Příprava s fotomapou a hinty

Zdravím, zajímalo by mě, kolik z vás před lovem konzultuje fotomapy aby viděli kam maji na místě jít. S hledáním jsem teď začal a zatím to nedělám protože mi to přijde jako ochuzení o překvapení kam mě šipka potáhne. Je pravda, že možná se toho časem nabažím :). Co vy na to?

Další věc je používání hintu? Kolik z vás ho čte dopředu? Ja osobně mám teď nalezeno mizivý množství (5) a hint jsem použil 2x. V obou dvou případech to bylo po chvíli hledání vzhledem k přítomnosti mudlů v okolí a tím, že jsem chtěl rychleji využít chvilková bezmudlookna. A taky je fakt, že když je člověk v práci tak není uplně radno se zdržovat hodinku hledáním :slight_smile:

Fotomapu obcas pouzivame, stejne na ni neni videt poradny detail a na miste to skoro vzdy vypada v realu lepe. Jinak hint jsme pouzivali skoro vzdy, ale ted kdyz uz mame presnejsi GPS asi prestaneme.

Kdyz jsem nemel Gps tak mapa byla jedina moznost a tudiz i napoveda. Abych rekl pravdu bylo fajn planovat cestu a taky vylet . NAdruhou stranu spoustu kesek jsem neohl najit pro zalesneni teren . Ted kdyz mam gps tak je pohoda kdyz nekam jedu staci zapout hendy geocaching a hned vim kam chci :slight_smile: Mapu a napovedu hodne pouzivam ve meste kde je spousta odrazu a neni tolik casu s hledanim .

Já u městských cachí, kde hrozí nebezpečí pro cache od ostatních lidí a taky si tam vždycky připadam jak idiot :), nápovědu většinou čtu předem a na satelitní snímky koukám taky. To druhé tedy často i u normálních cachí. Baví mě víc mít zmáklou přípravu, přístupové cesty a možné umístění než tápání. Ale taky to není úplně pravidlem. V přírodě a odlehlejších místech nápovědu čtu až, když si nevím rady.

Na fotomapu se dívám poměrně často a snažím se to co jsem viděl zapamatovat a potom to najít bez GPS (poměrně často úspěšně). Samozřejmě se to dá praktikovat v případě že to je pod nějakým osamělým stromem a podobně. Hint naproti tomu nepoužívám skoro vůbec.

Na fotomapu?!?! :o NIKDY! Víš jaká je sranda pak brodit řeku, když zjistíš, že jsi na špatném břehu?!? B)

Ne, teď vážně, většinou si je projdu, a hint mám sebou vždy (listyngy mám upravené a vytištěné sebou - do podoby název, velikost, souřadnice, terén, obtížnost, hint, poznámka). Někdy se pravda stane, že vyrazím, nepodívám se a pak skutečně brodím :smiley:

Od te doby co si hint kopiruji jako poznamku k souradnicim kazde kesky, si tisknu jen listing multin. Pri logovani se vetsinou tlucu do hlavy otevru-li leteckou mapu a vidim, ze je to uplne jasne umistene a ja vul behal 20 m okolo… :smiley:

na mapu se dívám často, pokud teda mám domácí přípravu:)

nic netisknu, HTML s infem mám v PDA, vč. hintů, který v případě nouze (ve městě častěji) použiju… Mám tam i předem připravený vzorce pro multiny (OO Calc:) ).

Podle Topa naplánuju trasu, tu zároveň porovnávám s let. mapou a papírovou mapou KČT, kterou beru s sebou - no a ve finále se divím, kam sem se to dostal! :smiley:
Listingy až na vyjímky tisknu a hinty čtu, protože se snažim /musím/ dodržovat časový plán, no a taky nerad zbytečně rozrejvám terén.

Vím!! :D:D
http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=fd3b997e-c90d-4dee-9034-fd35c75167b4
http://www.geocaching.com/seek/log.aspx?LUID=da8fc375-76b0-402b-bfc8-423bb627007c

Pravda, takova varianta me nenapadla :). Je fakt, ze zatim lovim po Brne takze mista vetsinou tak nejak zhruba znam.

Co se tyce listingu a hintu ty sebou nosim v Beeline, takze si je odkoduju az v pripade potreby.

