Podekovani za kesky

Minuly tyden tomu bylo presne rok, co jsem nasel svou prvni kesku. Uplne si to vybavuji, kterak jsme s Robertem vyrazili a nevedeli jsme, co vlastne hledame… :wink: Za ten rok jsme poznali hodne novych mist, nekolik naprosto uzasnych mist a zazili spoustu neopakovatelnych zazitku. Diky geocachingu ted cestujeme mnohem vice po Cechach nez v zahranici a mame zazitky tak rikajic “na dosah ruky” :o) Za cely nas tym bych chtel podekovat vsem zakladatelum kesi, neb bez Vas by nebylo co hledat.

Pitr, Jita a Lucka

P.S. Loni v lete bylo v CR nejakych 280 kesi a dnes je jich pres 800. Tomu se fakt rika expanze :wink:

Ahoj, i mi trebaze novacci, se pripojujeme k podekovani za vsechny “kesky” (zatim jsme teda nasli jen 20). Geocaching nam docela slusne zmenil zivotni styl. To cestovani po Cechach dostalo smysl i pro deti, takze take moc dekujeme vsem kteri zasadili a zasazuji nove cahe na zajimavych mistech, o kterych bychom jinak nevedeli. Je to perfektni

Vlkos, Krystof, Terka, Elena

I já se připojím s poděkováním za cache, zejména ty v Jihomoravském kraji.

Vivat: Dape, Jakr, Umbalakajda, Toníček (za první brněnskou), Kura, Jedla a další!!!

Díky všem a jen víc a houšť!

I ja se pridavam k dikum za cahce. Jak za ty zalozene, tak za nalezene. Kazdy zaklada cache svym individualnim zpusobem na mistech, pro ktera ma nejaky duvod. Diky geocachingu jsem se dostal na tolik zajimavych mist, kam by me nikdy jindy ani nenapadlo jit. A zazitky s tim spojene - vec, ktera je neocenitelna.
Na druhou stranu me take vzdy zajima, jak si kdo uzil hledani mych cache, jak se mu libilo, ci nelibilo misto a provedeni. Budu se dal snazit zakladat cache tak, aby se vsem libily a aby vsichni na ne radi vzpominali.
Geocaching je proste zabava, kterou sami spoluvytvarime.
Jeste jednou, diky Vam vsem!

Nedá mi to. I já se musím přidat ke stovkám děkovných dopisů. :slight_smile: Jsem také nováček, ačkoli GPS mám již 3 roky. Geocacherem jsem se stal ihned po přečtení článku v magazínu HN. Zábava je to vynikající, a jak říkali předchozí hlavně pro děti již nejsou výlety takovým vopruzem a i já sám bych se v životě na většinu míst nepodíval, nebo jejich návštěvu odkládám již několik let, i když se kolem nich pohybuji dost často.
Právě vymýšlím místa pro ukrytí vlastních keší, zatím mám jen jednu, abych k té expanzi také trochu přispěl.
Takže díky všem tvůrcům i nálezcům.

Také se připojujeme k poděkování za kešky. Za měsíc budeme mít výročí 1 rok s geocachingem a je pravda, že snad za celý život jsme nenavštívili tolik zajímavých míst jako za poslední rok. Také si vzpomínáme, když tenkrát přišel Michal s tím, že máme blízko bydliště ukrytý jeden z pokladů, a po světě jsou další, nikdo jsme mu nevěřili. Pak se ho pokoušeli hledat bez GPS, jen podle fotek. Když se jim to nezdařilo, půjčili jsme si GPS a po nalezení nám nejbližší cache, nás geocaching naprosto uchvátil. Ještě jednou díky.

Já taky děkuju za všechny uložený poklady. To je samozřejmý :slight_smile: co mi ale příde docela vtipný je to, že Brňáci čekali na svou první cache až na Toniczecha, kteřížto sídlí v nejmenovaný vesničce kousek od Kladna :-))))))))

My prazaci jsme zase cekali az nas “pokryjou” Amici :slight_smile:

Take se pripojuji k podekovani vsem co ukryvaji i loguji :slight_smile: Zacinal jsem obdobne asi pred rokem a bylo spousty bilych mist. Je pekne kdyz ted nekam cestuji a pritom lovim kesky v okoli. Ale nespeme na vavrinech a ukryvejme o 106. Mista je tu stale dost pro vsechny !

