PŘESNOST GPS

Zdravím a prosím o vysvětlení:

• na GPS Vista HCx lze zobrazit údaj o přesnosti, např. strana se satelity, "nejlepší" údaj který mi byl zobrazen byl +/-3m, vyděli jste někdy leší číslo na Vaší GPSce?
  • nevíte jak GPSka tento údaj vypočte?
    Děkuji za názory.
  • +/- 1.9m na GPSke bez SiRF-III (vzacny ukaz pri zapnutom waas/egnos)
  • netusim :slight_smile:

1 - legend c. ale prakticky je to nesmysl.

Náš Garmin etrex Venture Cx nám při zaměřování jedné naší kešky ukázal přesnost 0,9m. Tedy velikost poloměru kruhu, ve kterém se s 50% pravděpodobností nachází GPS přijímač. S tímtéž přístrojem se nám také stalo, že při +/- 10m pochodovala celá prošlá trasa po mapě desítky metrů jinam. Záleží na konkrétních podmínkách.

Vime. Tento udaj neni udajem exaktne zjistenym. Navigace ho urci podle poctu a polohy prijimanych satelitu. Nezahrnuje a ani nemuze zahrnovat nahodne vlivy jako je stav atmosfery, odrazy signalu od okolnich objektu atd. Jde tedy o udaj u vsech beznych pristroju rozhodne nadneseny, presneji receno v dane chvili teoreticky dosazitelny za idealnich prijmovych podminek. Realna dosazitelna presnost se pohybuje okolo peti a vice metru (u pristroju typu Legend jeste vice) a pomerne hodne kolisa. Tim rozhodne nechci rict, ze navigace nikdy neudava (treba i zcela) presnou polohu, ale neni moznost jak zjistit, za prave ted je udaj presny.

Přesnost závisí na přesnosti měření vzdálenosti ke družici, která je závislá zas na hodně dalších faktorech a pak na DOP (dilution of precision), což je činitel "zředění" přesnosti, který závisí jen na počtu a rozestavení přijímaných satelitů po obloze.

Například pro předpokládanou horizontální chybu v měření polohy se běžně udává tenhle vztah: sigma_H = sigma_d * HDOP
sigma_H je efektivní chyba nebo směrodatná odchylka chyby určení polohy v horizontální rovině
sigma_d je směrodatná odchylka určení vzdálenosti ke družici

Základ bude stejný i v běžné gpsce, ale jak to tam je přesně, těžko říct. No a je to samozřejmě jen předpokládaná přesnost… chybu určení vzdálenosti ke družici přístroj nezná, z principu nemůže počítat s mnoha různými jevy, které můžou nastat (například vícecestné šíření signálu apod.), takže to číslo ber s rezervou, i když může často i odpovídat skutečnosti.
Pokud si chceš rozšířit obzory hlouběji, tak na internetu se o tomhle dá najít spoustu počtení… bohužel převážně anglicky. Někde jsem i pár odkazů měl schovaných, ale teď je nemůžu najít, snad je sem časem přidám.
Zatím aspoň jeden o DOP

He nakonec bylo hledání googlem rychlejší než probírání těch tun odkazů. :slight_smile: Ale předem varuju, je to příliš, pro běžnou praxi zbytečné, teorie… v běžné praxi si vystačíš s faktem, že se můžeš ve většině případů spolehnout na 5 - 10m, občas méně a občas se naopak nemůžeš divit, když to bude chvilkově třeba přes 50m. (s obyčejnou turistickou GPSkou) :wink:
Třeba tady je dost informací: http://edu-observatory.org/gps/gps_accuracy.html
Nebo tady: http://users.erols.com/dlwilson/gps.htm

Ta přesnost je v podstatě přesnost měření daného výsledku (polohy) s tím že tento výsledek nemusí být správný. Zažil jsem že mne to navádělo do jednoho místa s přesností ±30m, potom to chytlo další družici a najednou ujely souřadnice o 120m a tam ta cache také skutečně byla.

