resim jednu zajimavost, dopredu rikam ze to na nic nepotrebuju, ale jsem takovej stoural a nemam rad kdyz pouzivam neco a nevim co to dela, nebo na co to je…
Náhodička. Zrovna včera jsem se rozhodl, že si poprvé vyzkouším práci s Pocket Query a chtěl si vyexportovaný GPX soubor nahrát do Garmina. Stáhl jsem di POI loader a spustil ho. První volbu jsem ignoroval ze strachu, že mi to v přístoji přemaže stávající body a zkusil druhou možnost - Nahrát do MapSource. Výsledkem je stav jako bych to nahrál do /dev/null.
Ve volném čase budu zkoušet dál…
edit: Kdyby se tady někdo utrhl a poradil, ušetřilo by mi to čas:)
Zvlastne, na ofiko update je stale uvadzana ako aktualna 2.4.2 Skusil som 2.5.2, dal som nahrat POI a po chvili (zrejme to tvrdo pracovalo) sa zobrazilo okienecko ze aplikacka vykonala chybku a bude ukoncena. Vam to chodi? Uz som preplacol na staru (a hlavne funkcnu 2.4.1).
Zřejmě to má v MapSource přiřadit k mapovým POI i uživatelské POI. Zatím jsem to nezkoušel, tak nevím, jak se to chová, ale možná je to zase připravená fce do budoucna pro něco, co Mapsource zatím nepodporuje.
Vyzkousel jsem tento novy POI loader a musim rict, ze oproti 2.5.1. ktera delala psi kusy, tahle verze chodi bez problemu. Take jsem sice nikde nevycetl, k cemu jsou ty nove volby, ale hlavne ze funguje prenos do zarizeni
"POI soubory"? K čemu je to dobré? Mě stačí, když mi GSAK nahraje do Garmina souřadnice kešek..
"Proximity nastavení"? Brr. To zní jako nějaká nemoc Co to je?
"… POI jako takové"? Této větě také narozumím.
Díky za případné vysvětlení.
Mno, POI a wapointy se liší asi nejvíc v tom, že waypointy můžeš v GPS dodatečně editovat, kdežto POI jsou uložené v databázi a jsou vlastně "read only". V GPS se chovají jako mapové body, obvykle s lepší podporou vyhledávání podle zadaného jména (60csx), než u waypointů.
Např. u Garminů GPSky zvládnou uložit kolem 1000 waypointů, ale POI bodů až desetitisíce. Navíc jméno i popis POI může být podstatně delší.
Příklad - jméno waypointu má obvykle max. délku do 10-14 znaků. POI jméno je u 60ky cca 40 znaků a u Colorada kolem tisíce znaků (lze tam pak umístit více informací). To samé platí u popisu (descriptionu) - u POI je to u 60CSx cca dvojnásobek oproti popisu waypointu (Colorado bohužel popis POI bodu zatím nezobrazuje, grrr). Přesná čísla v hlavě ale nemám.
Další výhoda je, že takto uložených vlastních bodů v POI může být neskutečně mnoho - oproti waypointům o řád více - aniž by to mělo vliv na výkon GPS.
Pro kategorie bodů v POI lze POI loaderem nastavit oblast (proximity) pro automatické upozornění na přiblížení k takovému POI bodu. V POI loaderu se dá nastavit i min. rychlost, při které se upozornění bude generovat. Čehož se využívá pro POI databáze s radary na měření rychlosti.
Jinak 60CSx upozorňuje a docela dobře, Colorado zatím ani ťuk…
POI používám už dlouho a mám v něm všechny cache v ČR, rozdělené podle typu. Pro případ příležitostného geocachingu (spolu s Handy Geocachig aplikací na mobilu) je to pro mne ideální kombinace.
Pokud bys chtěl zkusit vygenerovat POI body z GSAK pro Garmina (primárně určeno pro Colorado), tady je k dispozici jedno z možných maker.
Kdyby nebyl Suplere takovy stoura, tak jsem se na dnesek mozna vyspal.:D:D:D Protoze jsem taky stoura, tak jsem to musel taky hned zkouset. Po instalaci verze 2.5.2 mi stale nabihala stara verze 2.4.2. musel jsem tedy starou odinstalovat a nainstalovat nejnovejsi znovu. Pri instalaci jsou velmi zajimave podminky licencni smlouvy. Alespon ja tam nemam zadne:o. Takze zaskrtavam prazdne okno. Ulozeni POI do souboru funguje spolehlive, i prenos do GPS. Ale kdyz dam MapSource, tak presne jak pise Suplere ulozi to soubor do data aplikaci/Garmin/CustomPOIs a tim to hasne. V Mapsource se POI nezobrazi. Tak budeme patrat dal co s tim.
Jenže nevýhoda je, že se ty POI body pletou a přes ně není vidět mapa. Je jich prostě hodně. Mě by vyhovovalo, kdyby šlo vypnout zobrazení určitých bodů. Nechat třeba jen kešky a ostatní by nepřekáželo. Ale to Garmin asi neumí, tady v tom to měl zmáknutý Magellan, tam si člověk mohl vybrat, které POI body zobrazit…
Ja exportuji POI z GSAK pres makro a ty se pak zobrazi jen jako bod s pruhlednym popisem. V mape to nijak moc neprekazi. V 60CSx se navic da vypnout zobrazeni uzivatelskych bodu úplne, nebo nastavit rozliseni, od ktereho se budou zobrazovat.
A co mas za GPS? Ja mohu slouzit jen u GPSmap 6OCSx. Stranka mapa-nastaveni mapy - nahore praporek a mapove body OFF-Uzivatelske, kde jsou kesky od rozliseni jake ti vyhovuje. A zustanou jen kesky a vsechny pumpy, hospody, banky, obchodaky a ostatni balast je pryc.:D:D:D
Staci zmenit nastaveni zobrazeni POI na mape az pod urcite meritko. Nebo zobrazeni uplne vypnout. Waypointy taky nevypnes podle typu nebo skupiny. V tom se POI prilis nelisi.
Mám pocit, že šlo o to, že Garmin při zobrazování chápe POI z mapy a POI z POILoaderu jako jeden celek (přestože u vyhledávání to neplatí). Tzn. v GPSce si sice můžu nezávisle na sobě vypnout zobrazování waypointů a POI, ale už se bohužel nedá dosáhnout toho aby byly vidět POI z POILoaderu (=kešky) a současně aby tam nezavazely ty tisíce hospod …
Pokud se nepletu, tak tahle "vymoženost" obejít nejde.
Respektive, šlo by to obejít … stačí vzít TYP k mapě, a všechny "zbytečné" typy POI v něm nahradit třeba jen malými tečkami nebo prázdným PNGčkem. Ale když pak člověk ty hospody bude chtít v terénu přece jen zobrazit, tak má smůlu …
Omlouvam se. Ted jsem to vyzkousel. GPS rozlisuje jen waypoints a POI. Oddelit mapove a vlastni POI opravdu asi nejde. Pak uz je moznost jedine nahrat aktualni kesky v miste kesovani jako waypoints a vypnout si vsechny POI. Pri velkem rozliseni si je znovu zapnout a mit k dispozici v POI hint, obtiznost…atd. a ostatni pri velkem rozliseni nebudou prekazet.
To nevadi Daine uz kdyz jsem to od Tebe cetl poprve tak me to potesilo , ale na Colorado se zatim jen tesim. Pro aktualne mnoho prace by Colorado muselo docasne zahalet a to mu nemohu udelat :). Jen co to trosku povoli, tak jdu pro nej .