Možná to pro vás nebude nic nového, tak se omlouvám za spam
Jistě jste už přemýšleli, jak hledače vašich mystery kešek ujistit, že ty vaše složité širy a hádanky vyluštili správně. I vy milí hledači, jste si jistě často říkali, no, kampak mě asi vypočtené souřadnice dovedou a zdalipak jsem luštil správně a neskončím místo u kešky někde ve křoví .
Snažili jsme se to řešit různě, hlavně tedy nápovědou, kam a kde to finále jako bude… jenže někomu to prostě nedalo, neluštil, netrénoval mozek a rovnou zkusil danou lokalitu prozkoumat. Nepopírám, jistá zábava to je a má to taky něco do sebe, (kolikrát je to najití kešky bez souřadnic i složitější než samotné luštění ) ale majitele kešky a autora nějaké šifry to zajisté nepotěší. No co teď s tím? Trochu jsem přemýšlel… řešení je např. webová stránka… na kterou vede po doplnění správných souřadnicových čísel odkaz… jo, dobrá… jenže …bylo by nějaké lepší …elegantnější řešení?
Nu, bylo… Trochu jsem se optal ve světě u několika autorů zajímavých mystery kešek a dostalo se mi odpovědi.
Řekněme, že máme mystery a finále je na N49°23.234 E013°21.212 jak zjistit že jsme luštili správně?
Ověřením
Nu, zkuste si třeba zadat špatné souřadnice a uvidíte, co to udělá
Web generuje html kód, který si můžete pohodlně přidat k listingu své kešky
Myslim, ze “pocity ocekavani stridajici se s pocity zklamani” na ceste k vypocitane kesi anebo v lepsim pripade pocit jejich naplneni jsou zajimavou soucasti geocachingu a uz s on-line mapami a Topo mapami v Gps se to trochu vytraci. Tohle je napad sikovny, ale dekuji. Ja to radsi zjistim tak, ze si tam dojdu a pokorim ji :-).
Poníku díky za informaci. Kdo chce může ověření využít a kdo má rád překvapení, tak ať na něj nekliká.
Já bych spíš potřeboval něco na ověření zapsaných souřadnic do GPS. Už se mi vícekrát stalo, že jsem počítal dobře a zapsal v euforii z nalezených souřadnic blbě do GPS.
Už jsem to kdesi psal, ale nejjednodussi je zadat k mysterce nebo multině součet čísel finálních souřadnic pro kontrolu (třeba do hintu). Pak ma kazdy kontrolu hned.
Udavat soucet se mi taky libi, pouzil jsem. Zustane tak trosku nejistota, jestli bylo reseni ok, nebo jestli chyby sedi se souctem. Tech kombinaci nekdy nebyva tolik, aby se to nedalo “lamat” s touhle pomuckou rucne. A od toho je to mystery, aby bylo az do chvile nalezeni nejiste. Osobne bych se s overenim finale citil malinko ochuzeny. Vim, nikdo me nenuti overovat …
Souhlasím, od toho je to mystery, aby to byla do poslední chvíle nejistota a napětí. Navíc, já se u geocachingu bavím už jen tou přípravou před výpravou, takže čtu listingy, poslední logy a výsledek pokud to lze kontroluji pro jistotu na mapě.
Co ještě beru je součet souřadnic v hintu, ale jinak by to byla škoda připravit se o překvapení.
Můžeš to nějak rozvést? Zkoušel si to, nebo je to jen planá řeč? Moc mě to zajímá… já to zkoušel a je tam kontrola a pokud máš několik špatných pokusů tak tě to blokne a další šanci máš až po 5 hodinách …
Jinak děkuji za názory, upřímě… mě velmi překvapily a svým způsobem i potěšily…
Je vidět, že mystery kešky, chcete mystery, a to ze vším všudy Dobrá, dobrá…
Nevím, nějak se mi zdálo, že je poslední dobou moc křiku kolem nejasností v řešeních, kolem toho, že se dá to i to různě interpretovat a pak skončit na různých místech, tak jsem se snažil pomoct a svým způsobem hledačům luštitelům dopřát jistý komfort. Nu, to, že někoho může bavit zkoušet několik míst …to mě opravdu nenapadlo. Pravda člověk si pak s jednou keškou vyhraje na tejden…
edit: no, na druhou stranu mě spíš zarazilo to, že se vám ta možnost nelíbí v tom smyslu, že kazí překvapení (hru) …to se vám tedy taky nemůžou líbit hinty né? Vždyť ověřovat finálovky vás někdo nenutí a přece jen je to pár kliknutí myší a napsání kódu, takže se nemůže stát, že by jste si zkazili moment překvapení náhodu. Nebo by vám ta zvědavost …nebo lenost? nedala a radši by jste si klikli a pak říkali, že jste si to překvápko zkazili?
Jde mi hlavně o to a zajímá mě ten názor, zda to k listingu přidávat, podobně jako hint, nebo nepřidávat?
No, me to pripada docela fajn…je to takova elegantni hracicka:) Klidne bych to na svou mysterku napasoval, ale tam je reseni jednoznacne dano a k jinemu se neda dojit, takze by to bylo zbytecne. Na multi to asi nema cenu, mozna tak pro PDAckare…
Jednoznačné řešení? Tak pokud je v zadání jasná matemetická úloha, či jasná a známá šifra, nebo číselná hra… jinak tisíc lidí tisíc nápadů. Kolikát mě překvapuje co vše lidi zkoušejí … a z čeho všeho jim vyjdou nějaké jakoby správné souřadnice, tedy hlavně na naší poslední mysterce :-)…
Potrefený se hlásí - po zkušenostech s rozdíly mezi různými nalezenými prameny u mých mysterek (u Wish you were here rozpor mezi počtem skladeb na LP a tracků na CD, u Ztracené civilizace zase lišící se klasická a upravená kalendářní Mayská číselná soustava) myslím, že se zrovna mně tohle hodí. Každopádně na popud tohoto vlákna příležitostně vložím do jejich hintu alespoň checksumu, která usnadní výběr z oněch dvou možných nalezených řešení. Mělo mě to napadnout už dávno, proto dík za navedení.
Diky, Dadnsone. Diskografii Floydu uz mam diky Tobe kompletni, ale jedno stare album ne a ne sehnat. Takze posledni chybejici cislo uz budu moci snad konecne dopocitat. Jen jestli ale mam tech 5 zbylych cedecek stejnych jako Ty. Uvidime…
Jestli myslíš THE CACHE IS OUT THERE tak tam je ověření souřadnic opravdu asi nutné. Jak píšeš tisíce lidí tisíce nápadů. Já dodávám i jeden člověk tisíc nápadů :-). Zkusil jsem taky několik “správných” souřadnic odvozených od různých skutečností a některé v mapě dokonce dávaly i smysl. Bohužel po ověření byly špatné. Bez ověření bych běhal zmateně po okolí. Systém ověření je opravdu dobrý. Hrubou silou nepřekonatelný. Zadávám pro kontrolu jen souřadnice, o kterých si myslím, po různých předchozích kontrolách, že by mohly být správné. Zatím mi však asi nenapadlo to správné a podle všeho jednoduché řešení. Zkusím na to jít jinak, dám si více času, snad na něco přijdu.