Premium membership

Ja vim, ze tim asi pichnu do vosiho hnizda, ale presto se chci poptat. (upozornuji, ze jsem precetl thread o PM haloween party).

Takze, prostudoval jsem si podrobne, co groundspeak nabizi jako protihodnotu za tech 30USD rocne, a prijde mi to zle malo. Proto se chci zeptat tech, co jsou PM, nakolik je tech par featurek navic vyuzitelnejch. V zasade jedina vec, kterou povazuju za zasadni, je moznost hledat pm only cache. Da se orientacne rict, kolik takovejch kesi u nas v CR uz je? Jak to s nima vidite? Diky predem za konstruktivni odpovedi, vazne prosim nechci rozebirat to, jestli je moralni povinnost temi 30USD podporovat groundspeak nebo ne.

Nevim o zadne PMO cachi v CR, ktera by davala PM clenstvi smysl. Jedine co pro me ma vyznam je moznost stazeni dat a nasledna pohodlna offline priprava. Myslenka moznosti ziskani dat nebo notifikaci je sice dobra, ale provedeni je v nekterych situacich imho dost zoufale.

PM cache su to posledne, kvoli comu som PM.

Ako najvacsiu vyhodu vidim pocket query. Sice sa to samozrejme da obabrat aj inak, ale kvoli necelej tisicke (skk) rocne sa mi s tym proste neoplati zapodievat. Hlavne v kombinacii s bookmarkami a moznostou generovat PQ z bookmarku to povazujem za skvelu vec.

Bookmarky samotne tiez hojne vyuzivam a mailova notifikacia ma tiez svoje vyhody, aspon mam prehlad co sa deje v mojom okoli (a obcas sa vydam ulovit nejaku tu FTF) ;]

PM cache v CR je pokud vim krome zminovaneho eventu jen jedna ( napocitam Melmanovo zverejnovani cache pod PM statutem kdy to pak po FTF menil na cache verejne pristupnou). Kvuli tomu jestli ma cenu si PM porizovat to musi zvazit kazdy sam. Me osobne se vic nez notifikace o novych cache ( na FTF nechodim a jako nemotorizovany clovek ani vice mene nemam sanci chodit) velmi hodi notifikace o cache disablovanych a obnovenych. Velmi prakticka vec , kdyz mam v GPS tyden stary seznam cache a diky tomu vim, ze nema cenu nekam chodit kdyz jsem pobliz, kdyz je cache uz asi 10 hodin disablovana. Tod asi vse. O pripadnem dobrem pocitu z podpory groundspeaku, pripadne o tom, ze PMje pouze elitarstvi a vse ma byt free psat nic nechci a snad ani nepisu. :slight_smile:

Já osobně z PM využívám PocketQuery. Dostanu gpx fajl, který obsahuje waypointy, kompletní popisy, posledních 5 logů a hint. Toto nahrnu do PDAčka, kde používám BeeLineGPS a mám všechno co potřebuju. Kompletní informace o kešce včetně hintu, který se zobrazí až na mou vyslovenou žádost. Prostě paráda pro lidi, co chodí někdy lovit neplanovaně.

Já bych si PM dal, aspon na zkousku, ale moji kartou od CS mi to nejde zaplatit a jinej druh platby asi neumoznujou… :-/

Odhaduje, že MO keší je v ČR méně než 10 z celkového počtu více než 2000. To asi za třicet dolarů opravdu nestojí.

Protihodnotou za 30 dolarů jsou podle mě PQ, které mi umožňují více než komfortně získávat a udržovat přehled o keších (nové, disablované, archivované) nejen v ČR (tady existuje obdobný soubor na gc.cz, byť ne s tolika možnostmi), ale kdekoliv na světě.

O termínu “morální povinnost” tu nic psát nebudu - to si v sobě musí urovnat každý sám. Groundspeak nikoho nenutí do PM.

Pokud jsem ten dotaz udělal dobře, tak jsou v ČR aktuálně tři MO keše. Z toho jedna neaktivní a jeden event.

Yo, dotaz mas dobre. Opravdu jen jedna aktivni kes a jeden event. Kvalitu PM kese si zhodnot sam, uspech eventu je brzy posuzovat, kdyz jeste neprobehl.

