Zdravím, zajímalo by mě, kolik z vás před lovem konzultuje fotomapy aby viděli kam maji na místě jít. S hledáním jsem teď začal a zatím to nedělám protože mi to přijde jako ochuzení o překvapení kam mě šipka potáhne. Je pravda, že možná se toho časem nabažím :). Co vy na to?
Další věc je používání hintu? Kolik z vás ho čte dopředu? Ja osobně mám teď nalezeno mizivý množství (5) a hint jsem použil 2x. V obou dvou případech to bylo po chvíli hledání vzhledem k přítomnosti mudlů v okolí a tím, že jsem chtěl rychleji využít chvilková bezmudlookna. A taky je fakt, že když je člověk v práci tak není uplně radno se zdržovat hodinku hledáním
Fotomapu obcas pouzivame, stejne na ni neni videt poradny detail a na miste to skoro vzdy vypada v realu lepe. Jinak hint jsme pouzivali skoro vzdy, ale ted kdyz uz mame presnejsi GPS asi prestaneme.
Kdyz jsem nemel Gps tak mapa byla jedina moznost a tudiz i napoveda. Abych rekl pravdu bylo fajn planovat cestu a taky vylet . NAdruhou stranu spoustu kesek jsem neohl najit pro zalesneni teren . Ted kdyz mam gps tak je pohoda kdyz nekam jedu staci zapout hendy geocaching a hned vim kam chci Mapu a napovedu hodne pouzivam ve meste kde je spousta odrazu a neni tolik casu s hledanim .
Já u městských cachí, kde hrozí nebezpečí pro cache od ostatních lidí a taky si tam vždycky připadam jak idiot :), nápovědu většinou čtu předem a na satelitní snímky koukám taky. To druhé tedy často i u normálních cachí. Baví mě víc mít zmáklou přípravu, přístupové cesty a možné umístění než tápání. Ale taky to není úplně pravidlem. V přírodě a odlehlejších místech nápovědu čtu až, když si nevím rady.
Na fotomapu se dívám poměrně často a snažím se to co jsem viděl zapamatovat a potom to najít bez GPS (poměrně často úspěšně). Samozřejmě se to dá praktikovat v případě že to je pod nějakým osamělým stromem a podobně. Hint naproti tomu nepoužívám skoro vůbec.
Na fotomapu?!?! :o NIKDY! Víš jaká je sranda pak brodit řeku, když zjistíš, že jsi na špatném břehu?!? B)
Ne, teď vážně, většinou si je projdu, a hint mám sebou vždy (listyngy mám upravené a vytištěné sebou - do podoby název, velikost, souřadnice, terén, obtížnost, hint, poznámka). Někdy se pravda stane, že vyrazím, nepodívám se a pak skutečně brodím
Od te doby co si hint kopiruji jako poznamku k souradnicim kazde kesky, si tisknu jen listing multin. Pri logovani se vetsinou tlucu do hlavy otevru-li leteckou mapu a vidim, ze je to uplne jasne umistene a ja vul behal 20 m okolo…
na mapu se dívám často, pokud teda mám domácí přípravu:)
nic netisknu, HTML s infem mám v PDA, vč. hintů, který v případě nouze (ve městě častěji) použiju… Mám tam i předem připravený vzorce pro multiny (OO Calc:) ).
Podle Topa naplánuju trasu, tu zároveň porovnávám s let. mapou a papírovou mapou KČT, kterou beru s sebou - no a ve finále se divím, kam sem se to dostal!
Listingy až na vyjímky tisknu a hinty čtu, protože se snažim /musím/ dodržovat časový plán, no a taky nerad zbytečně rozrejvám terén.
No, u mne je to jednoduché-na mapy.cz většinou koukám, ať už jde o vyluštěné mysterky (tam je to skoro nutnost) nebo o tradicionálky. Hinty dopředu nečtu, ale mám v pda s sebou listingy a na místě mi někdy nic jiného než přečíst hint nezbývá. Hodně ho používám ve městech u mikro krabiček nebo v temných hodinách v terénu: jak chodím bez baterky, tak se někdy v noci bez hintu kešky dohledávají mizerně…
Zpravidla koukám na mapu u městských kešek, kolikrát pak ani není potřeba zapínat GPSku V přírodě se nechávám obvykle navádět šipkou, s tím, že když si nejsem jistý břehem, zkouším odhadnout podle slepé mapy v Beelinu a papírové mapy, ale ne vždycky to jde Jinak Hint aplikuju podobně jako mapy - u městských ano a většinou dopředu, u mimoměstských až když chvíli bezúspěšně hledám…
Tak koukám, že postup máme většinou podobný.
Tam kde hrozí prozrazení, raději použiji Hint, kde je klid chvíli hledám. I když přečtu nakonec všechny, protože kolikrát stojí za pobavení. Jako: "Potkal potkan potkana…" atd.
A fotomapu? Na tu většinou koukám. Mobil mi na šipku reaguje nějak podivně (ukáže mi 30m od keše, ujdu ve směru 80m a on stále ukazuje 30m přede mnou:() a tak je to lepší.
Většinou výpravu plánuji nad Google mapou na gc.com, už proto, abych se podíval, jestlli v cílové oblasti není ještě něco dalšího zajímavého Když vím, co chci (a to málokdy), podívám se u každé kešky na listing bez hintu, podívám se na mapy.cz kde ta keška je (už kvůli ulici a přiblížení autem), na foto mapě jen tak rychle obhlídnu terén. Ve městě to většinou sedí, ale v lese ti je stejně foto mapa k ničemu. V cílové oblasti jdu za šipkou, případně pokud si podle mapy pamatuji zhruba místo, tak podle ní, ale stejně mám zapnutou šipku a kontroluji směr a vzdálenost. Mapy si netisknu ani je nenosím sebou, když tak se podívám v mobilu online na mapu…
Pokud jde o hint, tak to záleží na situaci. Když je místo uložení geo zřejmé a najdu dá se říct na první šáhnutí, pak není hint třeba a přečtu si ho pak jen pro info nebo spíš zábavu a porovnání trefnosti nápovědy. Když místo vyhodnotím jako mudlonebezpečné nebo nebezpečí brutal útoku na přírodu, radši si hint přečtu a doufám že zabere Celkově si ale myslím, že není ostuda si hint přečíst, od toho je…
V GSAKu sem si vyexportoval GPX soubor s keskama, ten sem nacetl do Beeline a listingy sou tam. Akorat nejsou v popisku ve Waypoint manageru, ale musis v mape kliknout na danej waypoint a v menu co vyskoci je polozka Geocaching, v ni je polozka Geocache info a to me otevre listing offline v IE.
Nebo ze skrysotlace vytlacit GPX soubor ale jako PQ narvat to do geogetu a z geogetu exportovat do GPX jako PQ. v beeline pak jen kliknes na wpt a das show cache info .. mylim:-)
nejlepsi jsou kese v mistech, kde jste nikdy nebyli, kde mate jen souradnice, neznate autora ani listing, nemate moznost zjistit hint - clovek pak vlastne hleda i to, proc tady ta kes vubec je nekdy se na to prijit da, ale v nekterych pripadech se pak clovek vecer pri logovani docela divi, kde to vlastne byl
hodne takovych kesi jsem nenasel, ale zazitek z nich je mnohem vetsi nez z mnohych, na ktere se pripravuji