Může mi někdo poradit ohledně přesného zaměření souřadnic … mám přístroj E Trex Legend.. když chci uložit konkrétní pozici přes uložit bod… tak při zpětné navigaci mě to hodí o pár metrů dál než byl výchozí bod..
přes google maps doma na PC doladit
Ahoj, chce to udělat několik měření, nejlépe v různou denní dobu (jiné postavení družic v nadhlavníku), třeba i více dnů za sebou a pak výsledky zprůměrovat. Čím více měření, tím přesnější výsledek. Zkusil bych i GPS po měření vypnout a zapnout a znovu zaměřovat.
na google maps mam les.. když to přiblížim na nejvíc tak prostě netrefim ten strom kterej chci… někdo tady psal že v dnešní době se netrefit na metr přesně je neodpustitelný.. tak nevim.. asi něco dělám špatně..
V lese asi přesný nebudeš. Zaměřuj s průměrováním (vlevo dole) a radši se vrať za pár hodin, až budou satelity jinde a zkus to znovu. Jsou lidi, kteří si myslí, že s Legendem trefíš na metr, že třeba určí na které parcele stojí kaplička, když je na hranici. Zaměřoval jsem s Legendem a Oregonem Locus Perennis, který byl zaměřen už za Rakouska Uherska a souřadnic jsou zveřejněny. Promítal jsem to do katastrálek a ortofotky. Lišilo se to tak o 3 metry na různé strany. Ani ty ortofotky nejsou zcela přesně.
Bylo tu před časem na tohle téma moc pěkné vlákno. Zkusím ho najít.
nedelas. trefit se na metr presne je blbost - resp. nahoda. a v lese to ani nevadi, stejne, pokud to neni nejaky opravdu vyznamny strom, tak se z googlemapy nic nepozna.
takze zprumerovat a event. zkusit prijit vicekrat, ale to je vse.
podstatna je metrova presnost ve meste, kde se ale bez GPSky uplne obejdes a vyctes to z fotomapy
Díky za tipy.. budu zkoušet B)
Hele, ber to tak, že přesné zaměření v podstatě neexistuje. V nejlepším případě má GPS chybu 3-5m. Můžeš to eliminovat jak už tady padlo větším počtem měření v různou dobu (postavení satelitů) a pak to průměrovat. Stejně ale doporučuji promítnout do google maps a tam překontrolovat, upravit.
Ten tvůj strom tam není vidět? Pak jsou jistě vidět další orientační body (stožár vysokého napětí, cesty, průseky atp.) a pak tu máme nápovědu. Osobně radši na ten strom uprostřed lesa radši nastříkám reflexním sprejem gc.cz ze všech světových stran a dám to do nápovědy, než aby parta blbů přeorala celý les…
Hele, ono je tak trochu i jedno jestli to budeš mít zaměřené v lese přesně, protože žádná další GPS nebude taky úplně přesná ![]()
No právě. Chyba při zaměření 3-5m, chyba při hledání keše 3-5m a už jsi v dost širokém bludném okruhu cca 10m. Od toho je vhodná nápověda.
Na zaměřování Legendem jsem používal malý fígl. Nastav si ukládání trasových bodů po časovém intervalu třeba 10 s, polož Legenda na zaměřované místo a zapni záznam trasy. Po pár minutách ho zase vypni a třeba několikrát dokola. Doma stáhni trasu do PC, data trasových bodů překopíruj do Excelu, vyhaž ulítlé body, vyzobej souřadnice a spočti průměr. Fígl je v tom, že ta "cikcak trasa" je tvořena chybami signálu a o to jde. I podle plochy zabrané touto fiktivní trasou jde usoudit na kvalitu signálu.
Rešeno
zde http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=11&thread_id=11973&sort=&rowstart=0
a
zde http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=28&thread_id=15685&pid=217488#post_217488
Myslím že je to celkem vyřešené ![]()