Pohyb na hranicích

Nevíte prosím někdo jak moc volný pohyb je na hranicích s Německem? Myslím tím, zda-li si mohu chodit kde chci a přecházet hranice v lese mimo oficiální (bývalé) hraniční přechody.

muzes;)

citace:
Schengenský prostor

Česká republika vstoupila 1. ledna 2008 do Schengenského prostoru. Mnozí z Vás jistě tuší, že to znamená volný přeshraniční pohyb. Co ale znamená Schengenský prostor pro ČR, kdo je členem nebo co se díky tomuto prostoru změnilo na letištích? Jak Schengenský prostor vznikl a proč?

Co je Schengenský prostor? Jaké jsou jeho výhody?

Podstatou Schengenské dohody je odstranění vnitřních hranic mezi členskými zeměmi. Důvodem této úmluvy bylo umožnění volného pohybu osob, zboží a služeb mezi smluvními státy. Tohoto cíle se postupně dosahuje. Vnitřní hranice již z hlediska pohybu osob a zboží de facto neexistují.

Předpokladam ze jsi Cech a mas ceskou obcanku, pak jsi soucasne Evropan. Pak muzes chodit kudykoliv pres hranice pokud ti to nejaky zakon vyslovne nezakazuje a neni to v rozporu s dobrymy mravy. Tim zakonem je napriklad zakon o Narodnich parcich ktery ti uklada ze musich chodit po znacenych cestach. Dobrym mravem je napriklad to, ze nepujdes prostredkem pole, na kterem je vzostla zemedelska plodina. Takze chod vsude kde uznas za vhodne, jen pamatuj, ze za hranicema muzou mit drobne odlisne zakony ve vstupu na jiste pozemky. V beznych lesich bys nemel mit zadne problemy, jen se predem podivej, kde jsou Narodni parky, dos casto na sebe pres hranice nenavazuji.

Naposledy včera vyzkoušeno v oblasti Olbernau. Celkem to funguje, pár českejch keší je daleko přístupnějších z německé strany , třeba [cache]GC1A7BR[/cache] a [cache]GC1Q3FA[/cache] Akorát mě v Olbernau zastavily dvě sličný policajtky a prolustrovali mi papíry a auto. Ale byly sympatický a pokecali jsme no a pak jsem valil dál..:smiley:

Jsme v Schengenu, takze se tam muzes treba na ty stromy i veset.

No vidíte a já kdesi slyšel, že sice pohyb přes hranice je volný, ale pouze na hraničních přechodech :stuck_out_tongue: Třeba to byl špatný výklad. No ale každopádně už přes Schengenem fungovaly mezinárodní dohody o přeshraničním styku, kdy se třeba kolem Božího Daru dalo po turistických značkách bez problému přecházet hranici. Stačí mít s sebou doklady v kapse.

na některých hranicích EU ani nepoznáš, že tam je hranice :slight_smile:

Hranice opravdu jakoby neexistují. Teoreticky se dají přejít kdekoliv. V praxi však jsou na mnoha místech první zóny národního parku, přírodní rezervace ap. Tam se samozřejmě musí respektovat zákaz vstupu mimo značené cesty. To je třeba na hranicích s Německem (na Šumavě, v Českém Švýcarsku). Tam obvykle nezbývá než využívat dříve vybudované malé hraniční přechody, kde už ale nikdo neprovádí kontroly.

Nezapomeň mít sebou občanku.

Jen se obávám, že převážet jen tak mrtvoly, byť mezi státy EU by mohl být poněkud problém a pozůstalým by to asi přišlo dráž. Proto pro tyto případy v zahraničí nezapomínejte na cestovní připojištění s následkem smrti a dobře se dívejte, z které srany hraničního kamene stojíte :wink:

To je pravda. Na hranicích se sice nekontroluje, ale zrovna Němci rádi buzerují cizince ve vnitrozemí (myšleno i v blízkosti hranic, kde se pohybují policejní hlídky). Nemálo Čechů s tím má své zkušenosti.

