Chci se zeptat na nějaké spolehlivé přilepení/připevnění magnetů.
Mám několik magnetických kešu a problém je, že magnety nedrží.
Filmovka - neodymový magnet utopený v chemoprénu na dně se po sezóně (nedožil 2. zimu) uvolnil. Po instalaci držel jak židovská víra.
L&L krabička - 4 neodymové magnety přilepené tavnou pistolí, ve stejném termínu odpadlo 50% (slovy dva) magnetů.
Naštěstí nálezci byli soudní a magnety jsem vždy v krabičkách našel.
Proto se ptám: Máte někdo nějaký nápad na spolehlivější připevnění kovu (neodymových magnetů) k hladkému plastu?
No, viděl jsem cache, která ty magnety měla přilepené z venku izolačkou. A to několikrát, a to by snad ten nějaký pátek mělo vydržet. ![]()
A co ten hladký povrch zdrsnit třeba smirkovým plátnem? Tím by se měla přilnavost lepidla dost zlepšit.
Maně mě napadá silikonový tmel. Nebo to zalít epoxidem.
Kdyby to bylo cokoloiv, kámen, dřevo, kov, keramika . zpravidla drží epoxid. Ale plast je mrcha.
epoxid se IMHO nakonec odlepí stejně jako ten chemoprén.
to zdrsnění je u filmovky trochu problém, nedotanu tam smirk. Ale zkusím to.
Vyzkoušel jsem toho spoustu, na konec vše řeší taková ta stříbrná technická lepící páska z OBI
A co si prostě pořídit neodymový magnet s dírkou (prstenec) a prostě ho ke krabičce přišroubovat?? Tady se dají koupit: http://www.neomag.cz/cz/katalog/neodymove-magnety/prstence/
Ano, dají. Jsou silné, ale křehké, takže tohle řešení brzo praskne…
Ale nepraskne. Tyhle magnety používám v práci a drží zátěž už několik let a nic s nimi není.
Nejčastěji u magnetových keší narážím na magnet přilepenou izolepou a vypadali že drží
Pokud ten magnet má být uvnitř filmovky, tak stačí zalít tavným lepidlem. Pokud tam dáš magnet z HDD, bude to držet i přes dno.
No a lepenej povrch dostatecne odmastit, ale to asi kazdyho napadne. Jinak ja mam dobry zkusenosti s Loctite lepidlem, sice ne co se tyce kesek, ale zatim se mi nic nerozlepilo co jsem lepila timhle.
Jinak myslim ze u filmovky to bude mozna fakt resit klasicka izolacka nebo i to provrtani a prstencovej magnet :-).
Já teď zkouším přilepit magnet na filmovku ze spodu epoxidovým dvousložkovým lepidlem UHU. Pevnost spoje by měla být podle výrobce od 100 do 300 kg podle rychlosti tvrdnutí a za dodržení určitých podmínek. Ne že bych ho kupoval schválně kvůli tomu, ale trocha mi zbyla. Tak uvidím jestli to bude držet
A co tohle - Neomag a dovnitř podložka a matička zakápnutá epoxidem nebo barvou proti povolování?
Osobně mám magnet lepený na dřevě Patexem Superfix v tubě a drží spolehlivě.
Ja mam taky L&L krabičku a k ni jsem magnety přišrouboval - použil jsem magnat tvaru prstenec, který je ještě v plechovem obalu.
Ja lepim magnety epoxidemzevnitr krabicky. Napred udelam zevnitr krabicky takove male zaseky pajeckou pak naleji dovnitr male mnozstvi epoxidu, vlozim magnet a zeleju ho zbytkem epoxidu do roviny a cele to polozim na ocelovy plech a necham zatvrdnout.
Pokud pouzivam Lock-lock krabicku, tak zas ji zevnitr zdrsnim pajeckou (udelam zevnitr z boku male zaseky). Ustrihnu ocelovy plech o neco mensi nez je dno krabicky a na nej do rohu pricvaknu 4 magnety, stridave S a J. Tim podstatne zesilim magnetickou silu, jelikoz uzavru magneticky obvod. Na dno krabicky naleji epoxid a do neho zanorim magnety s plechem (magnety ke dnu, plech nahoru). Zas tu krabicku polozim na ocelovy plech a doleju zezhora zbytkem epoxidem aby to cele bylo pod hladinou epoxidu.
Za ty leta co to pouzivam, tak se nic nerozbilo a neupadlo.
Pokud to chcete videt v paxi, tak se podivejte na moji krabicku na Hlavnim nadrazi v Praze, pripadne na letisti Pribyslav.
Obávám se, že odlepení má na svědomí rozdílná tepelná roztažnost magnetu a plastu, takže opakované posuny slepených ploch v létě a v zimě nakonec vedou k odlepení. A čím je vrstva lepidla tenčí a tvrdší, tím hůř. Možná použít nějaké plastičtější lepidlo - kdysi jsem měl epoxid, kde se rozdílným mísením obou složek dala ovlivnit tvrdost a elasticita ztuhlého lepidla.
technická -máš to vyzkoušeno s trhacím nýtem, jaký průměr,udrží to nerezáky, neroztrhne se?
Kus železa z vnější strany, magnety chytnout zevnitř krabičky na to železo tak, aby se ani nehnuly a pak to celé zalít dentakrylem. Až to zatvrdne, tak tam máte normálně tvrdou podlážku (plexisklo).