Vista Cx a docela běžně + - 1 metr - záleží, jak jsou rozmístěné satelity a taky jestli je na ně dobře "vidět". Co se geocachingu týče, lépe je se při dohledávání krabičky soustředit na vlastní instinkt, než na to, jak přesně mi ukazuje džípíeska … plus mínus autobus desetmetrů je pohoda … ono vzhledem k občasné "přesnoti" zaměření finálního místa … :slight_smile:

Taky závisí na typu GPSky. Používal jsem eTrex Vista Csx, která mi ukazovala přesnost klidně 1 m. Jenže tato přesnost byla většinou menší, než mi ukazovala přesnost GPSmap 60 Csx, která mi zřídka ukazuje přesnost pod 4 m a přitom u této druhé GPSky se mi poklady hledají 10x líp, protože mě často navede i při ±5-ti metrech třeba 1 m od kešky. Ta Vista mi dělala spíš to, že jsem musel procházet okruh tak 3-4x větší než udávaná přesnost. Takže já té přesnosti moc nevěřím.

Jak píše Ita82. Nezáleží jen na přesnosti přístroje, aktuálních podmínkách měření a preciznosti měření hledače, ale také na přesnosti přístroje, aktuálních podmínkách měření a preciznosti meření ownera. :smiley: Už se mi vícekrát stalo, že moje přesnost byla solidní (třeba i při opakované návštěvě jsem dostával srovnatelné výsledky +/- 2-3 m), ale původní zaměření bylo "drobet" jinde. Lépe počítat s praktickou přesností kolem 10m, to postihne většinu běžných vlivů.
Skok GPSky možná 100 m při zachycení další družice - tak už jsem zažil, to je pak překvápko. :wink: Velký problém je u budov - buď zkreslení výpočtu tím, že se bere jen jedna polovina oblohy nebo také často přijmutí signálu odraženého od budovy (šíření jinou cestou s jiným časovým posuvem). To dává taky zajímavé výsledky.

Napadlo mě, že by možná bylo dost zajímavý zapisovat do logů na netu i to, jakou vzdálenost ke keši a jakou přesnost ukazuje váš GPSpřijímač v místě najití keše.
Ještě sice nejsem tak zběhlej v hledání a ani si nemyslím, že mám bůhvíjak přesnou GPSku, ale když stojím u nalezené kešky, GPS mi ukazuje ješte 12 m do cíle kamsi ze svahu dolů a přesnost 2-3 m, říkám si, kde je asi chyba. Možná je to OK a při jiném postavení družic za půl dne by to bylo jinak, ale co když owner nezaměřil dobře? Takhle, když bychom každý tento údaj do logů uvedli, by se daly vysledovat kešky, které jsou špatně zaměřené a třeba je poopravit. Nebo by každý další hledač věděl s čím tak asi může počítat.
A aby nebylo (blbých) nápadů málo … co kdyby každý owner při zakládání keše napsal někam dolů do listingu, s jakou přesností byla (dle jeho GPS) keš zaměřená?
Tak dost fantazírování, dobrou noc :wink:

4 Niraj - odpoved mas v predchozich prispevcich. To ze ti GPS hrde napise ze ma presnost 2-3m a ze k cili zbyva 12m jeste vubec neznamena ze to tak je :slight_smile:

Priincipielnich chyb systemu GPS je (kdyz nepocitam lidskou chybu) asi pet a v souctu udelaji to, ze s pravdepodobnosti asi 50-60 procent jsi nekde tam co ti rika GPS, a s pravdepodobnosti 40-50 procent jsi nekde uplne jinde. Nejcasteji se ta chyba vejde do 10-15m.

Prave pro tohle bych strilel ownery, kteri si mysli ze oni svoji kes zamerili dokonale a proto neni potreba hint. Jejich GPS prece nekeca, ze jo… Prohledavat cokoli v okruhu 15-20m kdyz se absolutne neni ceho chytit je bezva zabava…

Vím, nedělám si iluze o přesnosti. Právě proto si myslím, že by ony informace od ostatních kačerů byly zajímavé.
Ale mnou uvedený příklad je už dosti tristní. Ukazuje-li mi vzd. do cíle 12m a já ji tedy ujdu a budu hledat tam s tím, že přesnost je 2-3 m a já vím, že je to nadnesené, a poloměr si radši zvětším (5m? 10m?), tak jsem stejně furt mimo. A v lese, nebo skalách, kde může být skrýš každý pařez, každá skulina …

Jo, a nebo je hodně vtipnej hint: "geopařez", když se nacházíte na hektarový mýtině… :smiley:

jednou na viste se zaplim waas/egnos + - jeden metr GPS – Wikipedie
tady na wiki je docela hezký článek o GPS je tam i o tom jak gps přijímač vypočítává přesnost podle infornací z družice..
jinak a modulu od nokie LD-3W běžne pozoriji přesnos 1,5-2m…