Dovoluji si vložit malou anketu, která by zmapovala nejen obecné mínění o položené otázce, ale také třeba přinese nápady a podněty pro vytvoření funkčního TB hotelu.
Do případných komentářů prosím zkuste rozvést váš názor na vytváření a hlavně nutnost TB hotelů mimo přirozená centra (Praha, Bratislava, Vídeň).
Potřebuje malé město vlastní TB hotel?
Komu bude sloužit?
Má být umístěn blízko nebo daleko dopravních uzlů (nádraží, dálniční křižovatky)?
Má být umístěn v reprezentativním prostředí (parky, památky), nebo to je jedno?
Nestačilo by vytvořit TB hotel z již funkční a prověřené cache?
Chceme a potřebujeme vůbec cache zaměřené pouze na TB a geocoiny?
Koukám, že se na to v Brně jde skoro vědecky, až začínám uvažovat jestli se tu u nás v Plzni neudělala nějaká chybka, když tu vznikl TB hotel. Pokusím se tedy (staráme se o něj a sponzorujem jeho provoz) vysvětlit pohnutky jeho vzniku.
1.Na velikosti města snad nezáleží (spíš bych řekl na velikosti geokomunity v něm)
Vzniknul z potřeby předávat si TB (byla blbost si je discoverovat po hospodách atd.) mezi plzenskou geokomunitou. Sám jsem několik zajímavých TB a geocoinů přivezl a chtěl udělat radost kamarádům, jenže jsem řešil kam s ním. Takhle je po starostech. To samé naopak, pokud chce někdo přivést (odvést) TB, geocoin s Plzne má po starostech kam jít.
TB hotel nám pomáhá plnit mise TB…
Je v centru města, na velice atraktivním míste, hodně navštěvovaném.
Je velice bezpečný a myslím, že i dost reprezentativní.
Cizinci mají k dispozici v TB hotelu turistické informace, mapy, pomoc, legendy, info o historii atd.
Byl vytvořen z funkční a prověřené cache.
Jeho potřeba byla pro nás jasná, viz výše…dál jsme to neřešili… protože je to vlastně normální keška…z trade obsahem, TB a geocoiny jsou jako bonus snad to není nic proti ničemu
Návštěvníci plzenskeho TB hotelu, mohou využít vstup zdarma do jedné z předních pamatek zde.
TB hotel je dostatečně dimenzován pro pojmutí jakékoliv velikosti TB (optimálně do velikosti krabice od bot) větší možno místně domluvit…TB velikosti osobního automobilu lze zanechat před vchodem.
Pokud někoho zajímá jak vypadá TB hotel v Plzni…jste vítáni, ostatní si mohou přečíst listing GCW21Q
Ja osobne kdyz nahodou najdu TB nebo geocoin, tak ho vetsinou vyzvednu a snazim se zjistit, co ma za ukol, ten se snazim v ramci svych moznosti splnit. Ukol odnest TB do TB hotelu jsem jeste necetl a tak pro mne TB hotel nema vyznam. Mozna ho navstivim jednou, ale opakovane ho navstevovat nebudu a TB do nej nosit nebudu. Tak vyznam TB hotelu moc nechapu. Ale je to jen muj osobni nazor.
No, to myslím není třeba…rozhodně bych cache zaměřenou pouze na TB a geocoiny nezakládal …TB hotel tak jak ho vnímám já, beru jen jako standartní cache, pod pojmem hotel si představuji jen jakýsi konfort navíc… snadnou dostupnost, ( aby se např. ten, kdo jede do cílové destinace TB a chce pomoci, nemusel pro TB někam daleko do lesů ), dostatečně dimenzovanou (aby se nemuselo řešit, zda se mi tam asi TB vejde nebo né), hojně navštěvovanou a navštěvovanou cizinci. (aby byla velká šance, že se mise TB splní) Tolik asi jak to vidím já …suchou, čistou a bezpečně schovanou krabici na zajímavém místě beru jako ideální cíl zakládání jakékoliv kešky…takže v tom luxus TB hotelu nevidím. Rozhodně nějaké podmínky TB za TB a tak je pitomost …
Brněnský hotel u sjezdovky (krabice v zemi - možná příliš blízko chodníku, člověk nemá na logování dostatečný klid - nepříjemné při větším množství travelbugů)
TB hotel v Bratislavě (čajovna - dokonalé)
v Praze Pendulum (Šamane sorry ale - obyčejná krabička v místě, kam turistům lecos od huby upadne)
ve Vídni u letiště (větší krabice u parkoviště, kde je hodně bordelu) - plně srovnatelné s propíraným Brno Motelem - přesto ke spokojenosti funguje
ve Vídní Tauschcentrum - dokonalý trezorek v hospodě
(a po následné bouřlivé “diskuzi”) jsem dospěl k tomu názoru, že už se rozhodně nebudu ve věci angažovat nijak jinak, než je tomu v Bratislavě nebo v Tauschcentru. Bohužel nemám k dispozici žádný interiérový uzavřený prostor, kam cache dát. Neříkám že např. to Vídeňské letiště (a potažmo Brno motel) nesplňují svůj účel - letištní hotel funguje ve Vídni docela dobře a nikomu ten bordel okolo nevadí, ale než zase poslouchat ty urážky a napadání, tak radši nic než kompromis. Proto ale vyzývám trvale žijící Brňáky (což já nehodlám být), aby se vzmužili a našli podobné místo jako je Bratislavská čajovna nebo Tauschcentrum. Brněnská geo-komunita je myslím početnější než bratislavská, tak nechápu proč oni jsou “přirozené centrum” a měli by mít hotel a Brno ne.
Ano, každé město s větší koncentrací keší určitě potřebuje hotel, protože považujeme za účelné koncentrovat městské TB do JEDNÉ centrální, speciálně k tomu určené keše, odkud si budou ti, co jedou mimo město, zásobu konkrétních TB vyzvedávat a rozvážet je dál v jejich kýženém směru. Drtivá většina TB má velkolepější úkoly než cestovat dva měsíce po jednom městě a jeho okolí. Tomu bych říkal spíš “bloudění” a čekání na náhodu, dokud se nesetká s někým, kdo mu pomůže. Hotely v tomto mohou pomoci hodně. Rozvíjí myšlenku co nejintenzivnějšího cestování, tedy výhodný poměr vzdálenost/čas. Čas je úměrný počtu lidí, kteří ho měli v ruce. Takže čím míň, tím rychleji. Hotel ovšem může paradoxně pomoci i těm TB, kteří principielně nechtějí moc cestovat, ale spíše poznávat hodně lidí (jako např. náš TB Král). V hotelu třeba leží a deset lidí mu zapíše “discovered”, případně si ho půjčí na dva dny s tím, že ho sem zase vrátí zpět, než ho někdo neznalý kontextu přesune definitivně jinam.
Brno? Brno hotel potřebuje určitě. A právě jeden.
Zvláště bychom rádi zdůraznili, že v našem chápání víc hotelů na jednom místě jde ovšem proti těmto snahám, protože zase rozptylují. Více hotelů má snad smysl jen v hodně velkých městech, kde jsou jeho jednotlivé části významněji odděleny.
K druhé otázce, zdali nová nebo stávající, jasně odpovídáme NOVÁ. Protože specializace je velkým přínosem. K takové keši lidé od začátku přistupují jinak, a že k hotelům se jinak přistupovat musí. Už třeba text vložených pravidel je veden speciálně k travelbugům. “Pojď, vysvětlím ti, náhodný nálezce, co ty divné mince a plyšáci s visačkami znamenají”. Lokace je vybrána s ohledem na účel. Travelbugy se nemíchají s obyčejnými věcmi na trejding. A tak dále.
Vidíte ? Já jsem vám to říkal, že profesor Freťák to má ohledně TB hotelů v Brně jako jediný pořádně srovnané v hlavě a vy furt, že nééé … :-))))
A kam mám jako strčit toho krásného žlutého Jeepa 4x4, Nunčaky, Dřeváky a Pinokia, které jsem včera přitáhnul z Vídně ? A co chudák Dark, který musí někam bezpečně umístit ty dva nádherné coiny s ikonkou, kterou v Brně ještě nikdo nemá ? A co ten TB, kterého přivezl až z Rumunska a nemá čas hledat/vybírat nějakou cache, kam ho vrazit, než dnes vyrazí na Masters of Rock do Vizovic ?
Přirozeným centrem jsem myslel např. hlavní město nebo jiné turisticky atraktivní místo. Praha, Český Krumlov, Vídeň, Bratislava. Něco takového. Brno leží trochu stranou zájmu turistů. (Naštěstí..)
Tak ja si myslim, ze potrebuje. Pokud bych napr. planoval delsi cestu nebo za hranice nebo tak, podivam se do listingu TBhotelu co tam je za TB a zda nejaky TB co tam je se nema nahodou pohnout smerem, kam mam namireno. Pokud ano, zajdu a vyzvednu a nekde vypustim do dalsiho obehu.
Takze podle mne to smysl ma.
Ale, podle této myšlenky a smyslu, bude tam vice TB, takze by opravdu chtelo bezpecny ukryt aby nedoslo k vybrakovani.
Pendulum v Praze taky bylo puvodne “normalni” kes, poloha ji predurcila a po drobnych presunech, upravach zadani a zabezpeceni funguje. Prirozeny vyber doporucuje pet z peti Darwinu.
No já myslím, že to tak hprké nebude. Když najdu nějakého TB nebo coin, prostě ho posunu dál (má-li misi, pak v souladu s misí) a neřeším, že bych ho strkal do nějaké extra cache.
Po návštěvě Vídně a Tauschcentra (+ i té čajovna v Blavě) spolu s Mitákem jsem přesně za jedno s ním. ANo, právě jeden TB hotel umístěný na naprosto bezpečném místě. Bohužel nejsem původem Brňák a nemám moc možností, připravuje se rozšíření mé oblíbené hospody, tak poté možná to zkusím domluvit s majitelem tam. Lokalizace: ulice Jana Uhra (kolmá na Veveří) - 1 zastávka od České směrem na Konečného náměstí. Nemám ovšem možnosti na vytvoření zabezpečené schránky. Pokud má někdo kontakt na lepší místo směle sem s ním !
Ten coin mám z Vídně jenom jeden ale stále u sebe protože jsem to opravdu včera před Vizovicema nestihnul nikam uložit. Napravím v pondělí, ale v centru nic vhodného není
Ked najdem niekde daleko v lese TB, ktory ma ist do Nemecka, Anglicka, USA atd. tak mu mozem velmi pomoct prave tym, ze ho zanesiem do Pendula. A je to aj jedine racionalne riesenie co ma napada.
Pomahas teda len TB, ktori maju cestovat po Cechach?
pozor, cache priamo v hospode moze byt problem, haggaeus uz takto neschvalil cache v presove, aj vo viedni je to proti pravidlam. v ba je to v chodbe, nemusis priamo navstivit tu cajovnu…
No, nejde tak asi ani o tu hospodu… (i když cache by asi neměly bejt komerční a reklamní, ovšem to by se jich muselo taky pár, třeba zrovna v Praze zrušit ) spíš jde o to, že při hledání cache musí být potřeba GPSka…což při jasné lokalitě (hospody) třeba není. Dá se to vyřešit nějakou mezistage, kde bude třeba heslo pro vstup do trezorku s keškou nebo tak. Pak si myslím, že by neměl bejt se schválením problém.