Krome vyhody pri lovu FTF a moznosti publikovani bookmarku mas za $30 jiz zminene pocket query a potom jeste “find caches along the route”, coz se muze hodit zejmena pri pracovnich cestach :o))) Dale je to dobre v zahranici. V nekterych zemich, zejm. ve Svycarsku je PM kesi tolik a tak hezkych, ze by bylo skoda je nenavstivit.

P.S. O uzitecnosti PM se tu snad nikdo neprel. Ta predchozi debata byla vasnivejsi jen kvuli tomu, zda branit pristupu BM novackum na event, kde se muzou neco dozvedet, a kde muzou nasat taky trochu te etiky, aby vecne nemizely coiny a aby si uvedomili, ze i cizi cache je taky tak trochu jejich a podle toho se i chovali.

Fajn, dekuji moc vsem za vecne odpovedi, rad bych tedy jeste doplnil dva drobne dotazky

Jak funguji ty pocket queriies? Nekdo tu psla o BeeLineGPS, to me ale nijak zvlast neuchvatilo, mam GPS Tuner a GPSDash2, kterej povazuji za nejlepsi, skoda, ze programator se na to asi vybod :frowning: Pomuzou mi nejak pocket query, kdyz pouzivam tyhle dva softy?
Jak funguje Caches along the route? umi to treba nejaky export do TT nebo neco obdobneho? dekuji moc predem.

Pocket query funguje tak, že zadáš souřadnice (nebo waypoint nebo město…), co chceš vypsat (jen tradiční, všechny, nebo třeba jen nenalezené), dny, ve kterých chceš pq generovat a pak už ti mejlem chodí přesně to, co sis zadal. Přijde to soubor ve formátu GPX, který obsahuje všechny detaily kešky, posledních myslím 5 logů, hint, údaj, jestli jsi ji už nalezl, jestli je tam travelbug a možná ještě něco dalšího a pak už záleží jen na softwaru, jak si s tím poradí. můžeš si nechat generovat i víc pq, mám pocit, že limit je 5 denně. GPSDash i GPSTuner jsem taky kdysi zkoušel, ale nakonec jsem zůstal u BeeLineGPS, je to živý projekt a tvůrci reagují na připomínky uživatelů (už jsem jim pár návrhů poslal).
Existuje program PoiEdit, který ti umožní zpracovat (nejen) GPX soubor a uložit ho (nejen) ve formátu ov2 pro TomTom, tam ovšem dochází ke ztrátě informací, protože TT myslím pracuje jen s názvem a souřadnicemi, nic víc.
Caches along the route jsem zkoušel, když to byla novinka, ale nějak mi to nefungovalo - máte s tím někdo aktuální zkušenosti?

PQ jsou v podstate generovane listy kesi (.gpx soubory) na zaklade zadanych kriterii. Takze ja si napriklad generuju kazde 2 dny kese v okruhu 15km od mych home souradnic. A pak kdyz nekam jedu tak si vygeneruju okoli mista kam jedu, stahnu si to do PDAcka a jsem pripraven vyrazit kesovat. v tom .gpx souboru je kompletni listing, napoveda, nejake logy takze vse co potrebujes aby si mohl kes najit.
Co se tyce Caches along routes - tak to ti vygeneruje v podstate .gpx s kesema v zadane vzdalenosti od urcite cesty. Mam treba udelanou cestu z Phy k rodicum a kdyz vim ze tam pojedu tak si necham poslat tohle .gpxko s maximalni vzdalenosti 3km od cesty a kdyz budu mit chut nekde zastavit tak si to muzu zprijemnit prochazkou za kesi.

Jo ja mam. V podstate to delam tak ze na www.mapy.cz si dam vyhledat cestu z A do B. Tam je pak moznost si naplanovanou trasu stahnout do GPS (v podstate si stahnete GPX soubor).
Ten leze pak na strance s tvorbou Query pro Caches along route uploadnout, zadat kolik kilometru od zadane cesty se muze kes nachazet, zvolit typy kesi jako u PQ a hotovo.

Hmm, ale v podstatě když se v google earth podívám, kudy chci jet, tak se můžu podívat, kde jsou geocache (samozřejmě s odpovídajícím .kml souborem stáhnutelným z gc.com) a podle toho si můžu cestu podle potřeby i lehce zmodifikovat. Nějak nevidím ten přínos, kešky většinou už v gpx mám z jiných pq - nebo se mýlím a něco mi uniká?

Vetsina uzivatelu si PQ laduje do nejake offline databaze, jako GSAK, Watcher (PC/Windows), Cachemate (Palm, ppc). Co jsem slysel, GSAK je obzvlaste mocny nastroj, data z PQ se v nem daji jeste filtrovat a exportovat do vsech moznych formatu.

Pro bezny rekreacni geocaching (stahnout si max. 5 cachi v oblasti, kam jedu na vylet) jsem se vzdycky obesel bez PQ, vyuzil jsem je jen pred cestami do neznameho geouzemi v zahranici - misto planovani od cache k cachi jsem si nechal poslat 500 cachi v okoli, nahral do Cachemate a resil na miste, ktere cache pujdu hledat. Pri rostoucim poctu cachi v CZ uz ztracim prehled o tom, kde je jaka cache a brzo asi zacnu pouzivat stejny postup i pro cache tuzemske.

Nejvetsi uplatneni to samozrejme ma pro mista, ktera nemas pres PQ pokryta - ja jsem to pouzil poprve (a zatim naposledy), kdyz jsem jel pres Francii do Spanelska - a fungovalo to perfektne! Pouzivat to v Cesku asi nema valny smysl…

Jinak dneska si uz geocaching bez PQ neumim ani predstavit :slight_smile: ! Pouzivam GSAK, vygeneruju si HTML a radu specialnich GPX (zvlastni pro GPS, zvlastni pro prohlizeni v MapSource, podle regionu atd), vse nahraju do PDA a GPS a pak muzu opravdu vyrazit kamkoli…

Omlouvam se za laicky dotaz, urcite se to tady xkrat resilo:

jde s PM nejak udelat exprot do Tomtomu nebo neceho jineho aby kdyz jezdim po republice a mam pusteny tomtom vyskakovali upozorneni na blizke cache? Nekdy mne ani treba nenapadne ze bych mohl neco odlovit, ale kdybych v konkretnim okamziku koukl "a hele tamhle je nejaka cache, mam zrovna chvilku" tak by to bylo naprosto uzasne.

pro Dusivku:

přímo pro TomToma se ti PQ neudělá určitě, ale zkus GPSBabel… ten (myslím) zvládá konvertovat skoro cokoliv do čehokoliv

Umí to makro v GSAKu. A Eliška v Tomtomu ti to pěkně řekne… B)

Přiznám se, že jsem taky kdysi studoval výhody a nevýhody PM a zdálo se mi to "nevýhodné", ale až do doby, než jsem si PM koupil (jen na měsíc) a v praxi si ověřil, k čemu je to všechno dobré…

• PQ úžasně zjednodušuje stahování dat z gc.com, ale nejen pravidelné PQ s aktualizaceme, ale i samozřejmě takové ty příležitostní jako cestou na výlet, okolní krabičky s TB atd. atd.
  • notifikace sice asi většinou využívají lovci FTF a to já určitě nejsem, ale když ti pak najednou pípne krabička 500m od baráku, no nejdi tam… :slight_smile:
  • bookmarks jsou supr věc, protože po čase si člověk chce tak trochu kešky organizovat, dělat si svoje seznamy podle různých témat, odkládat si ty co ho zaujmou atd. atd. a pak si z nich bez problému uděláš PQ

Já to neberu tak, jako že těch 30 doláčů (a je to v korunách furt míň a míň) dávám na podporu GS, ale spíš se na to dívám tak, že když budu dělat jiný "sport" tak určitě budu chtít po chvíli investovat do lepších bot (ano můžu hrát squash v Botaskách, ale po čase budu chtít stejně Adidy, protože jsou pohodlnější a nekloužou), lepší výbavy, budu si platit vstupný do tělocvičny atd. atd.