posun souřadnic?

Hezký nedělní večer všem kachnám i kačerům.
Řeším s kamarádem problém se zaměřením na mojí kešce GC2YJ9K Krocehlavsky plynojem (MAN) (Traditional Cache) in Středočeský kraj, Czechia created by KarfikCZ
Když jsem ji před měsícem obnovoval, zameřoval jsem 10x s Oregonem 450 a kolega Jedjisch taky s HTC. Vše v pohodě, až dneska mi piše kamarad, že tam byl s přítulkyní a kamarádem a házelo je to 10m jinam.
Souřadnice se asi sami neposunou, co? Nebo nehybal jste někdo s družicema? :slight_smile:
Když jsem dal souřadnice do googlemaps tak jsou na plotě, ale to bylo i předtim, asi to nemaji mapy uplně přesné.

Druzice se hybaji porad, obihaji zemi. A tak se presnost zamereni na jednom miste neustale meni. Dokonce existuji udelatka, ktera ti reknou, kdy na danem bode budes mit nejvetsi presnost, a kdy nejmensi. Atd.

Presnost ortomapy Googlu je, alespon tady v Praze, velmi dobra. Pokud i to tady ukazuje ujete, tak to mas ujete zamerene. nekde jinde to uz tak presne byt nemusi, tusim, ze Brnaci si na presnost stezovali. :wink:

Družice se hýbou samy a jsou to náladové potvory. :slight_smile: Pokaždé ukazují trochu jinak, při zaměřování keše se doporučuje opakované měření a ne všechna měření v jeden den, ale třeba při opakované návštěvě a pak se to průměruje.
Já tam kde lze dobře rozeznat objekty na fotomapě, dolaďuji souřadnice keše právě dle fotomapy, svojí GPS zas tak nevěřím. Nějaká chyba v mapách nejspíš bude ale zatím si nikdo nestěžoval. Jestliže ti mapa na gc.com hází keš na plot, kde ale v reálu není, tak může být chyba spíš v těch tebou naměřených souřadnicích.
Navíc část lidí loví dle mapy a já se k nim řadím pokud vyrážím do města, je to pohodlnější a méně nápadné než běhat sem a tam po ulici podle toho jak má GPS náladu. :slight_smile:

Předpokládám, že při zaměřování používáš ve svém Oregonu funkci "Průměrování" a měříš v různé dny / denní doby. Pokud ti pak souřadnice sedí i na fotomapě, tak není co řešit. Pokud nesedí, pak bych doporučil upravit podle mapy - jestli jsi schopen místo přesně rozeznat. Mimochodem, když jsem hledal tvoje kešky, tak obě byly dobře zaměřené…

no vidis a právě se jedná o Plynojem. Nikdo si nestežoval, jen ty tři co tam byli spolu, tak uvidim.

hmm a nenapadlo tě, že by chyba byla u jejich měření? Ani nepíšeš, čím to navigovali

Když si tak vzpomínám na Plynojem, tak si vybavuji, že mi šipka ukázala k objektu, asi tak na 30 metrů jsem si tipnul umístění skrýše - a byla tam :). Takže tam jsem vlastně souřadnice ani nekontroloval, ale myslím, že by to mělo být v pořádku.

pockej, Plynojem je presunuty, ty jsi byl na starym miste :slight_smile: Tam mi ji rozkopali cikáni.

napadlo, ale dušují se že to všem ukazovalo stejně 10m pryc. Čim měří jsem z nich nedostal, urazili se :frowning:

Ahoj,
zkontroluj si souřadnice podle google map, podle mapy je to na plotě, což mě samozřejmě mátlo při hledání, nakonec jsem ji dal geočuchem mám OREGON 450 a je to tak opravdu cca 8 metrů.
Vlada Gonzales

U první verze (a vodojemu) jsem žádný markantní problém se souřadnicemi nepociťoval, naopak, zdály se přesně použitelné. Takže takhle od židle (a dokonce bez pohledu na aktualizovaný listing - vím jenom z notifikace, žes to obnovil o kusek vedle) těžko říct. Na tvém místě bych to prozatím hlavně pojistil účinnou nápovědou a vyčkal dalších ohlasů, případně měření.

