Uz jsem se setkal u par cachi s tim, ze nekolik lidi psalo, ze souradnice musi byt "nejak" zjistitelne, ze v opacnem pripade je cache proti pravidlum. Jednalo se napriklad o GC1DXF3, kde psal Shanti toto:
Dival jsem se do pravidel, ale nikde jsem to tam primo takhle receno nenasel. Hledam spatne, nebo uz to tam neni?
GPS usage is an essential element of geocaching. Therefore, although it is possible to find a cache without a GPS, the option of using accurate GPS coordinates as an integral part of the cache hunt must be demonstrated for all physical cache submissions.
to S474N: pokud to dobre chapu a vyzadoval by jsi striktni dodrzovani tohoto pravidla, tak se muzeme rozloucit s radou paradnich kesi, ktere vyuzivaji napriklad k dalsimu postupu tyto metody:
1] postup dale po reflexnich znackach, ci jinych oznacenich
2] postup dale na zaklade identifikace objektu na fotografiich nebo jinych navodnych obrazcich
3] postup dale na zaklade slovniho popisu cesty
4] postup dale na zaklade odposlechu zvukoveho zaznamu (bez udani presnych souradnic kam dale samozrejme)
5] prohledavani prostoru v nejake definovane zone
6] a urcite rada dalsich moznych postupu … ktere te nasmeruji ale nereknou presne souradnicove kam
Z tohohle hlediska mi to zrovna přijde i docela jasný.
Musí existovat možnost použít souřadnice při hledání (the option of using accurate GPS coordinates as an integral part of the cache hunt must be demonstrated). Tomu skrytý waypoint neobstojí, protože ho normální cacher nemůže použít.
edit:
Spíš je otázka, jak přísně koukají revieweři na podobné listingy, jako píše Sinuhet, nebo jako je zmíněná [cache]GC1DXF3[/cache]. Třeba nám to některý z nich osvětlí.
Taky si ale myslím, že u tohohle neškodí občas přimhouřit oko.
edit 2: Postup po reflexních značkách, apod. sám o sobě myslím nevadí. Akorát třeba musí být udány výchozí souřadnice, nebo na konci cesty souřadnice finálky… tak to teda bylo zatím u všech takových keší. na kterých jsem byl.
Jako nevím co chcete u GC1DXF3 za výpočet :D. Souřadnice jsou jasné ± nějaký ten metr sem nebo tam. A to nejsem z Brna :D. Stačí umět číst a dobře se dívat… .
Bohužel jsem ji nestihl 28.10. odlovit :(, měla být finálním závěrem dne.
No me to kdysi bylo reviewerem vysvetleno, ze k nalezeni final cache MUSI byt pouzity souradnice a GPS, a cache mi neschvalil (souradnice jsem mel jen na zacatek tunelu a dal se slo podle popisu). Predelal jsem ji na normalni tradicional, s alternativnim pristupem (kdo chce muze jit tmou tunelem) No a do roka jsem odlovil nekolik novych cache na stejnem principu, ktery me nebyl schvaleny -jen je proste schvaloval jiny reviewer. :o
Ale jak stale pisi reviewrei… Zadne precedenty neplati…
Ono se to proste asi vyviji nejen jak se oni sami stridaji a meni, ale i jak se ktery den vyspi, a jak kese vznikaji nad nejruznejsimi napady on nas zakladatelu… :D:D:D
Dnes to chapu tak, ze ve vetsine pripadu muzes jit podle znacek, popisu apod… ale pak musis najit napr. mikrosku, v ktere jsou souradnice, ktere nabouchas do GPS a hledas podle souradnic..
Já to chápu tak, že je lhostejné, jestli se použije GPS k nalezení finálky, začátku noční stezky, začátku tunelu, nebo prostřední z 5 stages. V každém případě by tam ale nějaké použití GPS mělo být. Cache, která je úmyslně postavená na nalezení zcela bez použití GPS, je podle mě špatně.
Videl bych to naprosto stejne a jak uz napsal Alkes vyse, jedina podminka je, ze musi byt pouzite souradnice a hledat pomoci GPS, ale nic o tom kam souradnice maji smerovat v pravidlech neni, takze souradnice pred tunel a hledani uvnitr pravidlum neodporuje, sam mam takovou skrys jen se nejde do tunelu ale do jeskyne a viz take Sinuhetuv prispevek je tato praxe bezna takze to neschvaleni byla spis vyjimka potvrzujici pravidlo.