"Pomalost" Garmin map @ Vista HCx (a zřejmě i nižší modely)

Zdravíčko,

taky se Vám zdá, že tyhle mašinky si moc pružně s mapovými podklady neporadí?
Je to jen pomalejším procesorem, kterým starší modely disponují, nebo lze tomu nějak pomoct? Např. snížit vykreslování detailů, … Nemáte někdo nějaké tipy?

můj typ je: kup si GPSmap 62s, ne vážně, obávám se že s tím nic nenaděláš, používal jsem Vistu HCx skoro dva roky a i přes všechny možná nastavení to bylo pomalý, ale člověk si na to tak nějak zvykne, že mu to už potom ani nepřijde a očekává tu pomalost.

Nápodobně, Vista a podobné modely jsou už dávno za zenitem. A lepší modely (60, 62) už nejsou zdaleka tak finančně nedostupné. Vistu prodej, přihoď pár korun a pořiď si lepší stroj. Mapy se Ti budou o mnoho svižněji načítat a i ta práce je mnohem lepší. Vistu jsem kdysi měl (tu první čb verzi) a porovnávání se současnou 60CSx je to jako srovnávat Audi A8 v plný výbavě a Fabii v základu. :wink:

Trosku to motas. On ma HCx a ta je stejne rychla jako 60.

To si taky myslím, že rozdíl mezi Vista HCx a 60CSx nebude prakticky poznatelný.
Jestli nemají snad i stejný procesor?

Ona je ta 60CSx i o par let starsi nez HCx, takze klidne muze byt i o trochu pomalejsi. :wink:

Přesně tak, 60Csx může být ještě pomalejší než Vista HCx, protože Vista byla poslední z řady eTrexů a měla docela dosti vylepšení, já s ní byl teda spokojenej až do nebes. Spíše bych přemýšlel nad GPSmap 62s, přesně na tento model jsem já přešel z Visty HCx a zatím toho nelituji, rychlost je o trošku lepší a ovládání snadnější.

No jiné řešení asi nebude - z těch dotykových srand mně běhá mráz po zádech :frowning:

Jen by mě tedy zajímalo, co to má teda za procesor. V manuálech nic neuvádějí, takže to asi nebude tak easy zjistitelné :frowning:

Každopádně jako mínus bych viděl rozlišení displeje a tu váhu… no ale asi furt lepší, než patlat prstama na displej :slight_smile:

No nevím co máš proti matlání prstů po displeji, ale já vlastnil jak eTrexa Legenda tak 60CSx a teď mám O300 a nemohu si ho vynachválit… rychlejší, ovladatelnější, uživatelsky příjemnější a hlavně spousta funkcí o kterých se mi u 60tky ani nesnilo…
nevím jak je na tom nová 62, ale na Oregáno nedám dopustit.

Nedavno jsem mel moznost jit jednu ultinu s Dakotou 20. Standardne pouzivam Vistu HCx .. a dokazu si predstavit, ze bych ji za tu dakotu vymenil… ale nemam zatim duvod.

Az jednou Vista doslouzi nebo bude dost penez na zmenu zeleza, asi pujdu do Dakoty.
Je mala, lehce ovladatelna, dle meho nazoru dostacujici displej, akorat na predstavec kola … pro mne idealni zarizeni.

Mas na mysli funkce jako projektovani bodu, nebo nemoznost zmenit barvu cary tracklogu? :smiley:

Tak to mas pravdu, o takovych funkcich se Oreganu dlouho nesnilo, museli si je vysnit az casem, a ani sam nevim, jestli i pro tyto starsi modely…

No nic, jen mne to tak napadlo, kdyz je clovek pri patku vesely. :wink:

V manuálu to není, ale po internetu už se nějakou dobu povalují fotky vnitřností. Nejspíš je tam ST Cartesio.

