání s jinýma naprosto dokonale odplevelený od reklam…

BTW: Premium cache taky nijak nepodporuju

Já nic vracet nechci, jsem téměř dokonale uspokojený, jen by to k dokonalosti chtělo vychytat ten převod do eBooku (který ale dokážu naprosto vklidu oželet).

No musim souhlasit s mitakem. Clenstvi je pro toho kdo vyuzije at z vetsi ci mensi casti co nabizi a je na nem jestli ty penize je ochoten zaplatit.
Ja kartou platim na internetu naprosto bezne a nemel jsem s tim zatim nejmensi problem. Verte tomu ze placeni kartou na zahranicnich serverech je casto lepe zabezpecene jak vase ucty v bance. (Delam admina pro jednu takovouto spolecnost).

Co se tohoto tyce, tak o reklame uz tu mluvil mitak.
A pokud k tomu bude pristupovat kazdej s tim ze si to delaji sami pro sebe lidi .. tak zase bez serveru gc.com (a jemu podobnych) by se tezko neco takoveho rozsirovalo .. a on hosting a udrovani takoveho serveru neco stoji.