Ale problém je asi v tom, že obrázek je moc široký a tak v něm není moc vidět, jak je malý = je to vidět v listingu keše https://coord.info/GC6R207 úplně dole.
Potřeboval bych, aby celá souprava byla větší a šlo z toho něco vykoukat.
Myslim, ze GS vsechny obrazky upravuje, prinejmensim meni velikost u obrazku, ktere povazuje za velke. To signalizuje ikona lupy vravo dole pod obrazkem. S tim nic moc neudelas. (Jinak pohyblive obrazky na webovych strankach jsou docela zlo a neni moc rozumnych duvodu k jejich pouzivani - pokud nejde primo o video nebo v GC treba o nejakou sifru ci podobne.)
Řešení přes HTML v podmínkách listingů GC nemám (existuje vůbec?), ale co z toho obrázku udělat GIF? Ten by měl fungovat, jeho rozměry si můžeš určit sám a navíc odstraníš i to černé pozadí. :)
Gif má několik nevýhod. Jen 256 barev, ale paletu si táhne s sebou, takže právě těch 256 barev, co na něm je. Dá se omezit i na mnohem méně, je pak výrazně menší. Jedna z barev může být průhledná. Animovaný GIF je n násobně větší než neanimovaný, n je počet snímků v animaci. Samotný používá LZW kompresi, pro generované obrázky je velice účinná, pro fotky je neúčinná. A je to (snad) dosud formát podléhající licenci, ve smyslu že licenci na GIF by měl mít program, co ho dělá. Takže na generované obrázky s barevnými plochami bez přechodů neznám nic lepšího, na ostatní je lepší PNG nebo JPG. Ty ale neumí animaci.
Animovaný GIF je n násobně větší než neanimovaný, n je počet snímků v animaci.
To platí jen při "naivních postupech" nebo pokud se jednotlivé snímky zcela liší (převod videa na GIF). Jinak lze přepisovat jen změněnou část snímku a tudíž výrazně ušetřit objem souboru...
Já to dělal kdysi dávno tuším v Corelu, nějaké hodiny s kývajícím kyvadlem, určitě na to jsou nějaké specializované programy. Ovšem GIF je formát starý asi jako PC, já v té době (1987, 1989) dělal ještě na osmibitu v CP/M. Dost se divím, že není nějaký jiný podporovaný a rozšířený standard na animovaný obrázek. Pochopitelně vím, jak se to dá udělat jinak, ale to jsou kanóny na vrabce (Java, Flash, střídání obrázků javascriptem, atd.)
To je na tom to nejzajímavější. Formát starý jak Metuzalém a už tehdá do něj zakomponovali tak pokročilý možnosti. Kdyby dali i alfa kanál, nemuselo se 50 let vymýšlet nic jiného...
Až na tu 8bitovou hloubku. Na fotky to nestačí. Ale třeba na obrázky map na georeferencování je to nedostižné. 4bitová hloubka, povypínat si v gisu zbytečné barvy, nechat z těch 16 tak 2-4 a mám průhlednou vrstvu s kresbou, jak potřebuju. Případně 1bitová hloubka a je to bez práce, ale vypadá to jak z faxu a pokud není rovnoměrný obrázek, nějaký ten roh zcela zčerná.
Ovšem zajímalo by mě, na čem se v roce 1987 daly ukazovat obrázky, když se dělalo ještě na řádkových terminálech a vrcholem grafiky byla skládaná ze znaků. Nějaké grafické stanice už asi byly, s cenou tak dnešního auta, nic takového jsem tehdy neviděl. Formát zjevně předběhl techniku.
Ovšem zajímalo by mě, na čem se v roce 1987 daly ukazovat obrázky, když se dělalo ještě na řádkových terminálech a vrcholem grafiky byla skládaná ze znaků....
To platí jen při "naivních postupech" nebo pokud se jednotlivé snímky zcela liší (převod videa na GIF). Jinak lze přepisovat jen změněnou část snímku a tudíž výrazně ušetřit objem souboru...
To slyším poprvé. Chceš tvrdit, že GIF podporuje něco jako I frames? Každopádně v dnešní době používat GIF je zvěrstvo největší. Bohužel hádám, že GS v uživatelském obsahu nedovoluje použít tag VIDEO, takže to vede k invazi GIF zombií... achjo.
Jak na co. Gif má pořád dost velkou podporu v zobrazování (nevím, že by se někde nezobrazoval) a tam kde stačí jeho bitová hloubka a je to obrázek s jednobarevnými plochami vychází zdaleka nejmenší. A pro mě v Gisu má obrovskou výhodu, že ho můžu udělat s malou hloubkou a jednotlivé barvy si pak povypínat, nebo předefinovat. Což třeba u 16 barev je jednoduché, u 256 nebo 65000 nebo 3miliard už dost dobře nejde.
Otázkou je, jestli používat ANIMOVANÝ gif. Prohlížeče jak obrázků tak webu ho většinou podporují a není k tomu třeba nic jiného, než vložit obrázek jako každý jiný. Nezávisí na javaskriptu, flashi, jiných pluginech, verzi prohlížeče, operačního systému, atd. Proč zavrhovat 30 let starou technologii, když pořád funguje?
O framech toho moc nevím, ale tuším, že jako animovaný gif se tu kdysi dělaly statistiky po rocích, animovaná mapa, a že mapa zůstávala stejná a měnila se jen vrstva s body. Která díky LZW kompresi musela vycházet malá, je to jen bílá plocha s jednobarevnými bodíky. Ale to jsem jen používal, nevyráběl, tak nevím. Ale byl to taky snad jediný GIF obrázek, ne pozicované dva na sebe.