Za sebe si to srovnávací proměření alespoň znamenám na pomyslný úkolovníček, až/jestli se tamtudy někdy později během podzimu budu pohybovat. Pro nejbližších pár dnů s tím určitě nepočítej - zbytné pochůzky ještě musejí stranou, dokud se noha ještě trochu nedohojí. V té souvislosti se kolegům omlouvám, že přece jen prošel k publikaci Konopas, kde jsem betatest v terénu provést nemohl. Snažil jsem se autora alespoň na dálku odradit od záměru, ale zřejmě ne dost přesvědčivě; publikované změny jsou jen dílčí…

StaKi mi dneska volal že jde na můj Plynojem a že se tam sejdem. Dojel jsem tam 4 minuty po něm a akorát logoval. Takže souřadnice asi budou OK. :slight_smile: Dělal jsem přeměření a rozdíl mezi původními souřadnicemi byla jedna tisícina. To asi nebude 10m, že :slight_smile:
Tim to beru za vyřešené.
Chlapáci díky :slight_smile:
P:S: mimochodem, na mapách googlu to furt ukazuje do plotu :smiley:

Já bych věřil ortomapám. Ikdyž vím, že v členitém terénu přesné nejsou. Ale to budou maximálně metry. Co se týče navigace, měřil jsem teď na Šumavě po půl roce, a celkem to sedělo. Bohužel ne na katastrálkách, kde třeba Rosenauerův pomník vychází na most a přitom je od něj dost daleko. Katastrálky jsou staré a evidentně nesedí, podle ortofotek jsou některé cesty správně, některé i o desítky metrů jinde.
Čili - používej průměrování, a i s ním raději zaměř několikrát. A vrať se tam za několik hodin, případně i dnů. A dávej spolehlivý hint. Tisícina jsou 1-2 metry.
Ale pokud si nejsi jist, dej do listingu, aby ti ostatní poslali souřadnice, které naměří. Kadý měří jindy a něčím jiným. Pokud dostaneš víc souřadnic, které ukazují výrazně jinam, tak to řeš. Jedny ulítlé neznamenají nic.

geocaching neni o tom jit podle gps jak debil a pak neco sebrat, je to o hledani. Bohuzel plno kaceru nadava jakmile to je o dva metry jinde, protoze museli hledat.

KarlikCZ: nemohu s tebou souhlasit. Geocaching je hlavně o hledání dle souřadnic. Až poté dochází k hledání na místě. Kolikrát se mi stalo, že s přesností na 5 metrů jsem keš našel až nějakých 30 metrů vedle. To člověka vážně dost otráví, když musí např. nesmyslně kroužit lesem a prohledávat každý smrček. To už není zábava, to je opruz.

Dva metry vedle, to je skvostné přání :slight_smile:

Jak píše mpik … průměrovat, průměrovat, průměrovat :slight_smile: (nebo to byl Lenin?)

Vedle vysokých staveb nebo pod elektrickými dráty je GPS signál odrážen a pak to ukazuje dost vedle. Pokud to jde, tak raději použít souřadnice podle googleho mapy (ne té silniční, ale letecké), většina kačerů má mapové navigace a koukají kam jim to ukazuje cíl.

tam je to čistý, přesnost 3m. Nikdo jiny problem nemel. Kvuli 3 lidem tam nebudu litat kazdy den prumerovat. Uvidime co bude dal.:slight_smile:

Jak říkám, podstatné je, kam se to ukáže na mapě. Ono stačí i třebas 5 metrů rozdíl, v normálním terénu to nemusí vadit, ale co když je to 5 metrů za plot ? Proto by sis to měl zkontrolovat na mapě a pokud to na mapě vychází podivně tak to podle mapy posunout.

No, pokud mám souřadnice 5 metrů za plot v místě, kde mi GPSka jede s přesností 4 metry, tak zapojím zdravý rozum a hledám očima.

Myslím, že ať to ukazuje jak ukazuje, tak musíš počítat s rozptylem cca 10 metrů.

A znovu. Pokud to na mapě vidím špatně, tak to opravím bez ohledu na to co ukazuje GPS. Přesnost GPS v tom nehraje ale vůbec žádnou roli.