No, u mne je to jednoduché-na mapy.cz většinou koukám, ať už jde o vyluštěné mysterky (tam je to skoro nutnost) nebo o tradicionálky. Hinty dopředu nečtu, ale mám v pda s sebou listingy a na místě mi někdy nic jiného než přečíst hint nezbývá. Hodně ho používám ve městech u mikro krabiček nebo v temných hodinách v terénu: jak chodím bez baterky, tak se někdy v noci bez hintu kešky dohledávají mizerně… :wink:

Zpravidla koukám na mapu u městských kešek, kolikrát pak ani není potřeba zapínat GPSku :slight_smile: V přírodě se nechávám obvykle navádět šipkou, s tím, že když si nejsem jistý břehem, zkouším odhadnout podle slepé mapy v Beelinu a papírové mapy, ale ne vždycky to jde :slight_smile: Jinak Hint aplikuju podobně jako mapy - u městských ano a většinou dopředu, u mimoměstských až když chvíli bezúspěšně hledám…

Tak koukám, že postup máme většinou podobný.
Tam kde hrozí prozrazení, raději použiji Hint, kde je klid chvíli hledám. I když přečtu nakonec všechny, protože kolikrát stojí za pobavení. Jako: "Potkal potkan potkana…" atd.:smiley:
A fotomapu? Na tu většinou koukám. Mobil mi na šipku reaguje nějak podivně (ukáže mi 30m od keše, ujdu ve směru 80m a on stále ukazuje 30m přede mnou:() a tak je to lepší.

Většinou výpravu plánuji nad Google mapou na gc.com, už proto, abych se podíval, jestlli v cílové oblasti není ještě něco dalšího zajímavého :wink: Když vím, co chci (a to málokdy), podívám se u každé kešky na listing bez hintu, podívám se na mapy.cz kde ta keška je (už kvůli ulici a přiblížení autem), na foto mapě jen tak rychle obhlídnu terén. Ve městě to většinou sedí, ale v lese ti je stejně foto mapa k ničemu. V cílové oblasti jdu za šipkou, případně pokud si podle mapy pamatuji zhruba místo, tak podle ní, ale stejně mám zapnutou šipku a kontroluji směr a vzdálenost. Mapy si netisknu ani je nenosím sebou, když tak se podívám v mobilu online na mapu…

Pokud jde o hint, tak to záleží na situaci. Když je místo uložení geo zřejmé a najdu dá se říct na první šáhnutí, pak není hint třeba a přečtu si ho pak jen pro info nebo spíš zábavu a porovnání trefnosti nápovědy. Když místo vyhodnotím jako mudlonebezpečné nebo nebezpečí brutal útoku na přírodu, radši si hint přečtu a doufám že zabere :slight_smile: Celkově si ale myslím, že není ostuda si hint přečíst, od toho je…

Ahoj.
Prosim Te, odkud importujes listingy do BeeLine? Ja zkousel XML ze Skrysotlace, ale Beeline mi je pak nechce zobrazit…

fotomapy moc ne, max na přístupové waypointy k multikeším kde to vůbec neznám.

hinty v 99 procentech nepoužívám, nestydím se logovat DNF :wink:

V GSAKu sem si vyexportoval GPX soubor s keskama, ten sem nacetl do Beeline a listingy sou tam. Akorat nejsou v popisku ve Waypoint manageru, ale musis v mape kliknout na danej waypoint a v menu co vyskoci je polozka Geocaching, v ni je polozka Geocache info a to me otevre listing offline v IE.

Nebo ze skrysotlace vytlacit GPX soubor ale jako PQ narvat to do geogetu a z geogetu exportovat do GPX jako PQ. v beeline pak jen kliknes na wpt a das show cache info .. mylim:-)

zkusit se ma vsechno.

nejlepsi jsou kese v mistech, kde jste nikdy nebyli, kde mate jen souradnice, neznate autora ani listing, nemate moznost zjistit hint - clovek pak vlastne hleda i to, proc tady ta kes vubec je :smiley: nekdy se na to prijit da, ale v nekterych pripadech se pak clovek vecer pri logovani docela divi, kde to vlastne byl :smiley:

hodne takovych kesi jsem nenasel, ale zazitek z nich je mnohem vetsi nez z mnohych, na ktere se pripravuji :slight_smile: