Znamy mi prinesl poskozenou pametovou kartu (CompactFlash Seagate 4GB ) a chce z ni vytahnout fotky. Smazane umim, ale nejak se mi nedari tuhle kartu vubec nacist - nehlasi se do systemu ani pres fotak ani pres ctecku. Neporadil by nekdo co se s tim da delat doma (tedy bez poslani nejake firme)? Diky za odpovedi.
Odpověděl sis sám. Můžeš ji akorát zabalit do obálky a poslat některému zachraňovači dat který projeví ochotu se s ní zabývat.
Napřed bych ještě zkusil pod silnou lupou prozkoumat kontakty jestli nejsou nějaké zmrčené (ale tomu u CF sám nevěřím). A pokud to "poškozená" znamená třebas že je zlomená nebo třebas provrtaná, tak opravdu nevím zda si s ní vůbec někdo poradí.
Na karte neni viditelne zadne mechanicne poskozeni - jen proste nereaguje.
Zkusil bych nějaký linux. Jednou mi načetl disk, který ve win nešel. Po odpojení v linuxu zase fungoval. Asi je v připojování věcí butálnější a nevadí mu chyby v nulach a jednickach.
ta technika je nebezpečná, zrovna se mi ztratil z mobilu soubor autosave.wpt (při Chybě Systému na E52) při připojení na wifi))a mám pouze rok starou zálohu.
U nepohyblivého média sice nejde, opakovaným zapínáním, poškodit plotny disku, ale stejně bych to dal do obálky a poslal to někam, kde to opravdu umí a jsou na to vybavení.
Jediný problém je, že to nedělají zadarmo. Záleží na tom, jako moc si ty fotky cení.
Linux (treba livecd ubuntu) a pouzit testdisk (jde to i pod win, ale win bych tady moc neveril) .. pokad neni opravdu fyzicky znicena, melo by to jit.
Jo, a pripojit pres ctecku.
Plusem může být, že částečně zadarmo dělají. Protože práci udělají (alespoň z velké části) a pak pošlou cenovou nabídku případně se vzorkem dat a můžeš se rozhodnout zda akceptuješ nebo ne.
Koukni treba sem http://card-recovery.biz/us/service.php a prubni ten doporucovany program. Program se pokusi precist SD kartu a pokud se mu to podari, nabidne obnovu dat.
Nebo jako vzdy, pouzij Internet a hledej… Poslat to odbornikum, muzes vzdycky.
Hmm prave resim neco podobneho. Az na to, ze sem si zformatoval disk a zachranuju soubory. Vetsinu stama dostanu, ale treba fotku neotevru jedinnou…
Jinak k pametovce. Jak tady padlo to zkouseni linuxu tak je to docela dobry napad. Uz jsem tak rozjel par flashek.
Jeden z nejlepších nástrojů na obnovu poškozených dat:
http://www.cgsecurity.org/wiki/Main_Page
Obzvláště doporučuji na poškozené karty z foťáku.