Pak mě ještě napadá další možná komplikace. Údajně se v Německu smí bez povolení nosit nůž do určité délky. Četl jsem o případu zálesáků, kteří přesli hranice. Chytli je, změřili jim nože a zjistili, že jsou o nějaký centimetr delší, než se smí. Tak je zatkli jako nějaké teroristy, nechali je podepsat něco, čemu nerozuměli, a domů jim pak od německých úřadů přišla tučná pokuta za nedovolené ozbrojování. Možnosti obrany proti takové šikaně jsou pro nás dost omezené.

Když už nemůžou buzerovat na přechodech, vynahrazují si to takhle.

Edit: Mělo by jít o vystřelovací nože s čepelí delší než 8,5 cm a pak nějaká další omezení.

No s tou buzerací to nebude tak zlý. Právě v úterý mě zastavily v Olbernau dvě policistky (pěkné). Protože jsem v autě držel navigaci v ruce, obával jsem se pěkné pokuty. Ale ony jenom chtěly vidět papíry a prolustrovali si auto jestli není kradené. Vše v klidu a pohodě, dokonce jsme si lámanou německo angličtinou pokeacali a já jim vysvětlil co že to je geocaching a cože znamená ještěrka na kapotě. Tak snad už budou napříště vědět, zo tam čeští kačeři dělají a že tam nekradou. Nicméně porušovat v německu zákazy a pravidla důrazně nedoporučuji, to dovedou být velice nekompromisní.

Taky pokud berete s sebou geopsy, tak nezapomeňte na to, že vy sice můžete přecházet na občanku, ale zvěř musí mít pas.

S buzerací to to je hlavně oblíbené téma novinářů. Bydlíme kousek od hranic a proto do německa jezdíme na obyčejné všední nákupy i na procházky. Za celé roky jsem byl stavěn pouze jednou. Byl prosinec, chumelilo a já jel s kolem na autě. Frčel jsem si pro jedno FTF na multince. Vše normální kontrola žádná buzerace. Do logbooku používáme barevné samolepky místo razítka a pytlík s nastříhanejma samolepkama německým policajtům hodně vrtal v hlavě. Očuchávali, olizovali, prosvěcovali a nic. Tak jsem mohl frčet dál.

jj, a co jsem zrovna nedavno zjistoval, musi uz byt tetovani nebo cip, bez nich muzou delat problemy

Ano, to jsem nepovažovala za nutné zmiňovat, protože to je samotná podmínka vystavení pasu, ale možná se o tom trošku rozepíšu, protože je to moje práce a každou chvíli mě překvapuje, kolik lidí je nedostatečně informováno.
Takže: "pas zvířete v zájmovém chovu" je modrá knížečka se symbolem Evropské unie a unikátním číselným kódem, dostane ho POUZE zvíře, které je označené čipem nebo tetováním, a je to jediný průkaz, na který lze převézt psa, kočku nebo fretku přes hranice. Většina zvířat je vybavena něčím, co se sice jmenuje "mezinárodní očkovací průkaz", ale slovo mezinárodní je na něm dnes už poměrně matoucí (a na nových průkazech se taky už nepoužívá). Tenhle průkaz sloužil dřív spolu s patřičnými razítky před každou cestou jako cestovní doklad, ale jen do doby, než se naše země stala členem EU a než se začaly vydávat zvířatům pasy. V současnosti to už není nic víc, než očkovací průkaz platný na našem území a cestovat na něho nelze.

V pripade ze je to tvuj obor jsem moc rad a jestli muzu, mel bych malinko otazek :

1.)jaka je cca cena cipovani?

2.)a to je hlavni… predpokladam spravne, ze cipovani i pripadne tetovani se provadi bezne v narkoze? Mame totiz hlucheho psa ( jsou mu 2 roky ) a jakykoli zakrok u lekare je pro nej dost trauma ( a pro nas dycky boj :smiley: ).
Dela-li se pouze v narkoze, neni co resit, ale jsou-li obe moznosti, narkoza i bez, nakolik ohrozuje narkoza pripadne zdravi psa?

Dekuji moc