Zdravím kačerstvo,
před týdnem jsem absolvoval krátkou dovolenou v Českém Švýcarsku s lovem mimo jiné podél červeně značené turist.cesty z Hřenska do Děčína (vpravo od toku Labe). Bohužel pro kačery: od 1.června 2010 zde byla vyhlášena nová Národní přírodní rezervace Kaňon Labe. Týká se to hned několika stávajících keší umístěných s výhledy do labského údolí mimo červenou TZ (jednu z nich jsem navštívil, cedule nové NPR a červené pruhy na stromech ještě září novotou), ale o to nejde, to si budou muset vyřešit autoři s reviewery - toto píšu především, aby autoři v této oblasti viz mapa u odkazu NEplánovali nové keše mimo značenou turistickou cestu, schváleny by jim stejně nebyly. Díky za pochopení - a jelikož jsem zde byl prvně, celkem vyhlášení NPR chápu - na standartní vyhlídky (Růžová, …) se může po červené TZ, ostatní jsou holt nyní oficiálně nedostupné viz článek a obecné zákonné povědomí o NPR (zákaz vstupu mimo značené cesty).
Keším zdar!
P.S. Pokus už se tato nová NPR zde někde řešila, prosím uvést odkaz, pak bych tuto duplicitu zamkl, holt košaté množství témat nestíhám číst…
Za 1. republiky taky buserovali. Ale nyní nastává paradoxní situace. Neboť v minulosti nás (myslím trampy :D) honili blbci úřední, ale teď to jsou zejména ti, s nimiž nás spojuje (doufám!) láska k přírodě. Ale třeba je to už jinak. Neboť buserant si svoji pásku na rukáv najde vždycky - ať má jakoukoli barvu. Maně vzpomínám na strašného ochranáře Čermáka z Týřovic, jenž nás honil po okolí, jednou s páskou PS-VB, jindy jako pomocník myslivců a druhdy jako ochránce přírody.
Beru to jinak: my, lidé, se jako jeden jediný živočišný druh neuvěřitelně roztahujeme. Žijeme v době, kdy se krajina pokládá za něco, co nám náleží, co nám slouží. Fauna a flóra? Pokud je nám k něčemu, ať už je to dříví, maso nebo jen potěcha oka, tak jistě. Cokoliv dalšího má nárok, když to dokáže přežít. Takže nemáme medvědy, rysy, ale vymírají žáby, hadi, motýli, brouci. Co na tom, že některé porosty nesnesou zátěž, co na tom, že některé živočišné druhy potřebují klid…
Pokud máš přírodu opravdu rád, určitě dokážeš pochopit, že na některých místech je jí nejlépe bez člověka, natož davů.
Problem je ze se s vanickou vylejva i dite. Napriklad ted opet platny zakaz vstupu mimo stezky v Krkonosich kvuli tomu ze nase policie neni schopna pochytat a zavrit Polaky co tam devastuji boruvci. A taky spouste idiotu co to odnich kupuji…
Ja vim jak se mam v prirode chovat a nebudu respektovat zakazy ktery vznikly jen protoze to jini nevi.
Nesmim nadavat na cikany, nesmim si delat legraci s polskych instalateru a nesmim do lesa. Vramci slusnosti se zda ze budu muset zustat drepet ve svem panelakovem byte… radsi bez energie abych nemel moznost se nekde vykecavat. Jsem nasran!
Kdyz jsme u tehle lokality tak mrknete na [cache]GC1N1T0[/cache]. Tam geologove provedli vrt a to nepochybne se souhlasem spravy CHKO. Vysledkem je ze zcela bez uzitku do Labe vyteka kvalitni podzemni voda… na takovou ochranu prirody se opravdu muze slusny clovek tak akorat vykaslat. Takze mozna bez kesek, ale moc rad se tam vratim. Je fakt ze kachen je uz moc a tak to geooficialne nebude mozne…
Bohužel jsi úplně mimo a o systému české ochrany toho moc nevíš. To, co tu píšeš, jsou jen obecné kecy, které do nás naši ochranáři nalévají, a jak je vidět, tak s úspěchem
Ochrana přírody má spočívat úplně v něčem jiném, běžný člověk turista je ten poslední, který by se z ní měl vyhazovat … Zkus se inspirovat za hranicemi, takový Kocourkov je fakt jen u nás a na Slovensku.
