jsem velice aktivní cestovatel a poslední dobou si říkám, že je na čase modernizovat a k normálním mapám si pořídit i GPSku.
Při výběru jsem se hnedka soustředil na Garminy a vyšlo mi pár favoritů, a to:
Samozřejmě mám při výběru určitá kritéria. Hlavně mi jde o výdrž baterie (každá baterie navíc je při delší cestě znát :)), pak určitě pohodlné ovládání a v neposlední řadě odolnost.
Chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti s těmihle GPSkami, co byste na nich vypíchly a naopak co se Vám nelíbí. Taky bych měl dotaz ohledně odolnosti dotykových navigací. Hodně šmejdím po skalách a popravdě bych se o ten display asi trochu bál. No a nakonec mě zajímá jestli je u těhle navigací podstatný rozdíl v přijímání signálu, jestli nějaká nezaostává.
Předem díky za všechny odpovědi a jestli myslíte že jsou na trhu lepší alternativy, šup sem s nimy.
Forum jsem projel křížem krážem, stejně tak jako všemožné recenze, videa. Rád bych spíš slyšel porovnání těhle GPS z úst někoho, kdo některou z nich, nebo třeba všechny má.
Jedině dotykový displej – jednoduchá a rychlá obsluha. Používáme už nějaký pátek Oregona 300 a jsme s ním nadmíru spokojeni. Hodně také záleží na mapách, čím novější, tím lepší. Určitě to chce ochranou fólii na displej, když se poškrábe sundáš ji a dáš novou. Je zbytečné kupovat originál fólii od Garmina (nakonec jsme jí vyhodili – nešla ideálně nalepit) a koupili obyčejnou fólii na dotykový telefon. Až doslouží, koupíme obyčejné fólie v Makru, prý se dají také použít.
No já nevím, že by to tady fakt nebylo?
Před časem jsem řešil dilema Colorado-Oregon. Rozhodl jsem se pro Oregona a bylo to dobře. Vyhovuje mi a svoji volbu jsem zopakoval, když jsem po O300 zvolil O450. Jsou ovšem skalní zastánci různých verzí 60, kteří budou sáhodlouze dokazovat, že 60 má více možností v nastavení (což má) a velkou anténu, takže je přesnější (což není, protože citlivost čipů je dostatečná, ale s anomáliemi šíření nikdo nic neudělá). Celé se to točí kolem toho, co ti víc sedí. V době všelijakých i…ů je s podivem, že se na to někdo ptá. Dakoty jsou subtilnější, lehčí, mají horší rozlišení displeje. Oregon je větší macek a mě sedne do ruky. Montana je trochu kráva a je to něco víc, než turistická GPS. 60 (62) je pro fajnšmekry, kteří se rádi pohybují joystikem po nějakém menu a na nějakém tom milimetru a gramu jim nesejde. Přičemž oželí i mizerné rozlišení.
Beterie nějak neřešíme, takže ti nepovím. Všechno (foťák, baterku, GPS, čelovku) máme na tužkové baterie. Nakoupili jsme dost baterií s nabíječkama a vždy máme min. jeden až dva páry nabitých baterek s sebou. Takže, když někde dojdou (vybíjíme do úplného konce), vyměníme za nabité a jedeme dál. Pořád to točíme, takže nemám vůbec ponětí, jak v čem dlouho vydrží. Ale pokud dám do GPS nově nabité, za celý „den“ chození po keších je nevbijeme. Pokud se přesouváme autem, zapojujeme do zásuvky v autě a šetříme baterie. Pro nás ideální řešení. Ale každý preferuje něco jiného.
Na geocaching Oregon nebo Dakotu.
Na turistiku 62 (60), určitě bude mít díky menšímu rozlišení o něco delší výdrž.
Jenže těžko to mužu srovnat, každy koho znam ma bud Oregon nebo eTrex. Navíc šmrdlat v zimě prstem po namrzlym dotykáči neni nic moc.
Papírovou mapu s sebou stejně budeš nosit, čili menší displej vubec nevadí.
Nevím, pořád těm dotykáčům nějak nevěřím Jaké je to s nima v rukavicích? Kvůli výdrži bych šel asi do Dakoty, ale když si představím že po tom menším displayi rajtuju prstem v rukavici, nevím nevím. Každopádně nejdůležitější je pro mě ta životnost baterií, a tam vede šedesátka.
Rukavice. Není-li to palčák, jde to, ale dře to. Navíc při otírání od vody, bahna, sněhu a dalších svinstev se při nezamčenym displeji přestaví kdeco, ale žít se s tim dá. Navíc mi při zimních turach přišlo, že pomaleji reagoval, možná to byl jen muj pocit.
Na vydrž baterií by měli byt určitě dobry nový etrexy navigovat.mobilmania.cz/clanky/garmin-predstavil-tri-nove-turisticke-navigace-rady-etrex/sc-265-a-1316418. Jenže ty budou tak na vánoce.
O té nové řadě jsem četl a těch 25 hodin co tam uvádějí vypadá lákavě, ale přijdou sem pozdě a kdo ví jak to s tou výdrží nakonec bude No, vypadá to, že bude nejlepší si ty navigace v nějakém obchodě osahat a podle toho se rozhodnout.