Take dekuji za spoustu krasnych kesi a mnoho krasnych mist, kam bych se normalne asi nepodival. Je tu ovsem take ALE …

Asi se na me sesype spousta kritiky, ale je to muj nazor a ten snad prezentovat mohu. (mozna budu rad, ze mi ho vyvratite) … takze k tomu ALE … Jak jsem jiz psal, videl sem krasna mista, ale take mista, ktera bych rozhodne videt nemusel. Pripada mi, ze, co se tyce umistovani novych kesi, zacina prevysovat kvantita nad kvalitou. Mozna je to nejaka moda, ale vypada to, ze lide praskaji kese kde se da, jen aby meli dalsi carku. Priprava takove kese navic trva maximalne ctvrt hodiny (koupit krabici, vytlacit par papiru, ktere si stahnu z netu) a hup s tim kamkoliv kde se da. Statistiky kesi hovori jasne … nepletu-li se, je to nejakych 500+ novych kesi za posledni rok. Nejak mi zacina chybet (ted nevim, jak to rici) “zajimavost a ruznorodost” kesi. Jedna je jak druha … vim, ze zajimavych mist neni nekonecne mnozstvi, takze by mozna nebylo od veci zkusit do GC vlozit tu “zajimavost” jinym zpusobem. Ano, mam na mysli napr. multikese, unknown kese, kese ktere maji svuj pribeh apod. Take jsme uvazovali o zalozeni vlastni kese, ale jen “nekam placnout krabici” nam pripadalo takove nezajimave … proto jsme udelali Operaci Anthracit, snad se nam podarila alespon trochu “jina” kes (priprava trvala asi 14 dni) … Ja vim, ze ted si rikate “no jiste, vychvaluje si tady svoji kes a dela vlny …” Tak jsem to nemyslel, bral jsem to jako priklad a takovych zajimavych kesi je samozrejme mnohem vice (Fabian, Tram cache … nemam jeste moc logu, urcite je spousta dalsich, na ktere se urcite v budoucnosti rad podivam) … Ale tyhle kese jsou proste zajimave, jine … ne jen krabice na “nejakem” miste s cachelogem. Samozrejme toto neplati o kesich na vyjimecnych, krasnych mistech, ale pripada mi, ze se kese cim dal tim vic davaji na mista nezajimava. Jen aby byla krabice v zemi a dalsi carka ve statistikach u jmena.

Jsem zacatecnik, mozna nemam pravo takto kritizovat, tak me prosim nekamenujte, ale ja to tak proste citim.

BLooDiK, Opevneni.cz Team

Muzes byt konkretni?

Muzu byt konkretni, ale neprijde mi to fer k majitelum danych kesi. To co jsem napsal bylo mysleno tak nejak obecne, k zamysleni, ne jako odsuzujici kritika konkretnich kesi.

Rekl bych, ze takhle to neni fer k nam vsem, protoze si kazdy muze myslet, ze jde o nej :-). Ja jsem mel trochu vyhrady ke kesi v poli, “zajimave” tim, ze je na pruseciku dvou myslenych car, a take jsem to konkretnimu autorovi napsal. Pokecali jsme o tom a je jasno.

Nekoho kes potesi treba uz tim, ze je v kraji kde on byl kdysi na bajecnych prazdninach, uz tam dlouho nebyl a ted si to pripomene. Ano, i ja uz jezdim dost casto vzpominat, ne jenom zazivat nova dobrodruzstvi. A je mi vlastne jedno, co od kese vidim, ja koukam 40 let zpatky.

Dobre, tedy jeste jednou … nechtel jsem psat tahle, tahle a tahle je spatna, tahle, tahle a tahle je sqela, to si kazdy jiste rozhodne sam … jen jsem se zamyslel nad jednotvarnosti kesi.

Naštěstí jsme každý trochu jiný a tak si můžeme mezi tou početnou zásobou cache vybrat každý co se mu líbí :slight_smile:

Cache typu přijdu, kouknu, sáhnu, mám jsou dobré na vylepšení statistiky.

Některé cache mají legendu, některé “zdobí” mistně významný vrchol a některé terénem nezajímavý průsečík.

Každá má nějakého tvůrce a ten ji pro něco udělal.

Tak to respektujme a nekazme si zábavu zbytečným dohadováním.

S tou jednotvarnosti kesi to neni tak hrozne, jak si myslis. Kazde misto je svym zpusobem jedinecne a zajimave. Samozrejme jak pro koho, ale vsem se nikdy v necem nezavdecis. Nekdo hleda uspokojeni v narocnych kesich, nekdo ma rad vylety po jednoduchych kesich, nekdo jen proste rad lovi krabicky a body, at jsou kdekoliv. Myslim, ze geocaching je hra, kde ani jeden z techto pristupu neni vyjmecne chvalihodny, ci naopak zavrzenihodny!!

Ano, kese jsou casto svym obsahem a ukrytim stejne - donekonecna se nove tvary a zpusoby ukryti a vypoctu vymyslet nedaji. Proste opakujici se drobne variace na stejne tema. Ale na tom neni nic spatneho, protoze takove kese zase zprostredkovavaji vylet na dosud nenavstivena mista, do mist, ktere autor kese zna a prijdou mu necim zajimave - nebo i nezajimave. Kazdy si muze vybrat podle libosti a prijde mi nefer kazit nadseni majitelum se zakladanim kesi, ktere nejsou zajimave svym provedenim, ci mistem se super vyhledem. Treba ne vsichni maji cas 14 dnu vymyslet napln kese, ale chteji se hry zucastnit i aktivne. A ja jim za jejich snahu uprimne dekuji!

