Cestou od GCG3AB “Vysehrad Castle II” jsem se pokusil zaznamenat cestu bludištěm na N50°03.921’ E014°25.019’, ale tříbajtová přesnost trackpointů (asi 2.4 m) je na to příliš hrubá (Geko 201). Ukládá některá jiná gépéeska trackpointy čtyřbajtově?
Presnost ukladani trackpointu je asi variabilni. V clancich o zaznamenavani tracku v GPS je uvadeno, ze vzdycky dochazi k prepocitavani trasy softwarem v pristroji a trasa je “optimalizovana” pro co nejmensi pocet bodu. Takze je doporuceno pro presnejsi zaznam trasy vytvaret ho rucnim ukladanim waypointu po cca 5 sekundach ustaleni polohy, zvlaste v mistech zmeny smeru (rovne tracky umi GPS dobre
).
Jeden priklad : Accuracy of Tracks From a Garmin Etrex GPS Receiver: Measured Vs. Waypoints
Geko mi umožňuje nastavit RECORD INTERVAL buď na AUTO (pak mohu volit 5 úrovní RESOLUTION od LOWEST do HIGHEST), nebo TIME (pak mohu volit VALUE v hh:mm:ss) a nebo DISTANCE (pak mohu volit VALUE s přesností 0.1 m). Ale aby se do paměti vešlo co nejvíc bodů (Geko 201 má 11 stop po 10000 bodech), tak jsou zřejmě jejich souřadnice uloženy pouze na třech bajtech (soudím tak z toho, že souřadnice trackpointů přečtených z Geka mají nejnižší bajt vždy nulový) - narozdíl od waypointů, kde je plná 4-bajtová přesnost (půl prstu, asi 9 mm). Takže i když se mi ve stopě ukládaly body třeba každých půl metru, tak mají stejnou hodnotu dokud se poloha nezmění o 2.4 m.
(Navíc pro stažení stop nelze použít OziExplorer, protože ten to ještě navíc zaokrouhlí na 0.00001 stupně (asi 1.1 m).)
Jsem jen Bezny Franta Uzivatel, ale u rucniho pristroje v cene do 20.000 Kc se asi neda s nicim lepsim pocitat. To by pak geodeticka monstra s obri antenou v cenach kolem milionu Kc a placenim za dodatkovy upresnujici signal DGPS nemela opodstatneni.
Pro normální účely je samozřejmě zbytečné se zabývat takovouhle zaokrouhlovací ztrátou “přesnosti”, když absolutní přesnost je stejně horší než 4 m, ale pro gps drawing by se rozlišení stejné jako je u waypointů občas hodilo.
Geko má na svou cenovou třídu dost velkou paměť trackpointů, takže jsem si říkal, že třeba u některých jiných typů se možná nenamáhali to zahušťovat a nechali to na čtyřech bajtech.