PS: o výjimce pro horolezce už jednání proběhlo, pravděpodobně se podaří podaří vydat do půlky prázdnin.
Přírodu mám rád, ovšem ji neuctívám. Její krása, funkčnost a někdy až rozmařilá košatost má smysl právě pro člověka. Tvůj přístup vede k tomu, co u nás nastává - všecko zakážeme, lidi naženeme na asfaltový chodníček, aby nic neerodovalo, a na vyhlídku s parkovištěm. (My samozřejmě jsme ochranáři, vyšší kasta, my si zajdeme a zajedeme, kam chceme. Někdy tam pustíme i spřátelenou dřevařskou firmu nebo politiky s flintami :D)
Přiznám se, že porušuji zákony a spím rád položený na zemi a naslouchám jejímu oddychování ve všech ročních obdobích. Jsem škůdce, zabijte mě, bursíci! A ano, vedu k témuž i své ratolesti, abych se jednou nedočkal slavného výroku: "Příroda? Znám, tu máme doma na internetu!"
O rezervaci mi rikal uz v listopadu severocesky kacer a horolezec ponybara (ze si mam rychle odlovit legendarni kes Za Patologem z kopce, nebot pujde kvuli te NPR nejspis do archivu). Taky vcera davali na CT2 porad o trempech, kde nam jakysi odbornik doporucoval jezdit snad na Brdy, ale ne na Kokorinsko. Spejeme do doby, kdy se na prirodu budeme moci divat jen za sklem. A hezky hromadne na vyhrazenych mistech, protoze ta mene zajimava zaberou roztahujici se mestske suburbie a chatove osady. A vse bude rozparcelovano a vsude bude vstup zakazan, uaa! :-E
Souhlas s Medomyšakem. Prostě kocourkov.
A nejvic mě ted o vikendu nasral v Nizkych tatrach jeden z hlidky ochrancu přirody. Flakl nám pokutu 20eur za stanovani v narodnim parku (přišla bouřka tak jsme postavili tam kde jsme byli a zustali až do rána). Když jsem mu ji neochotně zaplatil a zeptal se ho jak že jsme vlastně přirodě ubližili, tak jeho odpověd zněla že nijak, ale zakony jsou zakony. Tak to mě fakt dostalo.
A co obyvatelstvo vystěhovat, obezdít, prodávat vstupenky a za šlápnutí mimo stezku do pracovního lágru ?
Jediné kdy příroda poznala že jsem tam spal bylo to že jsem rádo zahrábl popel z lihové kostky od vaření kafe. Vychovávaly nás, aby po nás nezůstaly stopy a příroda netrpěla.
Už samo tohle téma je na založení keše … :@
Lidé courající jen tak kudykoliv v lese mají pozorovatelný negativní vliv, ne že ne. Kolikrát jsem našel cache která měla v průměru tak jeden nález za týden (a kdoví jestli) a přesto byly v jejím okolí zřetelné stopy po hledání.
Nejlepší ochrana přírody je v dané oblasti odstranit turistické značky a nezmiňovat se o ní v turistických průvodcích ("hic sunt leones"). Tímto stylem se i bez zákazů nejlépe zmenší pohyb lidí v dané oblasti a hlavně zůstanou především ti, co se k přírodě chovají slušně. Mastňáci co dělají v přírodě brajgl (už jsem viděl i posprejované skály v Českém ráji i na Kokořínsku, ruce urazit!!!) do takových oblastí nezavítají.
Velice manipulativní - rozvrtaná zem či vychozené pěšiny je negativní vliv ? Jsou to pouze stopy přítomnosti člověka. Co bys pak nazval vypuštěním krav či ovcí na louky a do lesů ? Co pak rozvrtaný les od divokých prasat, což je nesrovnatelně větší rozsah ? Po všem jsou v přírodě stopy, ale nikdy bych to nenazýval negativním vlivem. Naopak, jejich vliv je velmi pozitivní, jak bylo prokázáno zkušeností.
