Tak jsem si prohlížel naši novou Statistiku (mimochodem, dobrá práce) a zaujala mě tam jedna věc. A tou jsou přírůstky za posledních 5 dnů.
Chápu, pokud má někdo v tomto sloupečku číslo tak do dvaceti. To pak vychází na 4 keše za den. Já sice čas na 4 keše denně nemám (bohužel), ale dovedu si představit, že někdo ano. Zvláště, je-li v tom víkend. Ale to, že někdo našel za posledních 5 dnů 50, ale třeba i 100 keší si opravdu neumím vysvětlit.
Uniká mi něco? Nebo je normální najít 10 keší denně?
V Praze není problém najít 10 keší za jedno delší odpoledne.
Deset keší? Při dobré konstelaci je to v centru města záležitost na pár hodin ![]()
Jasně, jako jednorázovou akci to chápu. Ale udržet si takový standard po delší dobu…
Správně mělo být: "Je normální NACHÁZET 10 keší denně?"
Normální to není, asi Doktorovi chytly saze ![]()
Nekde, uz si nepamatuju zdroj, tusim ze neci signature ve foru na gc.com, jsem cetl dokonalou myslenku zhruba v tomto duchu:
- kdo ma min nalezenych cachi nez ja, je novacek a lamer
- kdo ma vic nalezenych cachi nez ja, je kombajner a neuziva si hledani
Kdybychom se tim vsichni ridili, tak mame jasno a nevznikaji takovehle debaty
Myslím,že na tom není nic divného. Na eventu jsem při jedné debatě poslouchala kačery, co se skutečně domluví na megaakci a dokáží jezdit a sbírat a sbírat:-) Třeba po večerech a nocích, když nemají nic jiného, tak proč ne? A dá se to jistě pár dní vydržet a pak pausírovat:-) Já bych taky vyrazila, ale to mrně, co mám doma, mě jen tak nepustí:-) Takže sbírám pozvolna a při procházkách si to užíváme oba:-)
Já jsem nikoho nechtěl obviňovat z "kombajnérismu" ![]()
Jen si to opravdu neumím vysvětlit. Já bych nebyl schopen udržet víc dnů po sobě takovou frekvenci. Ale třeba je na to nějaká finta, kterou jsem jakožto "nováček" ještě neobjevil…
Ono taky zalezi jakych kesek . 10 multin je dost za den
, ale ono dost je i 5 multin dene. Treba praha je bohata na kesky , ale nasbirat 100 kesek za tejden je fofr .
Zas de o to jakejch, dneska jsem dal 4 a nepřišlo mi to moc:)
můj rekord je 9 keší za den… ale myslím si, že když si člověk naplánuje dobře výlet tak by asi neměl být problém dát víc keší ( většinou si plánujeme výlet/procházku tak na 6-8 keší )
Popravdě řečeno jsem se tak jednou zamyslel,co budu dělat až vyzbírám všechny dostupné cache v mém okolí (+/- 50km).
Teď se těším na sobotu a neděli jak si to pěkně užiju,myslím pěknou procházku,relax a pohodu a začínám se cítit provinile,když jich dám víc jak 3 za den.
Ono jezdit někam půl dne se mi asi moc chtít nebude.
Ano, a to jedna ze základních pouček:
Luxova věta: Hledací kadence je nepřímo úměrná čtverci vlastních příspěvků na fóru.
Důkaz se provádí empiricky nebo kruhovou argumentací B)
Nepřesnost může vzniknout i kvůli způsobu, jakým jsou získávána data. Pro vyhodnocení se nevyuživají data foudn logů, ale jak naskakuje počet nálezů v čase. Takže když někdo dologuje 14 dní dovolené, tak mu to tam naskočí najednou. S tím se bohužel nedá nic dělat.
Ja myslim ze neunika. Tomu cislu neni dobre davat moc velky vyznam. Geocaching je predevsim zabava a ne vykonostni sport. Podle mne je ta statistika dobry podklad pro psychologa, ktery nad tim muze badat. Pokud by nekdo tomu cislu daval az moc velky vyznam, tak pak se ztraci prvek zabavy a zaciname se bavit o schopnostech a moznostech a to je pak skoda. Jinak ja rikam, ze je normalni najit do 20 cache za den, sam jsem si to jednou zkusil pesky v okoli Plzne a jde to. Sice jsem zacinal za tmy a koncil za tmy, ale pekne jsem poznal okoli Plzne. Pak by tomu odpovidalo 100 cache za 5 dni, ale to bych asi za 5 dnu nekde bidne chcipl v prirode a nemel bych nozicky.
Je tez dobre si udelat vlastni nazor na geocaching a neosuzovat ostatni, kteri maji jiny nazor. Geocaching neni povinost ale je to zabava a to je dobre si rikat kazdy den. Jak to kazdy pojme to je jeho vec.
P.S. Je to zajimave, ale muj favorizovany geocacher neni v prvni padesatce a za jeden den nenasel vic jak 3 cache. Ale to je zebricek hodnot a ten ja mam jiny.
Za loňské prázdniny jsem v jednom týdnu našel v JZ Čechách při cestě z Rokycan do Českého lesa a zpět za 5,5 dne asi 40 pokladů. Ale byla to pěkná fuška, protože to byly i multiny či kešky jako třeba na vrcholcích Čerchova nebo na Lopatě, série LOST, takže žádné DRIVE-IN a všechno jen a jen na kole…
Ale to jsme si vzali mapu, vyznačili, kde jsou poklady a jeli po zajímavých místech, kde tyto poklady většinou byly. Přitom jsme najeli asi 80 km denně a poznali jsme spoustu míst, kam by nás nenapadlo jet! Jen škoda, že mi tenkrát navlhla GPSka a v půlce naší dovolené se rozbila ![]()
Dovedu si představit, že jet třeba autem, dalo by se najít třeba 20 kešek za den, ale to podle mě už není ono… Někteří totiž jedou po polní cestě třeba až k místu a to podle mě už není ono…
Není problém najít 30 keší za den, pokud má člověk kde brát.
Velmi zajímavého výsledku jsme dosáhli právě při výpravě do Prahy, kam jsme jeli za doporučenými multi, které zahrnovaly Mission Impossible, Stalkera, O-Ring a podobné. Během lovu nebo při přejezdech mezi mutlinami jsme sbírali tradicionálky. Myslím, že jsme dali něco kolem 30 keší ve velmi pohodovém tempu včetně oběda v pravěké restauraci pod nuselákem a to jsme ráno jeli z Brna a večer jsme se vraceli. Není to sice můj osobní denní rekord, ale je to příklad toho, co se dá ještě v pohodě zvládnout.
Občas jezdíme na kombajny, je to jiný druh geocachingu, je při tom zábava spíš s lidma než samotné lovení, Nedá se to ale dělat dlouhodobě, po čase člověk začne zoufale toužit po dlouhé přírodní multině ![]()
10 keší za den, pokud na to člověk má celý den, je naprosto pohodlné tempo a dá se dlouhodobě udržet. Pokud to teda není není někde v horách.