Mam MDA HTC Touch Cruise s OZIExplorerom a free RicheseeGPS a zatial za sebou myslim 8 kesiek. Zaujima ma jedna vec - ked sa blizime ku keske, tak vsetko v pohode, akorat ked som cca 10-5 metrov od nej, tak sipka sa zasekne, pripadne ukazuje uplne inam, to stejne aj vzdialenost. Zaujima ma, ake mate skusenosti vy ostatni - dovedie vas pristroj (je jedno aky) presne na meter dva ku keske alebo hladate tak ako ja?
Toho se neboj, to bude tím, že v posledních metrech zpomalíš rychlou chůzi, a šipka se začne sekat. Zkus dohledávat očima. No a prostě někdy mám na dispeji v místě kešky fakt 0 cm (ale to jen málokdy) nebo je to ± 1 až 30 metrů. Hodně také záleží na správném zaměření pokladu, atd. Moudřejší mě jistě ještě doplní.
Ja mam gps falcom a soft mapview. Presnost je vcelku dobra, ale taky se chova chvilema zajimave. Kdyz jdu k kešce tak mi šipka ukazuje dobre, ale kdyzh uz jsem bliz (min jak 50m) tak dela nesmysly. Pritom kdyz to prepnu do mapy kde vidim sipku kam zrovna jdu a ujitou trasu tak vse souhlasi. Ale sipka co ma ukazovat k bodu me posle treba do …
Trochu zvlastni ze se v jednom programu rozchazeji udaje z jednoho zdroje.
A nemůže to být způsobeno nějakou formou statické navigace?
Ano je to zpusobenou statickou navigaci. U HTC Touch Cruise (a u vsech podobnych pristroju s cipem Qualcomm) bohuzel staticka navigace vypnout nejde.Je tu o tom uz psano hodne tak to nebudu rozvadet, urcite si to snadno vyhledate.
No, neda sa to nazvat staticka navigacia, pretoze to presny vyraz nie je. U HTC niekedy robi to, ze ked sa zastavis, tak sa signal strati a musis pobehnut aby ti zasa zacalo ratat rychlost, potom uz mozes ist aj tri hodiny 1 km/hod. a v pohode. Toto je jasne…
Co mna zaujima je, ake mate skusenosti vy s hocijakym inym pristrojom - ci uz PDA alebo outdoor GPS. Odcitanie metrov mi ukazuje - avsak sipka sa napr. nehybe, alebo ukazuje inym smerom. T.j. idem smerom ku keske, sipka ukazuje niekde inde, ale metre sa odratavaju. Avsak z mojich 8 kesiek zatial len jedna jedina ma doviedla presne na 1 meter, ostatne boli napr. 4-5 metrov inde nez GPS ukazovalo nulu. Je to zavinenim chipu alebo jednoducho kesky su trosilinku nepresne???
Nezkoumal jsem co je statická navigace, ale pokud se dobře pamatuju, tak když se navigace nehýbe, neumí určit směr (tedy pokud nemá vestavěný kompas). Směr pohybu umí ukazovat pouze pokud se pohybuje (sám se obdivuju .-) ) Pozici umí ukazovat kdykoliv (proto ta mapa sedí)
Mamulaci: aha, tak toto mi uz dava zmysel… Okej, cast otazky je zodpovedana - touch cruise nema vstavany kompas…
A co vy na to, ze ked sa hybem, tak ma gps dovedie kusok vedla? Napr. par metrov? Niezeby to bol problem - paci sa mi prave to finalne hladanie
avsak zaujima ma to ako na tom su ostatni
Nedávno jsem si vzal GPS modul LD-3W na jednu lahůdku a zapoměl doma vypnout statickou navigaci a to fakt nebylo k použití. Přišlo mi, že pokud jsem s tím zrovna neběžel, tak to bylo zamrzlý. Jako by ta věc ani přes BT nepředávala souřadnice (možná chtěla šetřit baterku). Doma jsem to pak vypnul a už se to chovalo jak mělo.
Moje Nuvi350 má sice od přírody statickou navigaci taky zapnutou (a vypnout nejde), používá stejný sirfIII, ale chová se to v tomto ohledu podstatně mravněji. Asi je to tím, že komunikuje s procesorem napřímo a nesnaží se šetřit baterky na BT vysílači.
Takže asi typ od typu se ta statická navigace bude dost lišit.
Žádná GPS tě nenavede přesně. Občas se i stává, že tě honí sto metrů tam … a pak zase na druhou stranu … obvykle cca po přímce. Teoreticky je to vliv počasí, okolního terénu (hory, domy, les … nabo naopak pláň), ale i za zdánlivě ideálních podmínek tě to může honit sem a tam. Jindy zase půjdeš se stejnou GPS, za ne-ideálních podmínek, a kešku málem rozšlápneš, jak tě to navede - ale to je výjimka. Já mám zkušenosti s "předSIRFovou" GPS, novější jsou na tom líp, ale i tak jsou odchylky přes 10 m normální.
takze to som teda este v pohode, mna to navadza tak plus/minus tych desat metrov maximum - teda aspon zatial. To som potreboval vediet - nie som sam ![]()
Tak já mám Garmin 60CSx a používám následující dvě metody:
1 = mám zapnutou mapu (kompas OFF) a jak se blížím ke kešce, tak zvětšuju měřítko zobrazení. Snažím se neměnit prudce směr, ale přibližovat se v ustáleném kurzu. Čím blíž, tím pomaleji. Pozici to měří vždycky dobře, takže když se šipka dostane na truhličku, koukám kolem, kde by to mohlo být. Pokud se nepodaří, nebo jsou stížené podmínky, tak odejdu cca 10m jiným smerem s zkusím přiblížení znovu.
2 = použiju stránku se šipkou. Je třeba však kompas před akcí zkalibrovat, jinak ukazuje hovadiny. Když se nezadaří, opět přiblížení z jiné strany.
Ve všech případech přesnost slušná, keš je v okruhu 3 metrů
Když je nejhůř, položím GPSku někam, kde vidí na nebe, a ona se za chvíli pozice zpřesní (kurzor při tom na mapě ujíždí…)
Jo a pak taky pomáhá hladit GPSku po anténce a říkaj jí malá, hodná, šikovná …![]()