To je přesně ono - "ochranářům" se už podařilo vsugerovat populaci ony bludy, že stopy přítomnosti člověka (turisty) jsou negativní vliv a ohrožují přírodu. Smutné. A to takto věříte všemu ? Bez jakéhokoli důkazu ? Když mluvíme o Č.R., co tak zmínit třeba dálnici z MB do Liberce ? Co připravovaná rychlostní komunikace z Turnova do Jičína ? Co budované atrakce pro "turisty" ? Co odpad z okolních vesnic či chatařů ? O tom se mlčí, a přitom toto je to, co má skutečně nějaký vliv na přírodu a co mají ochranáři hlídat. Ale za tím jsou velký prachy a nemají na to páky, že. Takže pak se věnují naprostým nesmyslům. Kocourkov, ach jo …
Velice manipulativní - všude jsou silnice a pastviny tak to nějaké vyšlapávání cestiček a rytí v lese nevytrne
Teď vážně - nejsem příznivcem názoru, že člověk je škodná před kterou by se příroda měla chránit skleněným poklopem. Vím, že jsme si krajinu přetvořili podle svých potřeb a že už někdy od 14. století se u nás na většině území nedá mluvit o nějaké původní nenarušené přírodě. Přesto si myslím že jsou určitá místa, která by se měla raději nechat na pokoji a o kterých by mělo vědet jenom pár lidí, kteří se v přírodě umí chovat. Už třeba proto, že se nadměrnou návštěvností narušuje charakter místa, kvůli kterému bylo původně navštěvováno. Ukázkou je Sokolka v Českém ráji (kam byl mimochodem před nějakou dobou dost nešťastným direktivním způsobem zakázán vstup). Nádherná skalní vyhlídka ale skála hustě pokrytá vyrytými nápisy a přístupová pěšina proměněná turisty v strmě stoupající žlab plný vystouplých kořenů. Tohle za sebou ani ta prasata nenechají a já to skutečně považuju za negativní vliv. A to nemluvím o tom, kolik lidí za sebou s naprostou samozřejmostí trousí odpadky. Na druhou stranu mi vadí například uzavření skalního města u Apoleny pod Troskami, kde byla vyhlášena rezervace protože tam chodil opravdu málokdo i v dobách kdy tam ještě rezervace nebyla.
Možná jsem naivní magor ale já někam do přírody chodím skoro jako na výstavu obrazů a snažím se aby to po mém odchodu vypadalo pokud možno stejně jako před mým příchodem.
K těm sprejerům - nikde jinde než u značených cest jsem posprejované skály neviděl (například ve skalním bludišti u Mšena). Sprejeři jsou v podstatě exhibionisti a nebudou se zabývat sprejováním někde, kde to nikdo neuvidí.
Ano, souhlasím. Dochází k poškozování turisticky zvýrazněných míst a bylo by nejlepší zlikvidovat všechny turistické průvodce. Ale to je naivní myšlenka.
Chtěl jsem jen poukázat, že ochrana přírody se u nás ubírá špatným směrem. Dochází k zavírání celých oblastí paušálně pro turisty, zdůvodněno vyrytými nápisy či erozí, když existuje spousta jiných řešení. Např. vyhlásit brigádu v okolních obcích na vytvožení schodů a protierozních zábran (možná by přispěla i obec). Pokud bych bydlel poblíž, do takové akce bych se zapojil, a určitě bych nebyl sám. V rytí nápisů či sprejování nepomůže zákaz - ty puberťáci tam budou chodit dál a ničit dál. To už není otázka ochrany přírody, ale spíš policie.
Určitě rozumíš - krásně to je vidět na Apoleně nebo Labském údolí. Návštěvnost je naprosto minimální, v okolí žádné obce či stavby, fauna a flóra zcela běžná, a stejně je vyhlášeno zvláště chráněné území (potažmo zákaz vstupu). Jen z moci úřední, proti lidem. Toto opravdu není správný přístup. Nemluvě o obcemi odmítnutném paskvilu NP Tisá a plánovaném NP Křivoklátsko.