No já zatím těm dotykovým věcem nějak nemůžu přijít na chuť… Navíc se mně hrozně líbí světelnost a čitelnost displeje a to i na přímém slunci. To u těch dotykových, co si pamatuju, je podstatně horší. Navíc ten pocit, že něco mechanicky mačkám… :slight_smile: Tak třeba časem, až trend vystrnadí všechno mechanicky ovládané :slight_smile:

Tak Cartesion je up to 333 MHz co se týče taktu. A to má být v tom novém 62s?
To by mě pak zajímalo, co je za šneka ve Vistě HCx :slight_smile:

Já osobně právě vyměnil nejprve Vistu HCx za Oregon 450 Pro a jako měl jsem ho asi dva měsíce a šel z domu. Nebyl přímo špatný, ale ta tmavost displaye mi fakt vadila, takže šel z domu a mám 62s a jsem moc spokojenej, zase se cítím jako když jsem měl Vistu.

A co rychlost práce s mapovými podklady (Garmin mapy)?
Třeba srovnání Oregon vs. 62s vs. Vista HCx?

No nejpomalejší z nich je samozřejmě Vista, 62s a Oregon jsou tak nastejno, ale tu rychlost bych už tak neřešil, je dostačující, spíše je třeba řešit display (rozlišení a světlost). U Oregonu mi zprvu to vyšší rozlišení vyhovovalo, ale potom mi právě naopak přestalo vyhovovat, protože je to všechno mrňavý, takže když se mi dostala do ruky 62s, tak jsem zjistil že to nižší rozlišení není na škodu, je to přehledňejší a pro mě plně dostačující. Ano určitě se tady najde spousta lidí pro který by bylo lepší to vyšší rozlišení, ale pro mě to tedy nijak zásadní nebylo. Ovládání je určitě rychlejší na Oregonu, ale když si člověk zvykne na ty tlačítka na 62s tak časem se dá ovládat taky docela rychle. Jsou tam i takové různé zkraty, které jde využít a nakonec být i rychlejší než na Oregonu, např. když stiskneš dvakrát po sobě tlačítko Find tak ti to skočí do naposledy nalezených bodů, měst atd. Zase naopak nemůžu přijít na to, když mám zaplou pouze mapu Topo Czech 2010, tak proč mi to při hledání měst ukazuje i města co jsou uložený v té basemap, to docela GPSku zpomaluje a zdržuje to.

Při vyhledávání jde po stisku tlačítka menu nastavit v jaké mapě se bude vyhledávat. Zkus si s tím pohrát. Do dalšího hledání to ale asi nastavené nevydrží.:frowning:

Tak jsem dneska lovil s oběma přístroji OREGON 300 a 60CSx. Zkoušel jsem i výdrž baterek.

• 60CSx vypnuté podsvětlení, zapnuto v 8:00, bat 2500mAh čertvě nabité.
  • OREGON 300 podsvětlení na 30%, zapnuto v 8:00, bat 2700mAh (!) čerstvě nabité.

Vozil jsem to celý den v autě a

• co se týká rychlosti, tak nad 50km/h 60CSx už občas nestíhá vykreslovat (ještě, že s ní chodíme pěšky).
  • co se týká čitelnosti, tak OREGON je (mírně řečeno) žebrák.
  • V 16h v OREGONu došla baterka. 60CSx pouze mínus jedna čárka (!)

Doplnil jsem v OREGONU baterie a jel večer na lov. Obě se chovaly naprosto perfektně, ukazovaly do stejných směrů i míst. Byla tma a tak se displeje čitelností vyrovnaly. OREGON se mapově četl příjemněji a bylo vidět větší výřez.
Po odlovu měl OREGON 2 čárky z druhé sady baterek, 60CSx stále pouze jednu čárku pryč.

Rychlost je evidentně jiná, ale pěšky se to nepozná a nerozliší. A o "pěšky" nám většinou jde, ne?
:smiley:
Jsem spokojený s oběma. Akorát to ovládání levou OREGON a pravou 60CSx - to je někdy dobrá mysterka … :o

A ted si vem, ze ta Vista HCx vydrzi na baterky jeste dele nez ta sedesatka…