Taky už jsme párkrát narazili na bdělost domorodců a odtáhli s nepořízenou, protože kdybychom se snažili překoukat každého joudu, co nemá nic lepšího na práci, případně vyčkávat a pokuřovat, než zmizí, byli bychom už dávno slepí a mrtví
Policii na nás zatím nikdo nezavolal, jen jednou tím vyhrožoval majitel domu u kostela v Březině (Mnichovo Hradiště - nebo už spíš Turnov?), který se nejprve snažil tvrdit, že ulice vedoucí kolem jeho domu je jeho pozemek, a když zjistil, že mé pochybnosti v tomto ohledu nevyvrátí, předložil další pozoruhodný argument, totiž že ho se*u, protože se kvůli mně rozštěkal jeho pes, kterýžto štěkot probudil jeho dítě :o Přitom se nakonec ukázalo, že o keši (obecně) ví - "Ňáký ty poklady… Na takový pitominy vás užije!" - takže se o život ani majetek patrně nebál. Autor posléze upravil listing (aspoň pro ty, kdo jej u tradičky před lovem čtou) a doplnil waypoint, z kterého sice stejně půjdete kolem "strážce keše", ale aspoň trochu vás upozorní že by tu mohl být problém.
Z toho důvodu taky píšu tento příspěvek, protože mě zaujalo, že
Ačkoli je mi jasné, že se v tomto vláknu budou hromadit spíš příspěvky kačerů-lovců, chtěl bych apelovat na kačery-zakladatele: pro dobro naší společné zábavy nenechávejte takové případy "plavat" a raději je vyřeště dřív, než dojde ke konfliktu. Obávám se, že pokud jsem měl tu čest poznat mentalitu obyvatel českého venkova, budou kačeři při oficiálním šetření vždy považováni spíš za "janky pitomý", zatímco požadavek domorodců uchovat si přehled o tom, co se kde šustne, bude shledán oprávněným. Schovávejte tedy keše tak, aby lidé tyto hledající nevzbuzovali rozruch (to není o "nenápadnosti", jak se tetka jednou chytne, bude na člověka čučet, ať už oblézá lavičky nebo na nich jen klidně sedí) a při zmínce o nějaké perlustraci je raději přesuňte. V krajním případě se hodí krátká multi, protože za okouknutí čísla popisného na nás nikdo fízly nezavolá a hledat si půjdeme někam, kde už nás nikdo neuvidí.
Jako exemplární případ mě napadá okrouhlice Vápensko, kde krátká multi nevede nikam "za humna", ale k plotu jednoho ze stavení. Autor sice upozorňuje, že někteří domorodci vědí, "o co jde", ale už o tom opomněl informovat obyvatele tohoto domu, takže ta práce zůstala na nás, protože právě my jsme měli to štěstí, že jsme byli majitelkou "přistiženi při činu". Asi je zřejmé, že si všichni chceme při hledání keší užívat pohodu (a pokud to jde, rádi bychom opravdu "hledali"), tak to mějte na paměti i ve chvíli, kdy zakládáte vlastní keš. Nařčení z pokusu o vloupání člověku pokazí celý den, ale ruku na srdce, dobrosrdečné "přihořívá, přihořívá…" také není úplně slučitelné se zážitkem z hledání "pokladu"…