Na Anthracite se urcite nekdy podivam, ale kdyby prevladaly takoveto typy kesi, asi bych si v teto dobe prilis geocachingu neuzil, protoze mam zatim na nej jen velmi omezeny cas a casto si musim rano hodne privstat, abych se mohl nekam na nove misto vubec podivat… toz asi tak nejak :slight_smile:

Treba jeste trikrat, i kdyz ja jsem ti rozumel hned napoprve :-).Nikdo urcite nepraska piksly jen aby mel carku, to je neopodstatnene a nedolozene tvrzeni. Uz od zacatku byly kese zajimave a mene zajimave, to neni zadna novinka. Me se treba tva multi moc nelibi (prekvapeni?), ale nebudu kvuli tomu psat, ze se hledani kesi vseobecne meni v infantilni bojovky :-). A uz koncim, aby se nekdo nezacal zamyslet nad jednotvarnosti teto diskuze.

no, mozna na tom neco bude … :slight_smile: … tak ja se s tim zkusim nejak vyrovnat … a … nebijte me, nechtel jsem se nikoho dotknout …

Mas pravdu, takmer kazda cache predstavi nove a vzdy svojim sposobom zaujimave miesto. A ze pribudaju je super a autorom VDAKA.

S vyhradou o jednotvarnosti vsak suhlasim. Vacsinou totiz nova kes vyzera takto: suradnice, 2-3 vety popis miesta, sifrovany spoiler. Ked je multi, tak casto typu “pocet schodov * tretie cislo roku narodenia - 143 = A, atd.” Len vynimocne sa objavi kes, pri ktorej autor napadito spoji jej popis, ci prevedenie s danou lokalitou - suradnice ukryte v pribehu, zaujimava hadanka, tematicka cache, tak mnoho sa da urobit pri troske namahy pre ozvlastnenie hladania. A riesenie vobec nemusi byt casovo narocne, dokonca by nemalo byt. “Staci” ked je vtipne a originalne a tu je paleta nekonecna, ako je nekonecne mnozstvo uzasnych miest.

Nechcem vyzerat, ze som sa prisiel hadat, hoci u vas prilis nehladam, len sledujem diskusiu a chcem vyjadrit pochopenie pre BlooDiKov postreh. Jasne, ze GC je predovsetkym o mieste. Ma vsak aj ohromny potencial pri tom potrapit a pobavit, tak preco ho nevyuzit? …ale respektujem, 100 ludi = 100 chuti. Ja mam chut na “antracity” na zaujimavych miestach :wink:

Na celém tomto komentáři mě překvapuje spíš jiná věc a to sice hodnocení cache jako infantilní bojovky aniž bys(te) jí navštívil a absolvoval. Pokud by jí jako výše uvedenou infantilnost hodnotil kdokoliv z těch, kdo již na ní byl, pak řeknu díky, i za negativní reakci. Ale to je jen takový němý výkřik. Jinak chápu, že někoho netáhne válka a cokoliv s ní spojené.

Taky mám cache na které se prostě podívat asi nepůjdu, protože mě nebere buď jejich umístění, nebo cesta k ní. Obecně mám radši třeba cache co jsou mimo obydlená území a do města by mě hledání nelákalo. Ale principielně tu šlo o trochu něco jiného. Možná taky o srovnání se světem, kde jsme tímhle růstem běžných caches docela unikát. Ale je každýho věc jakou cache si vyrobí, pokud má pocit, že to řekne něco víc i dalším lidem…

Každopádně písmena tady zkrátka každý vnímá jinak a bral bych to asi následujícím způsobem jako příklad.
Co jsem viděl cache Dape teamu z Brna, tak sem musel pokaždé smeknout nad tím, jakou práci si s tím dali. A pak člověk na druhý straně potká přesně to, co už tu někdo nakousl. Podrobnosti cache jsou dvě věty, hint a nazdar. To mi zavání tím čárkováním ať se to zdá podložené nebo ne. Dá se to chápat i tak, že taková cache je super pro výlet s dětmi a zlobivou manželkou, která nemá náladu hledat někde v roští kdoví co.

Takže se asi budeme muset smířit s tím, že jsou cache a cache a každá cache si svého cachera najde.
Kolega BlooDiK tu ale zjevně neměl chuť drbat nějaké geocachery za jejich snahy, ale spíš ho možná zajímalo jak se k tomu kdo staví. Koho lákají spíš ty obyčejné cache, které končí třeba i maličkým rozčarováním a koho monstra, kde si užívá půl dne a je odměněn fantastickým místem a show.

Takže abych to trápení své klábosnice ukončil konstatuju, že poděkovat musím a chci všem, co se pářou s výrobou cache, ale taky těm, co se sice nepářou s výrobou, ale zase se pářou s umístěním, které skutečně stojí za to. No a ti ostatní… třeba jim zas poděkuje někdo jiný :slight_smile: