Ahoj,chtěl bych založit kešku a do listingu dát pověst týkající se onoho místa,na internetu jsem ji našel kompletně sepsanou(dokonce 2 různé) ale nevím jestli na ni neplatí například autorská práva nebo něco podobného nebo jestli je volně ke kopírování,díky za odpověd’
podle mě když to tam neni napsaný, tak na to platí standarntní práva, takže to nesmíš kopírovat. ledaže by tam bylo uvedeno pod licencí mit, bsd, cc. není nic jednodušího než se zeptat autora.
On to stejne nikdo necte. Dal bych tam info o tom miste a odkaz na tu povest. Kdo si ji bude chtit precist, tak klikne.
A nezapomeň udělat waymark v kategorii Urban Legends and Superstitions B)
Můžeš ji převyprávět. Můžeš dát jen odkazový link - to bych nedělal, my třeba stahujeme keše globálně dopředu do garmina a čteme je až při lovu (nevíme nikdy dopředu co a kde budem lovit) - zato to čtem dost poctivě, pro nás to má další rozměr kešingu a pověsti, ty čtem obzvláště rádi - odkazový link by nás nasr…andil.
Můžeš to citovat s uvedením zdroje, anebo se ještě předtím zeptat a citovat se schválením a uvedením zdroje. Je to kulantnější, ale dle mého již dost zbytečné.
Souhlas;)
U pověsti se na příběh jako takový autorské právo nevztahuje, na konkrétní zpracování ano (pokud není uvedeno jinak), takže buď zkus získat souhlas autora, nebo pověst převyprávěj vlastními slovy.
Není pravda, že to nikdo nečte. Před lovem snad, ale je dost kačerů, co si aspoň zpětně při logování rádi přečtou příběh, povídání o historii místa, stavby atd.
Jestli chceš příběh zpřístupnit co nejvíce lidem, vytiskni jej i přímo do kešky (třeba jej můžeš vlepit do logbooku, pokud je keš dost veliká a vejde se do ní pevný "knížečkový" logbook. Kačer, jehož zaujme místo a nebude spěchat, si jej na místě rád počte.
To je právě důvod, proč nechci stahovat hromadně do navigace. Chci si to nejdřív přečíst, podívat se na mapu, najít, co by kolem mohlo být ještě k vidění… Zvyk z loňska, kdy jsem hledal bez navigace, dokonce i teď jsem ji zapnul jen párkrát a jinak jsem našel bez ní. A listovat prstem po malém displeji se mi nechce, to se mi zdá dobré tak na nejnutnější informace a hint.
Jinak co se týká textů stažených z netu, tak by se to jen tak nemělo, ale je to běžné, i své texty jsem našel v jiném listingu. Jednou se mě někdo zeptal, zda by můj text mohl využít v geocachingu, vysvětloval co to je a asi byl překvapen, když jsem mu poslal link na profil.
Myslím že dole je buď pod textem, nebo na liště napsáno: Text je chráněn autorskými právy.![]()
Je možnost ozvat se autoru textu a požádat ho o svolení k publikování. Pokud mu naznačíš že z toho maš prd a k čemu to bude sloužit, většinou souhlas dají.
Já to mám na dvou keších a bylo to v pohodě. Navíc autor bývá rád že se jeho dílo rozšíří ![]()
Napíšu svoji zkušenost z druhé strany - u listingu, který se týkal naší obce jsem našla svoje texty bez jakéhokoli odkazu na zdroj. Bylo mi to líto, že to někdo (shodou okolností spolužák, co se známe už od školky) sprostě okopíroval, ani se nesnažil to parafrázovat.
Ozvala jsem se a teď už je zdroj uveden, teď s tím nemám problém.
díky všem za odpovědi